Hlavní obsah

Propojit kuchyň s obývákem, nebo ne? Tyhle 3 věci zvažte

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Mít propojenou kuchyni s obývákem má své výhody i nevýhody. K tomu, aby vše splnilo svou funkci a navíc i pěkně vypadalo, je třeba se  zaměřit i na nejmenší detaily. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Spojení kuchyně s obývákem, případně i s jídelním koutem, je u nás poměrně časté. Vede k tomu nejen vidina času navíc, který spolu může rodina strávit, ale také snaha o větší funkčnost a ušetření místa. Aby vše fungovalo správně, je nejlepší nechat si poradit od zkušeného architekta. Prostor si samozřejmě můžete naplánovat i sami, jen je třeba dát si na některé věci pozor. Na co se nejvíce zaměřit? Vybrali jsme pro vás nejdůležitější kroky, které není radno podcenit.

Výhody a nevýhody

Jednou z hlavních výhod je jednodušší průchod mezi kuchyňskou linkou a stolem. Pro mnohé je lákavá možnost trávit při vaření čas spolu s rodinou či hosty. Sloučení kuchyně s obývákem také může pomoci lépe využít prostor jedné místnosti, což je žádoucí hlavně u malých bytů.

Mezi nevýhody mohou naopak patřit potenciální nepříjemné pachy z kuchyně či nepěkný pohled na zašpiněné nádobí. Zatímco do samostatné kuchyně můžete jednoduše zavřít dveře, u propojení s obývákem takhle rychlé řešení neexistuje. Jistou alternativou oddělující oba prostory ale mohou být například posuvné dveře nebo zástěna.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Kuchyně spojená s obývákem je vhodná především pro malé byty. Šetří místo a pomůže využít prostor na maximumFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Využijte místo na maximum

Při plánování polyfunkčních prostorů je důležité si uvědomit, jaký prostor každá místnost skutečně potřebuje. Zamyslete se nad tím, kam umístíte jídelní stůl a jak bude velký. Bude součástí obýváku, nebo poslouží jako přechod? Kolik lidí u něj bude pravidelně jíst? V potaz berte i vybavení pokoje, včetně veškerého nábytku a plánovaných dekorací. Na sloučené místnosti se dívejte jako na celek, ne dva samostatné prostory. Jinak může hrozit, že jeden z nich bude až příliš velký, zatímco prostor pro druhý se výrazně zmenší a vy tak přijdete o možnost využít všech jeho funkcí.

Pokud má místnost nepravidelný tvar, zkuste zužitkovat výklenky a umístit do nich kuchyni nebo prostory pro sezení. Vestavěné skříně dobře poslouží jako spíž.

Foto: ppa, Shutterstock.com

Na sloučené pokoje se dívejte jako na celek. Jen tak dostane každá část svůj potřebný prostorFoto: ppa, Shutterstock.com

Zásadní trojice: světlo, podlaha a vzduch

Při vytváření správných podmínek pro dvě spojené místnosti musíte myslet mimo jiné na tři podstatné věci: na osvětlení, podlahu a vzduch.

Nejen, že v kuchyni budete potřebovat jiné množství světla než v obýváku, důležité také je, kam osvětlení míří. Zajímavým řešením je vytvořit ve spojené místnosti různé světelné zóny. V potaz berte i rozmístění nábytku a vybavení.

Pro kuchyni jsou nejvhodnější podlahové krytiny, které jsou odolné a vydrží častý kontakt s vodou. Ideální je dlažba nebo laminátové podlahoviny, použít můžete i linoleum. Do obýváku se naopak hodí dřevo a kusové koberce.

Tam, kde se vaří, se musí také dostatečně větrat. Nezanedbejte výběr digestoře, účinnější jsou ty s odtahem zplodin mimo místnost. Pokud venkovní odtah nemůžete použít, dejte pozor při výběru varné desky. Zvolte raději sklokeramickou, ideálně s indukčním ohřevem. Na rozdíl od litinových plotýnek má rychlejší ohřev, díky čemuž se snižuje množství vzniku mastného prachu a zároveň neprodukuje saze jako plyn.

Foto: Pincasso, Shutterstock.com

Světla, podlaha a vzduch jsou věci, na které musíte při zařizování myslet nejvíce. Zásadní je dostatek osvětlení, vhodně zvolené podlahové krytiny a kvalitní větráníFoto: Pincasso, Shutterstock.com

Ideální harmonie

Spojení dvou místností by mělo působit přirozeně. Držte se stejného nebo alespoň podobného stylu, využijte shodných materiálů nábytku a vše slaďte i barevně.

Přejete si kuchyni od obýváku přece jen trochu oddělit? Poměrně snadno toho docílíte hranicí vytvořenou pomocí květin či akvária. Dalším trikem je vybudování baru, na který se hodí převážně obkladové kameny, případně dřevo. Oblíbený je přechod vytvořený mírně zvýšenou nebo sníženou úrovní plochy jedné z místností. Kuchyni lze také poměrně netradičně umístit doprostřed obýváku a vytvořit tím jakýsi ostrůvek.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Při zařizování se držte stejného nebo alespoň podobného stylu a barevného ladění. Pro alespoň částečné oddělení můžete využít například zděnou příčkuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Máte kuchyni a obývák samostatně? Převažují podle vás u propojení výhody nebo nevýhody?

Reklama

Související témata:

Načítám