Hlavní obsah

Propršený víkend? Čekají na vás čerti, Titanic i džungle

Foto: archiv Výstavy Titanic

Foto: archiv Výstavy Titanic

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předpovědi to vypadá, že víkend bude spíš uplakaný, protože na většině území má pršet, v lepším případě se chystají přeháňky. Ale i tak by byl hřích zůstávat doma, takže pro vás máme pár tipů, kam vyrazit.

Článek

Předpovědi počasí se shodují, že o víkendu sice bude na začátek března hezkých deset stupňů, ovšem polojasno a déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh dokonce smíšené. Nezní to ideálně, ale doma rozhodně sedět nemusíte. Našli jsme pár pěkných akcí, které jsou pod střechou.

Jak bude o víkendu u vás, to si můžete najít v předpovědi počasí.

Kde najdete naše víkendové tipy?

Peklo se otevřelo ve Strakonicích

Čert, ďábel, satan, pekelník, ďas, nečistej, černej myslivec, čerchmant, antikrist, červivec, čmert… Kolik jmen si lidé pro čerty vymysleli a stejně tolik podob jim i dali! Pěkně pohromadě je najdete od 2. do 27. března na jedinečné výstavě Čerti, kterou připravilo Divadelní oddělení Národního muzea v sále U Kata na strakonickém hradě. Sešli se tam postavy z pohádkových komedií Jana Drdy Hrátky s čertem a Dalskabáty, hříšná ves. Nechybí česká operní klasika, Dvořákova opera Čert a Káča a Smetanova Čertova stěna, či báchorky Josefa Kajetána Tyla. Nezapomnělo se ani na Fausta, který se upsal Mefistovi. Najdete tu loutky čertů, ale i originály a reprodukce scénických a kostýmních návrhů a fotografií z činoherních, operních i baletních titulů.

Výstavu můžete navštívit od úterý do neděle od 9 do 16 hodin, vstupné 20 Kč pro dospělé, nejmenší do šesti let neplatí nic a starší děti, studenti a důchodci 10 Kč.

Ve Strakonicích a okolí najdete i další místa, která lze navštívit.

Foto: archiv Národního muzea

Jako v pekle se budete cítit U Kata ve StrakonicíchFoto: archiv Národního muzea

Večerní procházka džunglí

Každého romantika i milovníka dobrodružství by mohla zajímat možnost procházky nočním pralesem, plným tajemných zvuků zvířat a omamné vůně exotických rostlin. Zvlášť když ji můžete prožít bez dlouhého cestování letadlem. Botanická zahrada v pražské Troji nabízí speciální komentované prohlídky setmělého skleníku Fata Morgana. Noční džungli si můžete vychutnat každý pátek a sobotu od 19. hodiny, a to do konce března. Dospělí zaplatí za procházku 200 Kč, děti do 15 let 100 Kč a předškoláci od tří do pěti let 50 Kč. Vstupenky si předem rezervujte na stránkách botanické zahrady. A kdyby náhodou bylo ve skleníku plno, můžete si v programu botanické zahrady vybrat jinou akci.

V této části Prahy je i mnoho dalších výletních cílů, které můžete cestou do skleníku navštívit.

Foto: archiv Botanické zahrady Praha

Zažijte atmosféru noční džungle, aniž byste museli cestovat dál než do skleníku Fata Morgana v pražské TrojiFoto: archiv Botanické zahrady Praha

Titanic se potápí v Brně

Pojďte se projít po palubách Titanicu chvíli předtím, než v dubnu 1912 klesl na dno Atlantiku. Nahlédněte do kajut, prohlédněte si francouzské kavárny, salonky, ale také strojovnu. Podívejte se na porcelán, na němž se servírovaly vybrané pokrmy, na nábytek i osobní věci cestujících, které byly skutečně vytaženy ze dna oceánu. Můžete si prohlédnout i bezpečnostní dveře a představit si, jaké to bylo, když za nimi někteří pasažéři zůstali uvězněni a voda stoupala… Sáhnout si lze i na ledovec, který byl příčinou tragédie. Romantické duše zřejmě neodolají a odejdou s fotografií z přídě lodi. V rámci výstavy je pro děti připravena Dobrodružná cesta za pokladem oceánu.

Na „palubu“ Titanicu můžete nastoupit denně od 9 do 20 hodin v Pavilonu C Výstaviště Brno až do 19. května. Rodinné vstupné je o víkendu 900 Kč, ve všední dny 800 Kč. Děti do pěti let mají vstup zdarma, starší za 200 Kč. Vstupenky lze koupit i na místě, ale lepší je udělat to dopředu – jsou na konkrétní datum i čas.

V Brně je ale rozhodně víc míst, která je dobré navštívit – na mapě najdete pár tipů.

Foto: archiv Výstavy Titanic

Jestli vás zajímá, jak vypadal proslulý Titanic, měli byste zajít na výstavu, díky které můžete vstoupit na jeho palubuFoto: archiv Výstavy Titanic

Královna víl

Jak lépe přivítat blížící se jaro než s Královnou víl? Nemusíte ji jít hledat někam do hlubokých lesů, stačí vyrazit v neděli večer v 19.30 hodin do Experimentálního prostoru NoD v pražské Dlouhé ulici. Jde o taneční inscenaci, kterou má na svědomí porotce ze StarDance Václav Kuneš (43) se souborem 420people a hudební skupinou Zabelov Group. Představení je plné lásky, intimity a emocí. Takže pokud se chcete naladit na hřejivou jarní náladu, určitě si ho nenechte ujít. A kdybyste v neděli neměli čas, máte šanci na reprízu ještě 4. dubna. Vstupné je 250 až 330 Kč.

Když už budete plánovat cestu do centra Prahy, můžete navštívit i další zajímavá místa.

Foto: Pavel Ovsík

V neděli večer si můžete dát schůzku s Královnou vílFoto: Pavel Ovsík

Naplánujte si vyhlídky

Deštivější víkend můžete alespoň zčásti věnovat i plánování výletů na dobu, kdy už bude trochu tepleji a slunečno. A jestli oceníte kromě dobrého tipu i pár fotek z onoho místa a třeba i dobrou radu, jak se tam nejlépe dostat, bude pro vás skvělým průvodcem kniha Vyhlídky nad přítoky Labe, kterou napsal Ivan Klich a vydalo ji nakladatelství Grada. Provede vás 37 vyhlídkovými místy nad Ohří, Jizerou, Ploučnicí a Kamenicí. Kromě bohatého fotografického materiálu v ní najdete i popis přístupu, výřez turistické mapy s vyznačenou trasou, GPS souřadnice místa a zajímavosti o každé lokalitě. Za knihu zaplatíte 299 Kč.

Foto: Grada

Publikace nabízí nejen množství fotografií, ale i mapy a informace, jak se na místo nejlépe dostatFoto: Grada

Kam se chystáte o víkendu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám