Hlavní obsah

Prosincové menu: Jednohubky, punč, kuba i rychlá buchta

Foto: Jakub Jurdič

V neděli se zapalovala první adventní svíčka, a tak přišel ten správný čas přemýšlet, čím na Vánoce pohostit návštěvu!Foto: Jakub Jurdič

Svátky ťukají na dveře a s nimi i vánoční večírky, oslavy příchodu nového roku a spousta návštěv u vás doma. Čím je pohostit? Zkuste naše prosincové tipy!

Článek

Čas letí jako splašený, a tak je ta správná chvíle myslet na pohoštění pro hosty, kterých jistě budete mít v příštích dnech doma požehnaně. Co jim servírovat? Bleskovou buchtu na plech, která chutná skvěle, a přitom ji máte hned hotovou, ty nejlepší pečené jednohubky pod sluncem, voňavý punč a chybět nemůže ani tradiční kuba!

Česnekové jednohubky

Na česnekové s parmezánem: 1 lžíce majonézy, 2 lžíce olivového oleje, 10 lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce parmezánu, sůl a pepř, pečivo

Postup: Do mixéru dejte majonézu, česnek, olej a bazalku a nechte vzniknout jemnou pastu. Tu ještě dochuťte solí a pepřem a potírejte jí jednohubky. Ty jen posypte parmezánem a nechte je v troubě krátce zapéct při 200 stupních.

Foto: Jakub Jurdič

Pečené jednohubky jsou snadné na přípravu, výsledek ale chutná božskyFoto: Jakub Jurdič

Úžasné mini pizzy

Na mini pizzy potřebujete: 250 g listového těsta, 150 g mozzarelly, 5 sušených rajčat, 80 g prosciutta, oregano, chilli

Postup:Z listového těsta vykrájejte kolečka o průměru 5 cm. Poklaďte je plátkem mozzarelly, přidejte nasekaná sušená rajčata, oregano, chilli a natrhané prosciutto. Mini pizzy skládejte na plech s pečicím papírem a pečte je při 200 stupních asi 16 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Česnek, bazalka, prosciutto – to jsou suroviny, se kterými to vždycky dopadne na jedničkuFoto: Jakub Jurdič

Vánoční kuba

Na 4 porce potřebujete:500 g krup, 2 cibule, 200 g anglické slaniny, 2 hrnky sušených hub, 5 vylisovaných stroužků česneku, 2 lžíce másla nebo sádla, sůl, pepř, majoránku, kmín

Foto: Jakub Jurdič

U vánočního kuby platí: čím více hub, típ lépe! Jídlo nakonec můžete doladit petrželí nebo pažitkouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejdříve namočte sušené houby do vody aspoň na hodinu. Kroupy propláchněte a dejte vařit do litru osolené vody. Cibuli a anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a dejte opékat na lžíci másla nebo sádla. Pak přidejte houbya opékejte dozlatova. Měkké kroupy vmíchejte k houbové směsi, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek a kmín. Celou směs dejte do zapékací misky a pečte ji při 200 stupních asi 40 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Slanina dá tradičnímu vánočnímu pokrmu ještě větší šmrnc! Pak už stačí jen trocha koření, a skvělá večeře je na stoleFoto: Jakub Jurdič

Banánová rychlá buchta na plech

Na 1 plech potřebujete: 1,5 hrnku polohrubé mouky, ½ hrnku oleje, ¾ hrnku cukru krupice, 0,5 hrnku mléka, 1 sáček kypřicího prášku, lžičku jedlé sody, 2 vejce, 4 zralé banány, 100 g ořechů, 6 lžic kakaa, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Má přijít návštěva, a vy nestíháte? Upečte jim tuhle bleskovou buchtu! Máte ji hned hotovou a nikdo nic nepoznáFoto: Jakub Jurdič

Postup: Banány rozmačkejte nebo rozmixujte rovnou s vejci, pak vše přidejte k ostatním ingrediencím a vymíchejte hladké těsto. To nalejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů asi 35 minut.

Punč

Pro 4 osoby:400 ml červeného vína, 200 ml rumu, 400 ml černého čaje, 1 citron, 2 celé skořice, 6 hřebíčků, 3 lžíce cukru

Foto: Jakub Jurdič

Punč je po hřebíčku a skořici příjemně aromatickýFoto: Jakub Jurdič

Postup:Víno, rum a čaj vlejte do hrnce, přidejte skořici, cukr a hřebíček a začněte zahřívat. Pak přidejte nastrouhanou kůru z citronu a plátky citronu a zahřejte skoro k bodu varu. Pak už jen nalejte do hrnků a vychutnávejte tento voňavý nápoj.

Foto: Jakub Jurdič

Když máte promrzlé prsty, punč je ideální volbou! Zahřeje vás zvenku i zevnitř, a ještě si pochutnáteFoto: Jakub Jurdič

Jaké dobroty vaříte v prosinci vy? Co je u vás doma typické?

Související témata:

Načítám