Hlavní obsah

Prospívá pravidelná masturbace a pohlavní styk zdraví?

Foto: istockphoto

Pomocí mikčního dotazníku UROTEST si ,,stanovíte“ diagnózu sami. Pro přesnou však vždy musíte navštívit lékařeFoto: istockphoto

Zeptali jsme se pana profesora Milana Hory z Plzně, jak vidí současnou situaci v prevenci onemocnění prostaty a co by doporučil ženám, protože je třeba si přiznat, že jsou to právě partnerky, sestry či matky, které donutí muže nechat se vyšetřit!

Článek

Jak se s tímto naším nešvarem poprat a jaké jsou zkušenosti z ordinace? Může být na prostatě vůbec něco pozitivního?

Jak se změnil přístup mužů k prevenci onemocnění prostaty v posledních letech?

Změnil se hlavně přístup a možnosti nás urologů resp. celé medicíny. Pokroky v medicíně nám daly možnosti řadu urologických onemocnění včetně chorob prostaty efektivně ovlivnit. Následná medializace (tímto novinářům mnohokrát děkuji) u podstatné části mužů vedla k aktivnímu přístupu.

Foto: Alfa Medimedia

prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D., MBA – uznávaný odborník v oblasti urologieFoto: Alfa Medimedia

Jakou roli má z vašeho pohledu partnerka či partner při motivaci k návštěvě lékaře?

Řada mužů žije spokojený život díky tomu, že partnerka vše rozhoduje, oni poslouchají, a tudíž nemohou být káráni, pouze chváleni. Ti to mají jednodušší. Poslechnou a jdou k lékaři. Pak je velká skupina mužů, kteří na decentní upozornění partnerky reflektují a též k lékaři vyrazí. Např. když si partnerka všimne, že chodí několikrát za noc v noci na toaletu, nebo že se cestuje dle dostupnosti toalet apod. Ruší to i její život. A pak je skupina „dubových palic“, se kterými nikdo nehne. A muži žijící mimo trvalý partnerský svazek jsou logicky kapitolou samou pro sebe. Ale zpět k vaší otázce, aktivní přístup partnerky a následně i muže vídáme často. Naštěstí pro řadu mužů.

Co mohou muži udělat ještě před návštěvou lékaře?

Bavíme se zde o mikčních obtížích způsobených zejména prostatou. Dnes si pomocí internetu „stanovíte“ diagnózu sami pomocí mikčního dotazníku UROTEST. Zjistíte, zda náhodou už nemáte obtíže, které by měl už přešetřit lékař.

Jak se díváte na využití smart technologií v diagnostice u starších ročníků pacientů?

Dnes jsou smart technologie neskutečným zdrojem informací. Sám jako lékař informace z jiných oblastí medicíny čerpám často též z obecně dostupných zdrojů, pro základní informaci jsou většinou dostatečné. A generace i starších lidí tyto technologie využívá velmi čile. Koneckonců zmíněný UROTEST  si mohou všichni v poklidu bez stresu vyzkoušet.

V posledních letech je velice moderní masáž prostaty. Doporučujete ji také svým pacientům? V čem vidíte její největší přínos?

Osobně považuji pro naprostou většinu mužů za dostatečný pravidelný pohlavní styk či masturbace vedoucí k pravidelnému vyprázdnění obsahu žláz prostaty  a semenných váčků.

Pomáhá ještě nějaká jiná sexuální praktika k prevenci zvětšení prostaty?

Žádná. A neplatí ani přísloví „mladý erotik, starý prostatik“. To bylo patrně vymyšleno ženami a závistivými muži, aby odradili sexuálně úspěšné a často záletné muže, či jim to alespoň znechutili.

Prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D., MBA o prevenci a pravidelných kontrolách prostaty.

Reklama

Načítám