Hlavní obsah

Proti nudě: Dobrý doktor, Noc vědců a sochy Olšiaka

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední záchvěvy babího léta si vyloženě říkají o to, zažít s rodinou nebo přáteli něco zajímavého. Mimo jiné se v nejbližších dnech konají po celém Česku svatováclavské akce, ale to rozhodně není vše. Vyrazíte za vědou, solární energií, nebo sochami Michala Olšiaka?

Článek

Letošní září zdá se nám býti velmi vydařené… A nejen kvůli babímu létu, které hřeje a hraje všemi barvami, jakoby se snažilo naplnit svoji definici do puntíku: modrá obloha, zbarvená příroda, chladné noci a přes den ještě celkem teplo.

Ale koná se i spousta krásných akcí – sportovních, kulturních i vzdělávacích. Navíc vycházejí nové knihy a stále se objevují nové a nové seriály. Jedno je jisté, nuda nemá šanci.

Noc vědců

Zahalená rouškou tajemství, jen pro technické mozky, příliš komplikovaná... Takové přívlastky lidé často dávají vědě. I proto se od roku 2005 koná po celém Česku akce Noc vědců. Jejím cílem je poutavým způsobem vzdělávat a vědu představit obyčejným smrtelníkům. univerzitám, laboratořím nebo třeba hvězdárnám tak můžete nahlédnout pod pokličku a nějaké to vědecké tajemství poodhalit.

Letošní téma je Čas. Tak například na ostravské Technické univerzitě zažijte den v budoucnosti nebo na gymnáziu v Rychnově nad Kněžnou zjistěte víc o tom, jak dlouho se v přírodě rozkládají odpadky.

Akce se koná v pátek 24. září na mnoha místech po republice a vstupné je zdarma.

Foto: nocvedcu.cz

Staňte se na pár hodin vědcem. Třeba na něco přijdeteFoto: nocvedcu.cz

Dny otevřených dveří slunečních elektráren

Od pondělí do neděle 26. 9. probíhá Evropský týden udržitelného rozvoje a vy máte mimo jiné možnost navštívit solární elektrárny a pochopit jejich fungování a výrobu ekologické energie ze slunce.

Navštivte třeba kozí farmu v Pěnčíně v Libereckém kraji, která nejenom produkuje výborné ovčí a kozí bio výrobky, ale navíc získává i energii ze slunce a tu využívá mimo jiné na provoz sýrárny a celé farmy. V Bohuňovicích na Olomoucku pak najdete elektrárnu rozprostírající se na polích spásaných asi čtyřiceti ovcemi. A v Ostravě můžete navštívit moderní domácnost, která systémově využívá sluneční svit a součástí dřevostavby je dokonce vlastní nabíjecí stanice pro elektromobily.

Foto: solarniasociace.cz

Kterou sluneční elektrárnu prozkoumáte?Foto: solarniasociace.cz

Toulky Vysočinou

Hluboké lesy, krajina protkaná klikatícími se říčkami, rybníky rozeseté jako perly v krajině, sytě zelené louky – taková je Vysočina. Patří k ní ale i památky ze seznamu UNESCO nebo stavby věhlasných architektů. Kde se určitě zastavit?

Rozhodně neuděláte chybu, když vyrazíte na kole. Zkuste romantickou projížďku údolími řeky Fryšávky, kde vás čekají krásné výhledy do barevné podzimní krajiny a zvlněné louky kolem vesnice Krátká. Pokud máte rádi vyjížďky po památkách, vyrazte za historií Bystřicka a zkuste třeba trasu přes zříceniny středověkých hradů Zubštejn a Pyšolec, okolo Vírské přehrady až do Dalečína a dále k románskému kostelíku sv. Michaela ve Vítochově.

Vysočina je i ideálním cílem pro rodiny s dětmi. Navštívit můžete například Strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce nebo se toulat po stopách Michala Olšiaka a jeho soch. Betonové sochy jsou až 5 metrů vysoké a jako stvořené k prozkoumání. Mezi nejoblíbenější patří Mamut, Hejkal Pepíno, Hamroň, Kůň s povozem nebo Drak – pohádkový hlídač pokladu. K většině soch se dostanete po pěkné cestě i s kočárkem.

Foto: Archiv KorunaVysociny.cz

Zřícenina hradu Zubštejn nabídne nádherný pohled do krajinyFoto: Archiv KorunaVysociny.cz

Kniha Debutantka

Seriál První republika (2014–2018) si čeští diváci zamilovali. Scénář napsal Jan Gardner, který je i autorem nového knižního detektivního románu Debutantka.

V roce 1929 se pražská smetánka sešla na slavnostním otevřením Barrandovských teras. Večírek však ukončil krvavý valčík. Zemřel mladý muž s přezdívkou Gatsby, který se právě vrátil z Ameriky. A mladá Emily, dívka z bohaté rodiny, se pouští do vyšetřování. Aby byla brána policií vážně, vydává rodinného komorníka za slavného detektiva. Vedle napínavé detektivní zápletky vás do děje vtáhne poutavý popis zlatých dvacátých let, vášnivé lásky i přátelství na život a na smrt. A skvělé je, že Debutantka je prvním dílem ze série!

Foto: nakladatelství Kalibr

Debutantka, Jan Gardner, nakladatelství Kalibr, 304 stranFoto: nakladatelství Kalibr

Seriál Dobrý doktor

Když trpíte bolestmi, chcete, aby váš doktor byl dobrý? Kdo by nechtěl. A Shaun Murphy jakožto hrdina stejnojmenného seriálového hitu z produkce Netflixu určitě dobrý doktor je. Ale také je tak trochu autista se syndromem učence.

Jak se s jeho nekonvenčními metodami a přístupem k pacientům popasují kolegové, nemocniční rada a jak pacienti samotní? Seriál Dobrý doktor měl premiéru před pár lety, ale čeští diváci jej objevují až nyní a pějí na něj ódy.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Highmore (29) je jako doktor Shaun velmi přesvědčivýFoto: Profimedia.cz

Tohle jsou nejlepší filmy a seriály z doktorského prostředí. A pokud plánujete jít na houby, zkuste náš recept na houbové bramboráky.

Související témata:

Načítám