Hlavní obsah

Skalpel, prosím aneb Nej doktorské filmy a seriály

Foto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Foto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Reklama

Filmy a seriály z prostředí nemocnic a ordinací patří k nejpopulárnějším. Jsou plné emocí a dramat, diváci milují sledovat napínavé scény, kdy jde o život, a doktory, kteří se většinou postarají o dobrý konec.

Článek

Charismatický doktor se pekelně soustředí se skalpelem v ruce, uvědomuje si, že je jen na něm, jestli pacient bude žít. Vy ani nedýcháte, abyste ho nevyrušili. Víte sice, že to není doopravdy a je to jen ve filmu, ale napínavá scéna vás vtáhla.

V běžném životě se nemocnicím snažíme vyhýbat, ale jako filmové prostředí jsou velmi atraktivní. Smrtelně nemocní jsou zachráněni, rodí se tu nové životy, lékaři prožívají své osobní příběhy, někdy je ale divák nucen sledovat i pořádnou tragédii. Tak který je váš oblíbený?

Skalpel, prosím (1985)

Působivý snímek režiséra Jiřího Svobody (75) podle románu Valji Stýblové (98) je hereckým koncertem Miroslava Macháčka (†68). Ten si zahrál stárnoucího profesora neurochirurgie, který se rozhodne provést velmi náročnou operaci malého pacienta přezdívaného Uzlík. Do operace mozkového nádoru, který mnozí kolegové označili za příliš pokročilý, zbývají hodiny, a profesor rekapituluje svůj osobní i profesní život a vzpomíná na své kolegy. Ve filmu excelovaly mimo jiné i dvě „Bardotky“, česká a polská: Jana Brejchová (80) a Barbara Brylská (79).

Foto: Národní filmový archiv

Nakouknout lékařům pod prsty a cítit jejich soustředění, to je velmi lákavéFoto: Národní filmový archiv

Sestřičky Modrý kód (2020)

Na urgentním příjmu se denně bojuje o životy pacientů, ale také se tu odehrávají milostné příběhy a kují pikle. Sestřičky jsou tzv. spin-off seriálem, navazují totiž na populární Modrý kód (2017–2020). A bere si z něj to divácky nejoblíbenější: vztahové propletence a romantické zápletky okořeněné každodenním adrenalinem v podobě náročných operací a lékařských zásahů. V hlavních rolích se objevují staří známí jako Sabina Laurinová (48) v roli vrchní sestry Mery, ale i nové tváře jako Adéla Gondíková (47), která hraje sestřičku Míšu.

Foto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Navážou Sestřičky na popularitu Modrého kódu? Sestava zleva: Jan Nedbal (30), Adéla Gondíková, Sabina Laurinová, Natálie Halouzková (19) a Michaela Tomešová (29)Foto: Marek Patek / CNC / Profimedia

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Jsou příběhy z nemocnic, které dávají naději a víru, že se lékaři snaží životy zachraňovat a pacienti jsou v dobrých rukou. Pak jsou tu ty druhé filmy, u kterých vás mrazí. A jedním z nich je i legendární snímek Miloše Formana (†86), který z devíti nominací na Oscara pět potvrdil. Kriminálník a karetní hráč McMurphy (Jack Nicholson, 83) předstírá pomatenost, aby se vyhnul vězení. Dostane se do psychiatrické léčebny a svou energií značně rozčeří místní poklidné vody. To se ovšem hrubě nelíbí despotické vrchní sestře Mildred Ratched (Louise Fletcher, 86) a ta udělá vše proto, aby ho zbavila chuti žít.

Foto: Profimedia.cz

Podaří se nakonec McMurphymu a indiánskému obrovi přezdívanému Náčelník (Will Sampson, †53) utéct z léčebny? Foto: Profimedia.cz

Pohotovost (1994–2009)

Jeden z nejpopulárnějších amerických seriálů odehrávajících se v nemocničním prostředí mnohokrát získal cenu Emmy a s 15 sériemi patří k rekordmanům. A není se čemu divit. Na pohotovosti v chicagské nemocnici se v každém díle odehrálo tolik dramatických momentů. A ano, toto je seriál, který proslavil George Clooneyho (59)! Jeho pediatr Douglas Ross žil pro své dětské pacienty a lámal jedno ženské srdce za druhým.

Foto: Profimedia.cz

Seriál proslavil jak George Clooneyho, tak Juliannu Margulies (54), která hrála zdravotní sestru Carol HathawayFoto: Profimedia.cz

Čas probuzení (1990)

Robin Williams (†63) bývá vnímán jako komediální herec, ale v minulosti ukázal, jak skvělý je v rolích citlivých. Kromě Času probuzení exceloval i ve Společnosti mrtvých básníků (1989) a později ve snímku Dobrý Will Hunting (1997). Malcolm Sayer je nesmělý a trochu nekonvenční doktor starající se o pacienty, kteří v minulosti prodělali encefalitidu a v současnosti jsou nehybní jako sochy. On ale věří, že jsou při smyslech a najde způsob, jak je probudit. Vyléčí je natrvalo?

Foto: ©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Jedním z pacientů, které se podaří doktoru Sayerovi (Robin Williams, vpravo) probrat, je i Leonard Lowe (Robert De Niro, 77). Jak se po letech nehybnosti vypořádá s novým životem?Foto: ©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Scrubs: Doktůrci (2001–2010)

Komediální seriál o začínajících doktorech, kteří brzy pochopí, že studium medicíny je jedna věc, a být lékařem druhá. Hlavní postavou je mladý doktor JD (Zach Braff, 45), který se snaží dělat svoji práci co nejlépe, ale musí se vyrovnat se zákeřným primářem, cynickým starším kolegou i zástupem často velmi zvláštních pacientů. Seriál humorně ukazuje, že lékaři nechodí jen po vizitách v sexy pláštích, ale jsou často zavaleni administrativními povinnostmi, bojují s nedostatkem spánku a snaží se najít si čas i na osobní život.

Foto: Profimedia.cz

JD vyrazí na oddělení klidně na koloběžceFoto: Profimedia.cz

Který film nebo seriál o doktorech je ten váš nej? Nebo máte oblíbence mezi rodinnými seriály? 

Reklama

Načítám