Hlavní obsah
2,9
(73)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Některá jídla, jako například bramboráky, nepotřebují zdánlivě k dokonalosti žádné vylepšení. Přesto stojí za zkoušku si i takový pokrm ozvláštnit a užít si i jeho netradiční, ale skvělou chuť.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 150 g čerstvých nebo sušených hub
  • 1 lžíce ghí
  • 500 g brambor
  • 2 ks vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky drceného kmínu
  • 1 špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml oleje na smažení
Článek

01.

Pokud jste byli při houbaření neúspěšní, můžete si vystačit s žampiony. 150 g hub nakrájejte na slabé plátky. V pánvi rozehřejte ghí a houby restujte 7–10 minut dozlatova. Pokud máte sušené houby, povařte asi půl hrsti ve vodě po dobu 20 minut a poté sceďte. Tip: Jak si udělat domácí máslo ghí

02.

Brambory nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte přebytečnou tekutinu a vložte do mísy. Přidejte orestované (případně uvařené) houby, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, tymián, kmín a větší špetku soli. Promíchejte a do směsi postupně vmíchejte mouku. Bude vám stačit 80–100 g.

03.

Na pánvi rozehřejte slabou vrstvu oleje – asi půl centimetru. Pomocí lžíce nebo naběračky přendejte kopeček těsta do pánve a rozprostřete do rovnoměrné placky. Smažte z obou stran dozlatova – z každé strany to potrvá asi 3 minuty.

04.

Po vyjmutí nechte chvíli okapat na papírové utěrce. Ideálně si utěrku položte na mřížku, aby se bramboráky „nezapotily“ a zůstaly křupavé.

Vyzkoušejte i další nevšední variace bramboráků se sýrem a cibulí nebo s uzeným masem. Nepřehlédněte také originální bulharský recept na patatnik

Reklama

Související témata: