Hlavní obsah

Móda i napětí: Jaké seriály bodovaly v roce 2020?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pandemii a lockdownům se rok 2020 nesl ve znamení sledování filmů a seriálů. Možnosti, co dělat, byly totiž značně omezené. Kterým českým i zahraničním seriálovým dílům byla loni věnovaná největší pozornost?

Článek

Některé příběhy jsou tak napínavé, že si člověk musí pouštět jeden díl za druhým, dokud se nedozví, jak to nakonec dopadne. Jiné zase přitáhnou pozornost milovníků módy díky zajímavým kostýmům. Seriály mohou být zkrátka z různých důvodů pořádně návykové. Které novinky u diváků loni bodovaly nejvíc?

Emily in Paris

Pravděpodobně především pro ženy vznikl seriál, který je k vidění na Netflixu. Desetidílná série s herečkou Lily Collins (31) v hlavní roli je pravá podívaná pro obdivovatelky netradičních módních kreací a světa sociálních sítí. Americká marketingová manažerka Emily Cooper přijíždí pracovně do Paříže, kde se musí vyrovnat s odlišnou mentalitou, řadou pracovních překážek i se svými city k pohlednému kuchaři Gabrielovi. Zahrál si ho Lucas Bravo (32). Tvůrcem seriálu je Darren Star (59), který stojí i za populárním Sexem ve městě (1998–2004) a hitem Beverly Hills 90210 (1990–2000). Natáčení druhé série o Emily by mělo začít letos na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Lily Collins, dcera slavného zpěváka Phila Collinse (70), se v seriálu rozhodně nebojí módních experimentůFoto: Profimedia.cz

Mělas to vědět

K seriálům, u kterých se člověk nemůže dočkat dalšího dílu, patří i tato šestidílná americká série. Hlavní role manželského páru se ujali Nicole Kidman (53) a Hugh Grant (60). Scénář vytvořil David E. Kelley (64), autor Sedmilhářek (2017–19), takže o napětí není v příběhu nouze. Psychologický thriller se točí kolem vraždy a odhalení jejího viníka. Série se vysílala na HBO a momentálně má čtyři nominace na Zlaté glóby.

Foto: Profimedia.cz

Na obou hvězdách seriálu byly dobře znát přibývající rokyFoto: Profimedia.cz

Slunečná

Z českých seriálů u diváků zabodovalo dílo televize Prima, které dokonce sledovalo více lidí než Ordinaci v růžové zahradě 2 (2005–21). Svět statkářky Týny Popelkové, kterou hraje Eva Salvatore Burešová (27), se začne protínat se světem mladého boháče Janka Linharta v podání Marka Lambory (25), který se ovšem zpočátku vydává za někoho jiného. Do děje samozřejmě zasahují i další obyvatelé vesnice Slunečná, skupinku místních drben nevyjímaje. Seriál pokračuje i v roce 2021 a vysílá se každé úterý a čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Mezi Evou Burešovou a Markem Lamborou to v příběhu jen jiskří. Diváci je dávali dohromady i mimo obrazovky, ale sympatická herečka chodí s kuchařem Přemkem Forejtem (33)Foto: Profimedia.cz

Dámský gambit

Množství fanoušků si získala také sedmidílná minisérie z dílny Netflixu. Anya Taylor-Joy (24) v ní hraje osiřelou holčičku Beth Harmon, která začne v sirotčinci hrát šachy a jde jí to moc dobře. U náhradní rodiny potom šachový talent dále rozvíjí a časem se jí nemohou rovnat ani nejlepší z nejlepších. Ona sama je posedlá vyhráváním a šachy jsou celý její život. V seriálu si zahrál například Thomas Brodie-Sangster (30), který je známý jako nešťastně zamilovaný chlapec Sam z filmu Láska nebeská (2003). A na správnost šachových partií dohlížel sám fenomenální Garry Kasparov (57).

Foto: Profimedia.cz

Thomas Brodie-Sangster a Anna Taylor-Joy si zahráli vynikající šachistyFoto: Profimedia.cz

#martyisdead

Český seriál o kyberšikaně vznikl pro internetovou televizi Mall.Tv. Je sice už z konce roku 2019, ale teprve loni si získal pozornost široké veřejnosti. Přispěla k tomu zejména skutečnost, že počin, jehož překlad zní Marty je mrtvý, získal prestižní americkou cenu Emmy v kategorii krátkých zahraničních seriálů. Hlavní postavu patnáctiletého Martina alias Martyho, který se stal obětí kyberšikany, ztvárnil Jakub Nemčok (22) a režisérem byl Pavel Soukup (30). V přípravě je i pokračování s názvem #annaismissing.

Foto: Show Jana Krause, Profimedia.cz

Režisér a představitel hlavní role se postarali o velký úspěch pro Českou republikuFoto: Show Jana Krause, Profimedia.cz

Letuška

Osmidílný seriál stanice HBO Max dal velkou příležitost herečce Kaley Cuoco (35), která je známá jako Penny z Teorie velkého třesku (2007–19). V tomto případě se ovšem představí jako letuška Cassandra Bowden, která má tak trochu problémy s alkoholem a jednoho dne se v hotelovém pokoji probudí vedle mrtvého muže, s nímž večer skončila v posteli. Potíž je, že má úplné okno. Za svůj výkon nejen v přemýšlení o tom, jestli může být vražedkyní, je herečka nominovaná na Zlatý glóbus. V prosinci bylo oznámeno, že se chystá druhá série.

Foto: Profimedia.cz

Promění Kaley Cuoco svou první nominaci na Zlatý glóbus?Foto: Profimedia.cz

Chalífát

Vysoké hodnocení a nadšené ohlasy diváků sklidilo i osmidílné dílo Chalífát, které vypráví o radikalizaci švédských studentů, přípravě útoku na Švédsko, náklonnosti k Islámskému státu i o životě mladé Pervin. Tu si zahrála herečka Gizem Erdogan (33) a divákům ukázala nezáviděníhodné postavení ženy, která se snaží uprchnout z území ovládaného radikály.

Foto: Igor Normann, Profimedia.cz

Postavení muslimských žen není v seriálu vykresleno zrovna pozitivněFoto: Igor Normann, Profimedia.cz

Bridgertonovi

Asi nejpikantnější byl seriál odehrávající se v 19. století ve Velké Británii a na Netflixu se objevil až na konci prosince. Je založený na knižní předloze a odehrává se ve vysoké společnosti, kterou zajímají zejména klepy o vztazích. Dívky jsou na lovu ženichů a předhánějí se, komu se podaří získat lepší partii. Seriál diváky překvapil tím, že členy britské šlechty hrají i černoši, a také řadou realisticky vypadajících erotických scén. Do tajů této aktivity je ovšem hlavní hrdinka v podání Phoebe Dynevor (25) zasvěcená až po svatbě – do té doby nemá nejmenší tušení, že něco jako sex existuje.

Foto: Profimedia.cz

Phoebe Dynevor a Regé-Jean Page (30) si v seriálu zahráli sexy pár a o milostné scény mezi nimi nebyla nouzeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám