Hlavní obsah

Proti nudě: Fantom opery, kafe ve VIDA! a detektivka Mizení

Foto: fantomopery.cz

Foto: fantomopery.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšení na Vánoce trochu kalí vědomí, že jsme se pandemie stále nezbavili. Při dodržování podmínek si ale snad budeme moci advent užít. Máme pro vás zajímavé inspirace.

Článek

Začíná jedno z nejkrásnějších období v roce. Zapalují se svíčky na adventním věnci, plánuje se pečení cukroví a návštěvy s blízkými. Ježíšek zjišťuje, co by komu udělalo radost. Pokud ale nebudete měsíc do Vánoc žít jen jídlem, jehličím a balicím papírem, máme pro vás prima tipy na zábavu i čtení.

Fantom opery

Jeden z nejslavnějších světových muzikálů se vrací na české jeviště. Hraje se v pražské Goja Music Hall od 26. listopadu.

Fantom opery je hned po Bídnících nejdéle uváděným muzikálem, poprvé se hrál v Londýně v roce 1986. Hudbu složil Andrew Lloyd Webber (73) a jedná se o adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe z roku 1909.

Nádherný příběh o znetvořeném Fantomovi žijícím v podsvětí a ovládajícím Operu Populaire, který se zamiluje do jedné členky souboru, milují lidé po celém světě. Češti muzikáloví fanoušci se mohou těšit na Mariana Vojtka (48) a Radima Schwaba (43) v roli Fantoma a Michaelu Gemrotovou (35) a Moniku Sommerovou (34) v roli Christine Daaé.

Foto: fantomopery.cz

Zjistěte, proč je Fantom opery tolik oblíbeným muzikálemFoto: fantomopery.cz

Výročí bitvy u Slavkova

Patříte mezi milovníky historie? Pak by vám neměly uniknout oslavy 216. výročí bitvy u Slavkova, které budou provázet nejrůznější akce, včetně rekonstrukce bitvy samotné.

27. listopadu se můžete těšit na pochod slavkovským bojištěm a o den později vyjede z Olomouce kolona, která stráví několik dní a nocí na cestě na bojiště. Tradiční akce Vyškov v roce 1805 se odehraje 30. listopadu a 1. prosince a jde o připomenutí vojenských uniforem a útrap tehdejších obyvatel. Akce Tenkrát ve Slavkově se koná 3. a 4. prosince, uvidíte nocování císaře a cara na zámku nebo si v zámeckém parku připomenete Napoleonův triumf. Vrcholem bude bitva: 4. prosince se armády střetnou u Tvarožné.

Foto: 1805.cz

K bitvě u Slavkova došlo 2. prosince 1805 a francouzský císař Napoleon v ní porazil ruského cara Alexandra a rakouského císaře Františka. Odtud také název bitva tří císařůFoto: 1805.cz

Kde si zabruslit? 

Dříve děti musely čekat, až bezpečně zamrzne rybník, dnes je to ale výrazně jednodušší. Kde si letos můžete vyzkoušet rittbergera či axela?

V Praze vás na zimním stadionu Škoda Icerink v pražských Strašnicích čeká speciální bruslení pro rodiny s dětmi, kdy je výhodou menší počet lidí na ploše a instruktor k dispozici.

Vánoční kluziště na ostravském náměstí Dr. Edvarda Beneše je letos nově rozšířeno o ledové chodníčky.

A na brněnském Kluzišti Lesná (spadá pod Kluziště Salesko) se kromě klasického bruslení konají i zábavné akce (28. listopadu např. žonglování s Cirkusem Legrando).

Foto: Profimedia.cz

Nabrousit a vyrazit!Foto: Profimedia.cz

Na kávu do VIDA!

Milovníci kávy, jste tu? Máme pro vás tip na unikátní výstavu v oblíbeném brněnském Vida! science centru. Káva totiž není jen lahodný nápoj, který umí i z nabručené ospalé sovy vykouzlit přívětivého tvora. Zjistěte, jaká cesta vede od kávového zrnka do hrnečku, nakoukněte do kávovaru a dozvíte se víc i o obchodu s kávou a její historii. Výstava Coffee je zatím v historii Vida! největší a nejdražší a vy si užijete kávu všemi smysly, jak je tu zvykem.

Výstava má stejnou otvírací dobu jako vědecké centrum a vstup je v rámci vstupného do expozice (základní vstupné je 230 Kč).

Foto: vida.cz

Expozice v brněnském VIDA! jsou pokaždé zážitkem a tento bude navíc voňavý a lahodnýFoto: vida.cz

Výstava betlémů v Třebíči

Jestli něco umí navodit vánoční atmosféru, tak připomínání tradic a historie. Co takhle navštívit výstavu betlémů a u toho dětem povyprávět, jaký příběh Vánoce mají? Muzeum Vysočiny Třebíč připravilo takovou výstavu v zámecké konírně a od 25. listopadu do 16. ledna můžete obdivovat betlémy ze dřeva i z těsta, háčkované i keramické.

Foto: trebicsky.denik.cz

Betlémy k Vánocům neodmyslitelně patříFoto: trebicsky.denik.cz

Adventní čtení

Máte chuť zalézt pod deku a s teplým čajem v ruce se pročíst odpolednem? Máme tip pro děti i dospělé.

Dědečku, vyprávěj o Česku je volným pokračováním knížek Ladislava Špačka (72) o dědečkovi a jeho vnučce Viktorce. Tentokrát během prázdnin jezdí po Česku a dědeček jí vypráví o historii, přírodních úkazech i slavných osobnostech našich dějin.

Kniha Barbary O´Neal Když jsme ještě věřily na mořské víly začíná větou: „Moje sestra je skoro patnáct let po smrti, když ji spatřím ve zprávách v televizi.“ Kit a Josie měly nádherný vztah a idylické dětství, jejich cesty se ale nakonec rozešly a Josie se stala obětí teroristického útoku. Nebo asi ne. Na své si přijdou milovníci návratů do minulosti a odkrývání ztracených tajemství.

Mizení českého autora Jiřího Březiny, oceňovaného autora detektivek, nabídne tři příběhy, které se postupně prolínají. Vyšetřování rasově motivované vraždy se stočí nakonec úplně jinam. Dezorientovaný chlapec tvrdí, že mu vyměnili rodinu. A ukazuje se, kam až může vést touha po penězích.

Foto: Archiv nakladatelství

Dědečku, vyprávěj o Češku, Ladislav Špaček, nakladatelství Pikola, 2021; Když jsme ještě věřily na mořské víly, Barbara O´Neal, nakladatelství Metafora, 2021; Mizení, Jiří Březina, nakladatelství Motto, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám