Hlavní obsah

Cukroví podle Sandtnerové: Desatero pravidel pro to nejlepší

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečení vánočního cukroví je složitá logistická operace, a protože většina z nás to dělá už mnoho let, tak víme, že na nás čekají různé nástrahy. Přijměte proto na začátek, než se pustíte do samotného pečení nebo se rozjedete úplně naplno, pár rad. Jak na to nejlepší cukroví?

Článek

Zkuste se vrátit ke klasice! Zapátrali jsme v kuchařce M. J. Sandtnerové a vybrali jsme původní recepty na deset tradičních druhů cukroví (a dva nepečené). Kromě receptů také zajisté oceníte cukrářské desatero. Co byste měli vědět, než se pustíte do pečení, a jak si věci uspořádat, aby všechno klapalo jako na drátku?

1. Pečte, jenom když opravdu chcete

Pamatujte, není to soutěž! Nenechte se rozhodit fotografiemi na Instagramu ani sousedkou, která už má šest druhů. Jakmile máte pocit, že se do pečení nutíte, protože přece o Vánocích musíte, jděte od toho. Nemusíte. Cukroví můžete koupit nebo vyměnit třeba za adventní věnec, jehož výroba vás možná baví víc.

Rada pro babičky-pekařky. Zeptejte se mladých, jestli opravdu stojí o ta kvanta cukroví, která pro ně s láskou pečete už od listopadu. Víme, že to myslíte dobře, stejně tak ale víme, že mnoho dnešních maminek dětem nabízí spíš modernější a lehčí verze. A neberte si osobně, když odmítnou. Ušetřený čas a peníze investujte bez rozpaků do sebe. Jestli vás ale pečení opravdu baví a nedokážete si bez něj Vánoce představit, pusťte se do toho.

Foto: Eva Malúšová

Jako první upečte perníčky a zázvorky, potřebují čas na to, aby se rozležely a krásně změklyFoto: Eva Malúšová

2. Plánujte

Dopředu si ujasněte, kolik a čeho chcete letos upéct, a nepečte cukroví do počtu. Tradice sice praví, že na vánočním stole by mělo být sedm druhů, jestli ale vaší rodině chutnají hlavně vanilkové rohlíčky a vosí hnízda, zdvojnásobte dávky a připravte jenom ty. V půlce února pak nebudete muset vyhazovat oschlé pracny, o které nikdo nestál.

3. Chytře nakupujte

Udělejte si seznam surovin, které budete potřebovat na všechny vybrané druhy, a už teď mějte oči v obchodě otevřené. Řetězce budou různě zlevňovat cukr, mouku i máslo a vy můžete hodně ušetřit (zvlášť na másle to mohou být až stokoruny a bez problémů ho uchováte v mrazničce).

4. Nešetřete na kvalitě

Včas se poohlédněte na internetu: tam se vyplatí nakupovat hlavně kvalitní a čerstvé ořechy, mandle, vanilku a koření obecně. Projděte si uživatelské recenze a případně se domluvte v práci a nakupte toho víc, abyste ušetřili na dopravě.

Nezapomeňte na čokoládu. Kupte si letos na polevy a do krémů větší balení kvalitní 70% čokolády v peckách a kakaové máslo. Dostanete se na cenu obyčejné čokolády na vaření a garantujeme vám, že hladší a křupavější polevu jste ještě neměli. Dobře se s ní pracuje a také se dobře skladuje: přebytky bez problémů spotřebujete v průběhu roku.

Jestli jste se letos rozhodli péct se mnou podle „Sandtnerky“, je také čas poohlédnout se po cukrářském droždí neboli amoniu. Používá ho jako kypřidlo do některých druhů cukroví, a i když se většinou dá dobře nahradit sodou nebo práškem do pečiva, tradiční zázvorky se bez něj neobejdou. Také ho seženete za pár korun na internetu.

A už teď si připravte domácí vanilkový cukr, do pečení rohlíčků se krásně rozleží. Ten připravíte tak, že buď dáte do dózy s cukrem vanilkový lusk, který bude postupně uvolňovat vůni, anebo cukr s luskem rozmixujete.

Foto: Eva Malúšová

Nepoužívejte náhražky, drobné tečky pravé vanilky na rohlíčcích jsou známkou kvality a její vůni nic nepřekonáFoto: Eva Malúšová

Tip pro ty, kteří pečou s malými dětmi: připravte jim jedno univerzální levné těsto na hraní (nebo ho bez rozpaků kupte).

5. Sypké suroviny prosejte

Proč prosívat? Mouka se krásně provzdušní (není to pověra), u moučkového cukru a kakaa se zbavíte drobných hrudek, a když prosejete i mleté ořechy a mandle, do těsta se nedostane zapomenutá skořápka (komu by se chtělo o Vánocích k zubaři) a těsto se nebude při vyvalování trhat.

6. Nepřehněťte těsto

Zvlášť začínající pekaři mají často pocit, že čím poctivěji propracují těsto, tím bude pečivo lepší. Většina klasických druhů vánočního cukroví (linecké, rohlíčky, různé košíčky, plněné ořechypracny) se ale připravuje z křehkého těsta, kterému dlouhé zpracování vyloženě nesvědčí. Když se do těsta podle receptu přidává studené máslo, stačí ho jenom rychle prsty spojit s dalšími ingrediencemi do kompaktní hmoty a dál už nehníst.

7. Těsto nechte odležet

Zabalené těsto ve fólii nechte odležet v lednici alespoň dvě hodiny, klidně tam ale na vás počká i tři čtyři dny.

Foto: Eva Malúšová

Zbylé bílky dejte dobře uzavřené do mrazáku. Když je pak necháte v lednici povolit, vyšleháte z nich tuhý sníh na různé druhy bílkového cukrovíFoto: Eva Malúšová

8. Udělejte si místo a udržujte pořádek

Při pečení cukroví často manipulujete se dvěma třemi rozpálenými plechy, které musíte vcelku rychle přesouvat. Udržujte proto pracovní místo uklizené a nepotřebné suroviny i pomůcky včas odkládejte, předejdete tak katastrofám a možným zraněním.

9. Cukroví nepřepečte

Drobným tvarům z křehkého těsta i menším perníčkům stačí k upečení doslova pár minut, po vytažení z trouby ještě dojdou. Raději vytáhněte plech z trouby dřív, než začnou zlátnout okraje. I když leccos schová poprašek moučkového cukru, jenom nepřepečené linecké a rohlíčky se na jazyku doslova rozplynou.

Foto: Eva Malúšová

Všechny druhy s čokoládou zdobte najednou – s větším množstvím polevy se lépe pracujeFoto: Eva Malúšová

10. Nepodařené kousky nevyhazujte

Někdy se zkrátka nedaří a cukroví není podle vašich představ. Všechny rozlámané kousky a ty, které nejsou vyloženě spálené, odkládejte do krabičky. Můžete je pak využít místo dětských piškotů do všech nepečených druhů cukroví.

Jednu krabičku cukroví dobře schovejte až na vánoční stůl, ale jinak nechte rodinu, ať potají ujídá. Stejně totiž nejlépe chutná „na tajňačku“ před Štědrým dnem.

Ozkoušené recepty podle Sandtnerové

Nepečené cukroví podle Sandtnerové

A naložte si už teď do zásoby pikantní hermelín nebo utopence – při pečení tolika sladkého i jako silvestrovské pohoštění vám přijdou vhod.

Načítám