Hlavní obsah

Vánoční zvyky: Házení pantoflem je nic oproti pojídání housenek

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Mysleli jste si, že házení pantoflem a pouštění ořechových skořápek po vodě jsou ujeté tradice? Ve světě narazíte na mnohem zvláštnější! Čtěte dál, abyste změnili názor na poměrně roztomilé české zvyky.

Článek

Jiný kraj, jiný mrav… tak se to alespoň říká a kolem Vánoc to platí vlastně dvojnásob. Některé vánoční tradice, které ke každoročním oslavám patří, vám doslova vezmou dech, jiné vás minimálně lehce znechutí, nad dalšími nevěřícně zakroutíte hlavou. Přečtěte si o těch nejpodivnějších ze všech koutů světa.

Jižní Afrika a smažené housenky

Chcete si dát k večeři něco netradičního? Uvažujete, že místo kapra připravíte alespoň lososa? Obyvatele jižní Afriky nejspíš netrumfnete. Tamní štědrovečerní pochoutkou jsou totiž smažené housenky martináče habrového – skutečná delikatesa.

Kromě toho si také potrpí na dost zvláštní vánoční historky – traduje se třeba jedna o chlapci, který rozzlobil na Štědrý den svou babičku, protože snědl sušenky, které byly na krbu připraveny pro Santa Clause. Babička se tak rozzuřila, že chlapce zabila – a jeho duch teď o Vánocích bloudí domácnostmi a straší zlobivé děti. Milé, že?

Katalánsko a kakající polínko

Katalánci mají také podivnou obsesi – do všemožných vánočních tradic cpou vylučování. Ano, je to přesně to, nač myslíte. A tak je součástí tradičního katalánského betlému také Caganer – panáček se staženými kalhotami, který si právě odskočil na velkou. Rozkošné.

To však není všechno. Seznamte se také s Caga tió, „kakajícím polínkem“. Katalánci vezmou malé poleno, nakreslí na něj ušklíbající se obličej a oblečou ho do látky, ušijí mu čepici a všelijak ho dozdobí. Pak ho nechají ležet 14 dní před Vánoci uprostřed stolu a každý den ho všichni členové rodiny „krmí“ sladkostmi a ovocem. Na Štědrý den pak poleno zmrskají klacíky za zpěvu tradičních koled, aby jim „vykakalo“ všechny pamlsky zpět.

Japonsko – Vánoce ve fast foodu

Těšíte se každý rok na to, jak se na Vánoce pořádně nadlábnete, na salát a kapra a cukroví? V Japonsku byste si tohoto tradičního stolování moc neužili, protože díky silné reklamní masáži Japonci často večeří v KFC.

Foto: Sorbis, Shutterstock.com

V Japonsku si na domácí vánoční hostiny nepotrpí. Raději si zajdou do fast fooduFoto: Sorbis, Shutterstock.com

A také byste se museli rozloučit s klasickými vánočními barvami – červená je totiž pro Japonce barvou pohřební, takže vánoční přání jsou zásadně bílá.

Kromě toho mají v Japonsku pěkně děsivého Santu – říká se, že má navíc jeden pár očí vzadu na hlavě, aby viděl všemi směry a tedy i to, zda některé dítě zlobí.

Ukrajina a pavouci místo koulí

Pokud máte dost klasických skleněných koulí, svíček a řetězů na stromek, možná vás osloví netradiční ukrajinský styl zdobení. Na Ukrajině se totiž na stromku objevují ozdoby ve tvaru pavučin a pavouků.

Foto: spkphotostock, Shutterstock.com

Jak by se vám líbily ozdoby ve tvaru pavouků a pavučin?Foto: spkphotostock, Shutterstock.com

A proč? Kvůli pohádkové legendě, která praví, že jednoho jara se do chatrče chudé vdovy zakutálela smrková šiška. Semínko z ní zakořenilo a začal z něj vyrůstat stromek. Vdoviny děti měly radost, že na Vánoce budou mít vlastní malý smrček – jen ho neměly čím ozdobit, na dekorace nebyly peníze. Když se však ráno na Štědrý den vzbudily, stromek byl opředen pavučinami, které v ranních paprscích slunce zářily, jako kdyby byly ze zlata a stříbra. Najednou se to zdobení tak divné nezdá, že?

Wales a koňská lebka

Na waleském venkově se stále drží tradice Mari Lwyd. Co to znamená? Jeden z vesničanů je zvolen za klíčovou osobu oslav, jde v čele průvodu, který prochází celou vesnicí, a nad hlavou nese koňskou lebku připevněnou na dřevěné tyči. Z lebky visí bílé plátno, které zakrývá jak tyč, tak jejího nosiče. Ostatní vesničané jdou v průvodu za ním a zpívají koledy. Tento rituál se po území Británie opakuje v různých obměnách například s lebkami jiných zvířat.

Reklama

Načítám