Hlavní obsah

Proti nudě: Geocaching, Gentlemani a napínavý Inkoust

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní prázdniny bývají oblíbeným volnem, na které se školáci těší po náročném začátku školního roku a vy vlastně také. Teď je to jiné. Mnohé sice čeká řada volných dní, ale velké plány se dělat nedají. S našimi tipy se ale určitě nudit nebudete!

Článek

Říjnový státní svátek i podzimní prázdniny máte v kalendáři zaznamenány od chvíle, kdy jste vybalili diář na rok 2020? Těšili jste se na kratší dovolenou, odpočinek a čas strávený s rodinou, výlety na hezká místa po Česku  nebo jste měli v plánu kulturně žít? Plány se pouze odsouvají, určitě na ně nezapomeňte. A určitě to neznamená, že byste si vy i děti neměli konec října užít. Naopak. S našimi tipy se rozhodně nebudete nudit!

Naučné stezky

Procházky do přírody byste si měli naordinovat ideálně každý den. Je ale jasné, že dětem to nebude vždy po chuti. Jak jim ozvláštnit výlety a předejít otázkám: „A kdy už tam budem?“ Po celém Česku najdete mnoho zajímavých naučných stezek. Některé přináší přírodovědné či kulturní zajímavosti o dané oblasti, jiné jsou vyloženě pro děti a najdete na nich pohádkové postavy, hry nebo přírodní hřiště. Zkuste Rodinnou naučnou stezku na Klucanině u Tišnova, která končí rozhlednou, nebo naučnou stezku ve středočeských Máslovicích, zase kde najdete originální zastávky jako včelí úl, kukačku nebo objímací strom.

Foto: Lioneska, Shutterstock.com

Vyrazte na čerstvý vzduch, prospějete tím svému zdraví i psychické pohoděFoto: Lioneska, Shutterstock.com

Hledání kešek

Další možností je hledat kešky. Geocaching spojuje sport a turistiku, stačí stáhnout si mobilní aplikaci a podívat se, kde ve vašem okolí jsou ukryté schránky nazývané hezky česky kešky (cache–skrýš). Najdete je v dutinách stromů nebo třeba pod betonovými panely. V krabičkách bývají deníky, do kterých se nálezci zapisují, a někdy i malé drobnosti, které si můžete vzít výměnou za jiný předmět.

Foto: Anikakodydkova, Shutterstock.com

Pozor, hledání kešek se velmi rychle může stát závislostíFoto: Anikakodydkova, Shutterstock.com

S dětmi o umění

Český Krumlov obvykle láká k návštěvě Egon Schiele Art Centra. To letos, u příležitosti 130. výročí narození tohoto rakouského malíře a kreslíře, otevřelo nové výstavy inspirované jeho životem a tvorbou. Teď je centrum dočasně zavřené, ale až bude možné opět vyrazit za krásnem, zkuste výstavu Judith Zillich, která nabízí netradiční akty a poloakty, a zajímavá je určitě i výstava fotografií Krumlov za časů Schieleho.

Než se opatření zmírní, můžete si doma s dětmi povídat o umění nad knihou. Zjistěte nad stránkami knížky Jak se dělá umění například to, kolik profesí a lidí se musí dát dohromady, aby vznikla výstava nebo divadelní představení.

Foto: ESAC Český Krumlov

Umělecká centra jsou nyní zavřená, ale udělejte si zatím teoretickou přípravu, a jak to bude možné, běžte muzea a galerie podpořitFoto: ESAC Český Krumlov

Divadlo na doma

Měli jste v plánu dohnat během volna divadelní resty? Pražské Komorní divadlo Kalich má stejně jako ostatní divadla prázdné jeviště a diváci si budou muset na představení počkat. Tereza Kostková (44) a Aleš Háma (47) se pak zcela jistě představí v té nejlepší formě ve hře Frankie a Johnny, která měla letos v září obnovenou premiéru a je o tom, že velkou lásku můžete potkat, i když už máte kus života za sebou.

Vy si zatím zahrajte doma a zkuste třeba stolní hru Taboo, která prověří vaši slovní zásobu. Další zajímavou hrou je Dixit, kdy je vaším úkolem zapojit fantazii a k nádherně ilustrovaným kartám vymyslet krátký popisek či příběh, tajemný a návodný zároveň.

Foto: Archiv divadla Kalich

Všichni doufáme, že pauza od kultury nebude dlouhá. Zatím se pobavte v kruhu rodinnémFoto: Archiv divadla Kalich

Brooklyn 99 a Gentlemani

Pracujete, pomáháte dětem se školou, a do toho se strachujete o své blízké? Večer si místo nášupu zpráv, které nepřináší velkou radost, dopřejte relax v podobě seriálu či filmu.

Pokud máte rádi situační humor, vtipné dialogy a absurdní zápletky, zkuste seriál Brooklyn 99 (2013) v hlavní roli s detektivem Peraltou, který sice drží rekord v počtu vyřešených případů, ale nedělá si moc hlavu s docházkou. Bavit vás bude i kapitán Holt, gay a trochu suchar, jehož poker face nemá chybu. A k tomu vás rozesměje hromada policejních klišé, geniálních hlášek a narážek na známé filmy.

Nebo si dejte film Gentlemani (2019) od Guye Ritchieho (52). Jeho sofistikovaně vulgární humor a panoptikum postav jsou doslova lékem na podzimní splín. Vychutnejte si herecký koncert Matthew McConaugheyho (50) coby drogového magnáta, který chce odejít na odpočinek. O jeho impérium je zájem, ale konkurence udělá cokoli, aby mu zavařila.

Foto: Profimedia.cz

Guy Ritchie a jeho gangsterka jsou sázka na jistotu, budete se bavitFoto: Profimedia.cz

Inkoust

Pamatujete si na napínavou detektivku Tatérka od spisovatelky Alison Belsham? Právě vychází volné pokračování pojmenované Inkoust, kde se opět setkají tatérka Marni, její syn Alex a tým vyšetřovatelů vedený Francisem Sullivanem. V Brightonu tentokrát řádí tetující šílenec, jehož kérky jsou rozsudkem smrti. Hlavní postavy mají sice dost svých kostlivců ve skříni, ale musí překonat vzájemné antipatie a spojit síly. Jinak budou umírat další nevinní lidé.

Foto: Nakladatelství Kniha Zlín

Inkoust, Alison Belsham, nakladatelství Kniha Zlín, 400 stranFoto: Nakladatelství Kniha Zlín

Ema a kouzelná kniha

Kniha Petry Braunové (53), kterou v novém vydání doplňují krásné ilustrace Evy Chupíkové, vypráví o holčičce Emě, která byla dosud zvyklá na život v sirotčinci. Vedle toho ale také viděla víly a těšila se, až bude moct navštívit město za zdí. Tam zjišťuje, že život je mnohem pestřejší, než myslela, ale umí být zároveň i krutý. Malí čtenáři budou díky silnému příběhu přemýšlet o tom, že jsou na světě chudí i bohatí nebo děti vyrůstající v milující rodině i samy bez rodičů.

Foto: Nakladatelství Pikola

Ema a kouzelná kniha, Petra Braunová, nakladatelství Pikola z roku 2018Foto: Nakladatelství Pikola

Oceníte další tipy na výlety? Co poznat krásné české zříceniny?

Reklama

Načítám