Hlavní obsah

Napínavé nebo dojímavé čtení? Máme tipy pro všechny!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Napínavé thrillery, komplikovaná vyšetřování vražd nebo láska, která se musí vypořádat s nepříznivými okolnostmi? Ať už máte na stránkách knih rádi jakékoli příběhy, poradíme vám prima čtení.

Článek

Mnozí lidé říkají, že čtou jen během dovolených, protože v průběhu roku nemají na knížky čas nebo klid. To je ale velká škoda! Venku už se pomaluje ochlazuje, dny se krátí a začíná to období v roce, kdy je nejlépe doma pod dekou s šálkem čaje. A k tomu se knížka ideálně hodí.

Mezi oblíbené literární žánry patří detektivky a milostné romány. Máte rádi, když se u knížky bojíte a napětím ani nedýcháte? Nebo si rádi čtete o velkých láskách, které překonaly všechny nástrahy?

Tatérka

Vrazi, kteří své oběti nešetří, a vyšetřovatelé, kteří jsou jim nemilosrdně na stopě, ale brzdí je nedůvtipní kolegové a šéfové posedlí čísly a publicitou. To neomrzí! Zdá se, že v Brightonu řádí sériový vrah a zaměřuje se na potetované. Tatérka Marni najde jednu z obětí a stane se nejen důležitým svědkem, ale i poradcem policejního týmu a spojkou s komunitou tatérů. Společně musí přijít na to, kdo krade lidem jejich inkoustové obrázky přímo z těla a zabránit dalším úmrtím.

Foto: Nakladatelství Plus

Tatérka, Alison Belsham, nakladatelství Plus, 360 stran, z roku 2018Foto: Nakladatelství Plus

Počkej na mě v Paříži

Pokud patříte k milovníkům silných milostných příběhů, které se odvíjely s válkou za zády, tak Počkej na mě v Paříži je pro vás. Američanka Ruby se přistěhovala do francouzské metropole za manželem v roce 1939. To ovšem netušila, jak těžké časy ji čekají a jak náročným životním zkouškám bude vystavena. Když její manžel zemře, na prahu se jí objeví Thomas, sestřelený britský pilot, kterému pomůže a do kterého se zamiluje. Má jejich láska šanci? Ukáže mu Ruby někdy vlčí máky v Kalifornii? A podaří se jí zachránit dceru židovských sousedů, Charlotte? Dojemný příběh dává naději, ale připravte si kapesníky!

Foto: Nakladatelství Motto

Počkej na mě v Paříži, Kristin Harmel, nakladatelství Motto, 344 stran, z roku 2020Foto: Nakladatelství Motto

Útočiště

Když Sandrine dostane zprávu, že její babička Suzanne zemřela a ona by měla odplout na tajemný ostrov převzít její věci, zdráhá se... Nakonec tam odhalí příběh dětí, které k smrti děsil Král duchů, a její babička je chtěla zachránit. Tatáž Sandrine je o pár dní později nalezena na pláži celá od krve, která ale není její, a ona odmítá říct, co se stalo. Podaří se vyšetřovateli a psychiatričce prolomit hradbu jejího mlčení? A pokud ano, řekne jim pravdu? Napínavý příběh plný nečekaných zvratů vás pohltí a budete chtít vědět, co se stalo s dětmi a jak hluboko do lidské mysli se lze schovat.

Foto: Nakladatelství Metafora

Útočiště, Jérôme Loubry, nakladatelství Metafora, 344 stran, z roku 2020Foto: Nakladatelství Metafora

Láska za časů korony

Útlá knížka je podle autorky „dokumentární sci-fi“ a je sbírkou reálných zpovědí lidí z doby karantény. Lidé sice byli zavření doma, ale neměli zavřená srdce. Přečtete si třeba o čerstvém páru, který se rozhodl hned na začátku vztahu strávit karanténu společně v jednom bytě a vytvořit si láskyplnou bublinu.

Láska za časů korony byl unikátní projekt, kdy vznikal zároveň rozhlasový dokument (vysílaný na Českém rozhlase Plus) a knížka. Lidé z různých koutů světa posílali Tereze Hronové své audiodeníky a ona se za nimi se sluchátky na uších přesouvala, aniž by sama opustila svůj žižkovský byt.

Foto: Nakladatelství Zeď

Láska za časů korony, Tereza Hronová, nakladatelství Zeď, 176 stran, z roku 2020Foto: Nakladatelství Zeď

Nejhorší obavy

Komisařku Marii Výrovou možná znáte v podání Kláry Melíškové (48) z televizní série Detektivové od Nejsvětější Trojice (2015–2019), která se točila podle knih Michala Sýkory (48). Novinkou je soubor tří povídek, opět se sympatickou vyšetřovatelkou v hlavní roli. Marie odešla od policie a přednáší na univerzitě. Připlete se ale k několika vyšetřováním, a dokonce se ocitne i v ohrožení života. Byla dopravní nehoda před 19 lety opravdu nehoda? Jak byl zavražděn její přítel? A jak to dopadne, když jede do Jeseníků kupovat chatu a nakonec tam začne řešit případ?

Foto: Nakladatelství Host

Nejhorší obavy, Michal Sýkora, nakladatelství Host, 272 stran, z roku 2020Foto: Nakladatelství Host

Černá a purpurová

Románů z Osvětimi v posledních letech vyšlo hodně a novinkou letošního podzimu je emotivní milostný příběh Černá a purpurová. Ten vypráví o vztahu Židovky ze Slovenska Mileně s brutálním německým esesákem Franzem. Ten se do dívky s krásným hlasem zamiluje a objevuje zpátky svou lidskost. Je katem a zachráncem zároveň, ona jeho láskou i obětí. Historik Wojciech Dutka (41) se inspiroval skutečnými událostmi, ostatně tento příběh zakázané lásky byl v minulosti zpracován i v britském dokumentu a jako opera.

Foto: Nakladatelství CPress

Černá a purpurová, Wojciech Dutka, nakladatelství CPress, 440 stran, z roku 2020Foto: Nakladatelství CPress

Jste tým detektivky, nebo milostné romány?

Reklama

Související témata:

Načítám