Hlavní obsah

Proti nudě: Noc vědců, Giving Tuesday i home office jinak

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní víkend je tu, někdo se těší na kalendář plný čokolády a jiní se nemůžou dočkat pondělních mírnění vládních opatření. My pro vás máme tip na vědátorskou noc, hotely, kde se skvěle pracuje i novinky mezi kuchařkami.

Článek

V neděli zapálíte na adventním věnci první svíčku, možná už kontrolujete zásoby ve spíži a plánujete počet druhů cukroví. Ale třeba se také ještě vánočně neladíte a máte spíš chuť si trochu oddychnout a přijít na jiné myšlenky.

V dnešních tipech proti nudě se proto dozvíte, kde se vám bude pracovat lépe než doma. Na své si přijdou milovníci vědy, ale i klasické hudby nebo zapálení kuchaři. A protože se blíží Giving Tuesday, dozvíte se, kde a jak přispět a pomoct.

Noc vědců

Ať už máte doma hravého vědátora nebo jste do vědy zapálení vy sami, neměla by vám utéct Noc vědců. A protože se letos koná samozřejmě online, dává vám to možnost navštívit během jednoho večera (27. listopadu) nejrůznější laboratoře, muzea či vysoké školy. Věda i vědci ukážou svou pravou tvář tím spíš, že letošním tématem je Člověk a robot. Je robot spíš kamarád a pomocník, nebo nepřítel či překážka? Navštivte VIDA! science centrum v Brně, pražské Planetum, iQlandia Liberec nebo české univerzity a spolu s největšími odborníky objevte fascinující svět vědy.

Foto: nocvedcu.cz

Před pár měsíci jsme si nedovedli představit, co vše lze dělat online. Teď si zkusíte třeba vědecké pokusyFoto: nocvedcu.cz

Advent mimo domov? Proč ne!

V předvánočním čase obvykle nevíte, kam dřív skočit. Finišujete v práci, snažíte se trávit čas s nejbližšími a k tomu je tu vánoční úklid, cukroví, dárky a pověstné tvoření vánoční pohody. Letos je to jiné, a i když se vládní opatření začínají postupně rozvolňovat, do normálu se hned tak nevrátíme. Kdy jindy si tedy vydechnout a utéct mimo realitu všedních dnů?

Jestli už vám home office ve vašem obýváku už leze krkem, dejte si předčasný dárek a zkuste se na pár dní přesunout i s počítačem do pěkné přírody na čerstvý vzduch (např. moderní usedlost U lípy v srdci Vysočiny, penzion Pamferka v Železné Rudě na Šumavě nebo pohádkové ubytování Artur Štramberk v podhůří Beskyd).

A výlety si naplánujte i na víkendy, pokud máte pocit, že doma už to znáte až moc. Advent obvykle voní trdelníkem a svařákem a vy milujete scházet se s kamarády na trzích? Ty teď v plánu nejsou, ale mnohá města na vás vánoční atmosféru přenesou i tak. Co zkusit nádherný Český Krumlov, prozkoumat Znojmo nebo se projít Libercem a vyšlápnout Ještěd?

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Letošní prosinec bude jiný, ale procházky vánočně nazdobeným městem mají čarovnou mocFoto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Novinky mezi kuchařkami

Jak se stanete foodblogerem? Vaření je váš koníček a vášeň, sdílíte na sociálních sítích jídla, která nejen skvěle chutnají, ale i vypadají. A mnozí si splnili sen o vlastní kuchařce.

Alena Kolaříková alias Bohyně kuchyně je trojnásobná máma ze severní Moravy a ač kouzlení v kuchyni miluje, je ráda, když to odsýpá. Příprava jejích pokrmů nezabere hodiny! Zkuste podle ní rozhodně masové koule nebo belgické kefírové wafle.

Foto: albatrosmedia.cz

Božská kuchařka, Alena Kolaříková, nakladatelství CPress, 224 stranFoto: albatrosmedia.cz

Ivana Jindřichová alias Cat & Cook své recepty piluje k dokonalosti a božská svíčková nebo konfitovaná husa se tak povedou každému. Její třetí kuchařka je sladká a vy byste si ji měli pořídit, pokud chcete doma upéct ty nejlepší croissanty nebo větrníky.

Foto: catandcook.cz

Cat & Cook Sladká, Ivana Jindřichová, vydáno vlastním nákladem, 280 stranFoto: catandcook.cz

Znáte Neplechu na plechu? Markéta a František Lorencovi patří ke špičce mezi foodblogery. V první kuchařce spojili lásku k jídlu a cestování, ve své druhé knize se zaměřili na snídaně a svačinky pro nejmenší, protože jsou i rodiči malého Štěpánka. Najdete tu i tipy, jak je nazdobit pro malé strávníky či ozvláštnit pro dospělé.

Foto: neplechanaplechu.cz

Neplecha na plechu, Markéta Lorenc Trpišovská, vydáno vlastním náklademFoto: neplechanaplechu.cz

Soutěž virtuosů

Světová televizní show mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+ míří z Maďarska poprvé do České republiky. Šestá řada je výjimečná tím, že spojila umělce států Visegrádké čtyřky a přizvala také Srbsko. Soutěž dlouhodobě podporuje například tenor Plácido Domingo (79) a čeští diváci ji mohou sledovat od 27. listopadu do 18. prosince na ČT Art.

Podle zakladatelky soutěže, Mariann Peller, je posláním soutěže objevovat a podporovat mladé talenty a divákům vedle klasické hudby představit i bohatou kulturu a tradice zúčastněných zemí.

Foto: Archiv Virtuosos V4

Odborná porota bude hodnotit výkony mladých virtuosůFoto: Archiv Virtuosos V4

Giving Tuesday

V roce 2012 vnikl svátek Giving Tuesday s naprosto jednoduchým cílem: vytvořit den, který bude lidi po celém světě inspirovat k dobrým skutkům. V současnosti vede k dárcovství, štědrosti a spolupráci stovky milionů lidí. Světovým dnem štědrosti a dobrých skutků je 1. prosinec a Giving Tuesday v Česku zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. Na webových stránkách se můžete zaregistrovat a vybrat si konkrétní způsob, jakým vy osobně chcete pomoct. Loni se na tuzemské dobročinné projekty vybralo přes 71 milionů korun. Ale darovat můžete i oblečení, potraviny, svůj čas nebo odborné znalosti.

Foto: Chiociolla, Shutterstock.com

Giving Tuesday je krásný začátek prosince, co říkáte?Foto: Chiociolla, Shutterstock.com

Reklama

Načítám