Hlavní obsah

Je možné prožít Vánoce v klidu? Ano! Víme, jak postupovat

Foto: David Vávra

Foto: David Vávra

Máte každý rok pocit, že Vánoce jsou hlavně stres a vzduchem létá kdeco, jen ne pohoda a klid? Uklidit, navařit, nakoupit dárky a ještě tunit vánoční atmosféru je dost práce. Brněnské duo Mámami ví, jak si to udělat hezké. Je to o prioritách a plánování.

Článek

Míša Kramolišová a Markéta Popovičová jsou sestry z Brna, obě jsou trojnásobné maminky. Hezký a útulný domov je pro ně velice důležitý, o Vánocích to platí dvojnásobně. Své poznatky a tipy pravidelně umisťují na blog Mámami, který založily v lednu 2018. A mají také jasný plán, jak se na vánoční svátky připravit v klidu, bez stresu a rukou sedřených od neustálého šůrování bytu.

Proč jste se rozhodly zaměřit právě na organizaci domova?

Jsme obě trojnásobné mámy a samy tak každý den čelíme výzvě, jaký domov pro své rodiny tvoříme. Víme, jak náročné a stresující může být každodenní péče o děti a domácnost. O tvoření domova a co všechno to obnáší, se ve společnosti téměř nemluví, a přitom je z toho mnoho žen vystresovaných. Rozhodly jsme se povzbudit ostatní, že starat se o domov má smysl i ve 21. století, i když to stojí úsilí, čas i energii.

Foto: David Vávra

Míša (vlevo) a Markéta vyrůstaly v jednom pokojíčku a sledovaly, s jakou elegancí tvoří domov jejich maminkaFoto: David Vávra

Proč se snažit mít to doma hezké a zorganizované, co to do života přinese?  

Jednoduše řečeno, v čistém, uklizeném a útulném prostředí se lépe žije i pracuje. Neexistuje samozřejmě jeden konkrétní způsob, jak vytvořit krásný a zorganizovaný domov. Podstatné ale je, abychom se tam skutečně rádi vraceli, dobře se tam odpočívalo a nabíraly síly. Ve chvíli, kdy dáte domovu řád a pořádek, zjistíte, že vám je lépe na duši. Zároveň ušetříte čas neustálým hledáním věcí a nebudete se bát otevřít skříň, aby se na vás nevysypala polovina jejího obsahu.

Vaše knižní novinka se jmenuje Zamilujte si svůj domov. Co byste si přály, aby do rodin přinesla?

Psaly jsme ji za běžného rodinného a pracovního provozu a i díky tomu je, aspoň doufáme, uvěřitelná a autentická. Hlavním poselstvím knížky je, že tvořit domov s radostí a láskou neznamená zároveň nedělat ve svém životě už nic dalšího. Když ze svého domova vytvoříte místo, které budete milovat, získáte i víc času a chuti na další věci, kterým se chcete ve svém životě věnovat.

Foto: Archiv Mámami

Domácí vánočka, vaječný likér nebo různé druhy cukroví? Samy si rozhodněte, na čem si pochutnáte, určitě nemusíte stihnout všeFoto: Archiv Mámami

O Vánocích na to útulné „doma“ klademe ještě větší důraz...

Pro spoustu žen jsou Vánoce stres už jen proto, že tíha vánočních příprav leží především na nich. Jedna možnost je samozřejmě vánoční přípravy prakticky vypustit a nic neřešit. Anebo je možné změnit přístup a rozhodnout se si ty letošní Vánoce užít a vychutnat. Základem je ujasnit si, a s rodinou probrat, jak si kdo pohodové a přitom sváteční Vánoce představuje. Druhá věc – neřešte, co by se mělo a nemělo. Vánoce jsou o vás, co chcete a můžete zvládnout, a co naopak s klidem oželíte. Tím si ušetříte čas i zbytečný stres.

To vypadá celkem jednoduše.

Často píšeme o věcech, které se na první pohled zdají být jasné a snadné. Ale kdo to zažil, ví, že organizace Vánoc s dětmi v zádech, pracovními povinnostmi na krku a omezeným rodinným rozpočtem až taková legrace není.

Foto: Archiv Mámami

Mámami doporučují nezapomínat ani na hezké oblečení – elegantní máma vytvoří elegantní domovFoto: Archiv Mámami

Jaký je další plán?

Je důležité zamyslet se nad prioritami pro dané Vánoce a zohlednit, kolik času, financí a sil budeme věnovat adventní výzdobě, nákupu a výrobě dárků, přípravě cukroví, úklidu či svátečnímu menu. Důležité je nepodcenit ani časovou organizaci školních besídek, setkání s přáteli i rodinných návštěv mezi svátky. Ke klidným a pohodovým Vánocům prostě příprava patří, krásné Vánoce se zkrátka neudělají samy od sebe.

Lze vypíchnout jednu hlavní zásadu svátků? 

Na přípravách by se měli podílet všichni členové rodiny. Domluvte se, kdo obstará a zabalí dárky, kdo koupí stromek a kapra, kdo bude mít na starosti štědrovečerní večeři. Dětem je možné svěřit vykrajování cukroví či adventní výzdobu. Mladší školáci hravě zvládnou část předvánočního úklidu, zdobení stromečku, nepečené druhy cukroví nebo prostírání sváteční tabule.

Foto: Archiv Mámami

Aby sváteční tabule působila slavnostně, nemusíte vykoupit obchod s dekoracemi. V jednoduchosti je krásaFoto: Archiv Mámami

Co vlastně rozumíte pod pojmem krásné Vánoce? 

Krásné Vánoce jsou to tehdy, když se všichni členové rodiny cítí radostně a v pohodě. Ve chvíli, kdy budete na Štědrý den poletovat bytem a vztekle vykřikovat, co všechno ještě není hotové, nebude to asi to pravé...

Kolik času denně by předvánoční chystání mělo optimálně zabrat? 

Milovníci systému a organizace budou nadšení, když si každý den odškrtnou aspoň jeden úkol, někomu ale postačí věnovat se přípravám během nedělních podvečerů. I proto se nám nejvíce osvědčilo rozdělit jednotlivé úkoly na týdny. Jde o to, abychom s blížícími se Vánocemi byli všichni čím dál víc v klidu a v pohodě, protože seznam úkolů se den ode dne zkracuje.

Foto: David Vávra

Markéta s Míšou doporučují během adventu navštívit i vánoční trhy – ty brněnské stojí za toFoto: David Vávra

Rozvrh vánočních příprav 

První adventní týden

  • Seznam dárků - Sepište si všechny blízké osoby, tipy na dárky a kdy je budete předávat, do kdy má být nakoupeno či vyrobeno.
  • Předvánoční úklid - Pokud je jednou z priorit vycíděný byt či dům, je ten správný čas vrhnout se na mytí oken, kuchyňské linky nebo organizaci spíže. Pokud to v tomto týdnu nestihnete, doporučujeme přesunout to na leden a místo úklidu nakoupit zásobu svíček k vytvoření útulné atmosféry.
  • Adventní kalendář - Pokud jej máte v plánu tvořit, měl by být nyní dokončen a naplněn.
  • Knížky o Vánocích - Začátek adventu je skvělou příležitostí začíst se s dětmi do vánoční knížky, povídat si o tradicích apod.
Foto: Archiv Mámami

I děti se mohou zapojit do zdobení a vánočních příprav, budou mít pak z vánoční pohody lepší pocitFoto: Archiv Mámami

Druhý adventní týden

  • Pečení cukroví - S perníčky byste měly začít dříve, ale na další druhy je teď ideální doba.
  • Besídky - V tomto týdnu toho díky mikulášským a dalším besídkám mnoho nestihnete, takže bohatě postačí dál průběžně pokračovat v odškrtávání seznamu vánočních dárků.
  • Kontrola materiálu na balení dárků - Máte dost balicího papíru, dárkových tašek a mašliček? Jestli hodláte být při balení dárků kreativní, pořiďte si patřičné propriety.
  • Vánoční výzdoba - Pokud ještě doma nemáte adventní výzdobu, můžete svůj domov do vánočního kabátku zabalit právě s příchodem Mikuláše.

Třetí adventní týden

  • Nákup posledních dárků - Je nejvyšší čas objednat poslední dárky přes internet.
  • Balení dárků - Abyste nebalily den před nadílkou, začněte postupně - zejména máte-li velkou rodinu a všichni dárky milujete.
  • Vánoční pohlednice a PF - Aby vánoční pozdravy a přání došly včas, na nic nečekejte!
  • Udělejte si radost - Máme za to, že k vánočním svátkům patří určitá noblesa a elegance, kupte si něco pěkného na sebe nebo třeba vánoční svetry celé rodině.
  • Vánoční trhy - Jděte s dětmi na vánoční trhy nebo navštivte kostel s jesličkami a povězte si o tom, proč Vánoce slavíme.
  • Pečení cukroví pokračuje - Je dost možné, že linecké i rohlíčky pomalu z krabic mizí, tak v pečení neustávejte.
Foto: Archiv Mámami

Zda je vánočka domácí nebo koupená, není důležité. Nejdůležitější je sejít se u stolu všichni pohromaděFoto: Archiv Mámami

Čtvrtý adventní týden

  • Jedlé dárky - V tomto týdnu by na vašem seznamu dárků nemělo zbývat téměř nic. V případě, že chcete blízké podarovat „jedlými“ dárky, je naopak teď správný čas.
  • Nepečené cukroví - A nastala i správná chvíle pro nepečené kuličky, včelí úly apod.
  • Domácí vaječňák - Milujete popíjet po večerech domácí vaječný likér a u toho sledovat filmovou klasiku nebo balit dárky? Tak ho připravte!
  • Vánoční stromeček - Vyrazte na nákup jehličnatého krasavce, případně zkontrolujte, zda ten umělý ve sklepě přežil sezonu.
  • Seznam a nákup potravin - Promyslete si, kde a v jakém počtu strávíte svátky, jaké menu zvolíte na štědrovečerní večeři a maximum potravin obstarejte předem.
  • Vánoční ozdoby - Přepočítejte ozdoby, rozmotejte řetězy a ujistěte se, že žárovičky svítí. Dejte nabíjet baterky do foťáku a promažte SD kartu, ať jste připraveny na zaznamenávání jedinečných vzpomínek.

Sestry mají také na svědomí tištěnou knížku Báječné oslavy (2016) a následně elektronickou knihu věnovanou organizaci vánočních příprav Vánoce v klidu (2017). Letos jim vyšla druhá tištěná knížka Zamilujte si svůj domov.

A nezapomeňte na pravidelný poslech koled a ochutnávání cukroví a jedlých dárků! Podrobnější tipy najdete také v našem vánočním speciálu

Reklama