Hlavní obsah

Proti nudě: Praha očima bezdomovců, Noc divadel a nový Hartl

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výročí revoluce oslaveno a nejen v obchodech už se to začíná ladit vánočně. Pokud se už nemůžete dočkat, můžete si dát první ochutnávku atmosféry na adventních trzích. Nebo na blížící se svátky ještě zapomenout a zkusit tipy na další akce.

Článek

Listopad se přehoupl do své druhé poloviny, advent je za rohem a Vánoce na dohled. Končí týden příjemně rozpůlený státním svátkem, mnozí si užíváte volnější dny díky dovolené. A co podniknout zajímavého, co si přečíst a na co vyrazit do kina? Zkuste naše tipy.

Praha očima lidí bez domova

Na Hradě i u orloje už jste byli, přes Karlův most šli opakovaně? Přesto nejspíš o Praze nevíte vše! Přesvědčí vás o tom prohlídka z trochu jiného pohledu. Jak se bydlí na Hlaváku a jaký byl život veksláků z Bony a klid?

Projděte se Prahou třeba se Zuzkou, která dlouhé roky brala drogy a nyní pracuje jako terénní pracovnice a průvodkyně právě pro Pragulic. Nebo zvolte Václava, bývalého milionáře a bezdomovce z vlastní vůle, který vám dá i tipy, jak na ulici žít bez toho, abyste byli špinaví a neměli kde spát. Budete jinak nahlížet nejen na metropoli, ale i na lidi žijící na ulici. Zároveň pomůžete tam, kde to má smysl.

Foto: pragulic.cz

O památkách a historii vám poví mnozí průvodci, ale jak se bydlí v podsvětí nebo pod mostem, ví jen ti, co to zažiliFoto: pragulic.cz

Noc divadel

Třetí listopadová sobota? Milovníci divadla už vědí, ostatním napovíme: po celém Česku se koná Noc divadel slibující výjimečné zážitky. Těšit se můžete na noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, speciální představení či premiéry. A to vše buď zdarma nebo za symbolické vstupné. Loňský ročník se konal online, letošní devátý, který má podtitul Fresh Air, proběhne za aktuálně platných hygienických opatření. Navštívíte Divadlo Bolka Polívky, kde bude mít mimo jiné premiéru hra Proslov Anny Polívkové (42), a herečka vás následně divadlem s čelovkou na hlavě provede? Nebo si zkusíte divadlo na vlastní kůži v pardubickém Východočeském divadle? Na stánkách akce se dozvíte vše podstatné!

Foto: divadlobolkapolivky.cz

Nakouknout za oponu a do zákulisí? To je Noc divadelFoto: divadlobolkapolivky.cz

Festival stavebnic a her

Kdo si hraje, nezlobí, to platí o malých i velkých. A protože venku to na dlouhé výlety není, je vždy fajn najít zajímavý program na víkend pro rodinu i pod střechou. A třeba i načerpat inspiraci na dárky. Protože stavebnice milují kluci i holky. Ve Zlíně se koná mezigenerační akce, kde objevíte zajímavé deskovky, stavebnice, hlavolamy a Montessori hračky, plastové i dřevěné, moderní i retro, vtipné i vzdělávací. A mnohé si budete moct i koupit. Akce se koná v Baťově institutu, vstupné je 70 Kč a pro rodinu 250 Kč.

Foto: zlin.cz

Ukažte dětem stavebnice svého dětství a okoukněte novinkyFoto: zlin.cz

Vánoční trhy začínají

Advent začíná až příští víkend, ale vánoční trhy po celém Česku už můžete navštívit nyní. Kam se vydat a kde to stojí za to?

V centru Olomouce se od pátku 19. listopadu bude prodávat punč i vánoční sortiment a v neděli se u radnice rozzáří strom.

Jedny z nejkrásnějších trhů, které můžete navštívit v Praze, najdete na Náměstí Míru u kostela Svaté Ludmily. Mají příjemnou komorní atmosféru a stánek s teplými palačinkami byste neměli minout.

A nádherné tradiční trhy můžete navštívit v Kuksu, kde si dáte nějakou z gastro specialit a koupíte třeba vánoční dekorace nebo ozdoby na stromeček.

Foto: Oldax, Shutterstock.com

Vánoční trhy mají neopakovatelnou atmosféruFoto: Oldax, Shutterstock.com

15 roků lásky

Když se zasměje, smějete se taky. Ač je skoro třicet let šťastný po boku jedné ženy, mezilidské vztahy, nevěry a morální kolapsy umí do objemného románu naládovat tak, že čtete do rána a je vám jedno, že budete mít pytle pod očima. Spisovateli a divadelnímu režisérovi Patrikovi Hartlovi (45) vyšla knižní novinka 15 roků lásky. Hlavním hrdinou je úspěšný kadeřník Aleš, který po třicítce pozná svou velkou lásku, Chorvatku Jelenu. Ta mu ovšem naloží lásky na roky dopředu. On se stane otcem dvojčat, která z roztomilých holčiček vyrůstají v pubertální stvůry. Užijete si veselé, trapné i smutné příhody z Alešova života, budete s ním někdy soucítit, jindy nezvládnete chápat, proč holky tak rozmazluje. Sám autor o knize říká, že je to jeho nejlepší.

Foto: Archiv nakladatelství

15 roků lásky, Patrik Hartl, nakladatelství Bourdon, 496 stranFoto: Archiv nakladatelství

Přání Ježíškovi

Romantická komedie vánočně laděná? Kdo by takové filmy neměl rád? Dokonce i odmítači filmového kýče jsou v tomto období výrazně méně přísní. Film režisérky Marty Ferencové (48, Všechno nebo nic, Příliš osobní známost) je remakem polského filmu Noc plná zázraků (2011) a v české verzi se můžete těšit na herecké hvězdy, jako je Eva Holubová (62), Jaroslav Dušek (60), Jiří Langmajer (55) nebo Richard Krajčo (44). Postavové propletence připomínají ty z Lásky nebeské (2003): vdovec hledá ženu pro sebe a mámu pro svého syna, mladé dvojici možná udělá hezké svátky malá uprchlice z dětského domova a rodiče by konečně chtěli poznat lásku svého syna, ale ten se neodvažuje...

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Dopřejte si trochu toho romantického kýče, který k vánočním svátkům patří Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

A pokud chcete užívat advent, začněte dříve s úklidem. A šatník vytřiďte podle Královen pořádku.

Načítám