Hlavní obsah

Milostné romány nejsou červená knihovna! Přesvědčíme vás

Foto: Ivan Kruk, Shutterstock.com

Foto: Ivan Kruk, Shutterstock.com

Reklama

Když se řekne milostný román, mnozí pohrdavě nakrčí nos a představí si paperbackový brak ve stylu červené knihovny. Harlenkýnky do této literární kategorie samozřejmě také patří, ale existují i jiné milostné příběhy – a mnohdy jsou to velmi uznávaná literární díla.

Článek

Romány o lásce jsou nespravedlivě podceňované. Mnozí si představí knihy typu Sexy mlékař nebo Božský bastard, kdy erotické napětí probíjí přes stránky, a po přečtení sice umíte mužské přirození pojmenovat třiceti různými způsoby, ale do večera nevíte, zda měla kniha příběh. Mnoho vyprávění o lásce má ale hloubku a jejich čtení je umělecký zážitek – často se odehrávají na pozadí významných historických událostí a některé se rozvinuly ve velké rodinné ságy.

Naše tipy na skvělé milostné romány nemají vždy šťastný konec, ale mají silný příběh, humor a krásně se čtou. Vyberete si?

Vězňova žena (2020)

Maggie Brookes pracovala v televizní stanici BBC jako producentka historických dokumentů a věnovala se psaní poezie – Vězňova žena je její první román. Píše se rok 1944 a dvacetiletá Izabela žije na statku ve středomoravské vesnici. Když jim se sklizní přijdou pomáhat britští zajatci, zamiluje se do Billa. Tajně se vezmou a utečou. Mladá žena se přestrojí za muže, a když je nacisté zajmou, ocitnou se oba ve vojenském zajateckém táboře. Mezi spoluvězni najdou spojence, ale žijí v neustálém strachu z odhalení. Dočkají se konce války? Román je inspirován skutečným příběhem a autorka s manželem projela sedmisetkilometrovou náročnou trasu, kterou prošly její postavy.

Foto: Nakladatelství Domino

Vězňova žena, Maggie Brookes, nakladatelství Domino, 384 stranFoto: Nakladatelství Domino

Malý pražský erotikon (2014)

Lásku lze knižně zpracovat různě, a když se toho ujme Patrik Hartl (43), je jasné, že půjde o pěkně peprný vztahový propletenec se spoustou humoru. Je to občas vulgární, a pokud jste úzkoprsí, budete se ošívat. Zároveň je ale vícegenerační sonda do (milostných) životů obyvatel dvou sousedících pražských vilek psána tak, jako by byl autorem sám život: láska ovlivněná politickou situací, kostlivci ukrytí hluboko ve skříni, okamžiky naprostého štěstí i pády na dno.

Foto: Nakladatelství Bourdon

Malý pražský erotikon, Patrik Hartl, nakladatelství Bourdon, 431 stranFoto: Nakladatelství Bourdon

Olga (2019)

Německý spisovatel Bernhard Schlink (76) si získal světovou proslulost románem Předčítač (1995), ve kterém mladý muž miluje starší ženu a až později se dozví, že měla nacistickou minulost. A i román Olga se vyrovnává s německou historií. Olga a Herbert se do sebe zamilovali na přelomu 19. a 20. století. Ona je sirotek z chudých poměrů, nadaná a cílevědomá, a navzdory všemu a všem se stane učitelkou. On je syn statkáře s dobrodružnou duší, který chce vyrazit do světa a přispět k velikosti Německa. Nečekejte konec ve stylu a žili spolu šťastně až do smrti, ale hladivý, i když neveselý příběh. Herbert se totiž nevrátí z polární expedice. Olga je na něj sice naštvaná, ale píše mu nádherné dopisy a nepřestává čekat...

Foto: Nakladatelství Odeon

Olga, Bernhard Schlink, nakladatelství Odeon, 225 stranFoto: Nakladatelství Odeon

Zásnuby (2014)

Málokterý okamžik je ve vztahu tak nezapomenutelný jako zásnuby. Stejnojmenná knížka americké bestselleristky J. Courtney Sullivan (38) není však jen o romantice, a kdo by čekal červenou knihovnu, bude zklamán. Dostane totiž mnohem víc: pohled na vztahy a společnost od 50. let minulého století po současnost. Pět osudů zajímavých postav, v nichž důležitou roli hraje diamantový prsten. Jedna z pětice postav je skutečná – jedná se o reklamní textařku Mary Frances Gerety (1916–99), která je autorkou sloganu Diamanty jsou věčné. Ale přinesou vždy štěstí nebo slávu? Filmová práva na Zásnuby má herečka a producentka Reese Witherspoon (44).

Foto: Nakladatelství Host

Zásnuby, J. Courtney Sullivan, nakladatelství Host, 512 stranFoto: Nakladatelství Host

Den, kdy jsme se potkali (2020)

Britka Roxie Cooper (41) má za sebou zajímavou cestu k psaní: začínala jako tanečnice, pak pracovala jako obhájkyně a nakonec se stala spisovatelkou. Stephanii čeká svatba, Jamie je šťastně ženatý. Když se poznají na uměleckém kurzu, padnou si do oka. Svědomí jim nedovolí opustit partnery, a tak si v příštích deseti letech kradou vždy jeden den v roce pro sebe. A zažívají čas plný lásky, hlubokého porozumění a smíchu. Jestli máte před sebou životní dilema, po dočtení budete vědět, že řídit se city není nutně sobecké. Podobné téma se v knihách objevuje opakovaně (např. Jeden den, 2011), v tomto případě je zajímavé propojení s písňovými texty, které si hlavní hrdinové posílají.

Foto: Nakladatelství Metafora

Den, kdy jsme se potkali, Roxie Cooper, nakladatelství Metafora, 400 stranFoto: Nakladatelství Metafora

Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre (2020)

Jean-Paul Sartre (1905–80) a Simone de Beauvoir (1908–86) patří k nejvýznamnějším francouzským intelektuálům 20. století a jejich otevřený, ale velmi láskyplný a respektující vztah byl trnem v oku mnoha lidem. Stáli si vždy věrně po boku, podporovali se a milovali. Ona bojovala za práva žen, on byl mimo jiné i politickým aktivistou. Ač mezi ně vstupovali v průběhu let jiní muži a ženy, jejich cesty se nikdy nerozešly a společné diskuse je posouvaly dál. Claudine Monteil (70) znala osobně oba myslitele i sestru Simone de Beauvoir Hélène. Sama se angažuje v boji za ženskou rovnoprávnost.

Foto: Nakladatelství Metafora

Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre, Claudine Monteil, nakladatelství Metafora, 288 stramFoto: Nakladatelství Metafora

Muzeum nesplněných slibů (2020)

Britka Elizabeth Buchan (72) se toužila stát spisovatelkou od dětství – a povedlo se. Napsala oblíbené knihy Pomsta ženy středního věku (2008) a Druhá manželka (2009). A vydařil se i její zatím poslední román. Jak vnímala mladá Angličanka v létě roku 1986 Československo? Nesvobodnou zemi jí pomohl pochopit až mladý muzikant a disident, se kterým prožila vášnivý vztah a mnoho dramatických momentů. Co se ale tenkrát stalo, proč její milý nedodržel slib? S bolavou minulostí se vyrovnává prostřednictvím práce na velmi zvláštním místě: pracuje totiž jako kurátorka v Muzeu nesplněných slibů – zde vystavené předměty zhmotňují naději i zradu. A i ona přispěla svou upomínkou...

Foto: Nakladatelství Albatros

Muzeum nesplněných slibů, Elizabeth Buchan, nakladatelství Domino, 312 stranFoto: Nakladatelství Albatros

Čtete milostné romány? Nebo jste spíš milovníci detektivek?

Reklama

Související témata:

Načítám