Hlavní obsah

Nejkrásnější adventní trhy v Česku. Praha není jediná, ohromí vás i Olomouc. Kam ještě vyrazit?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ještě před pár týdny by kvůli počasí vypadaly přípravy na Vánoce až nepatřičně, ale teď už se zima ohlásila a vše může vypuknout v plné kráse. A kde se nejlépe naladit na vánoční atmosféru? Jasně, že na adventních trzích, které najdete ve většině měst. Kam stojí za to vyrazit?

Článek

I když máme všichni hlouběji do kapsy, podle průzkumů zrovna na Vánocích Češi šetřit nehodlají. Ale co je zcela zadarmo, to je atmosféra čekání. A s minimem nákladů ji můžete začít nasávat právě na adventních trzích, které většinou startují tento víkend. Ať bydlíte v Aši, Praze, Brně nebo Ostravě, jistě najdete minimálně jedno místo, kam si dojít na klasický svařák. Na některá místa se ale vyplatí dojet, i když to je trochu dál. Tato města prý mají atmosféru nejkouzelnější.

Olomouc: Punč i nové vyhlídkové trasy

Vánoční trhy v Olomouci platí za jedny z nejhezčích v republice. Letos se otevřely už 20. 11. a strom byl rozsvícen 22. 11. V centru města vyrostlo dřevěné městečko, kam můžete vyrazit nejen pro vánoční punč mnoha příchutí, trdelník a spoustu dalších dobrot, ale i za bohatým kulturním programem nebo lidovými řemesly. Novinkou je letos vycházková trasa se třemi vyhlídkami. První je na Horním náměstí, druhou je vyhlídka z radniční věže a třetí pak z obřího třicetimetrového kola na tržnici. Program vánočních trhů končí 24. prosince půlnoční mší.

Provozní doba trhů je neděle – čtvrtek od 10 do 21 hodin a v pátek a sobotu až do 22 hodin.

Foto: Profimedia.cz

S punčem v ruce si vychutnejte olomoucký adventFoto: Profimedia.cz

Brno: Čtyři náměstí plná stánků

Vánoční trhy se v Brně se tradičně konají hned na několik náměstích: na Zelném trhu, náměstí Svobody, na Dominikánském náměstí a na náměstí Moravském. Na všech místech můžete ochutnat vánoční speciality, na Dominikánském náměstí vás čekají i Vánoční dílny nebo Ježíškova pošta. Vánoční strom na náměstí Svobody bude rozsvícen 25. 11., další stromek najdete i na Zelném trhu. Pokud si nedovedete představit návštěvu trhů bez svařáku nebo punče, pak se jistě potkáte s letošní novinkou, systémem vratných kelímků, který je spojen i s možností přispět na charitu.

Trhy ovládnou i Výstaviště Brno, které nabídne zábavu, jarmark řemesel, kulinářské workshopy nebo nákup dárků u více než 400 prodejců.

Trhy na náměstích startují v pátek 25. 11. a zavírají 23. 12., na Výstavišti se konají od 9. do 18. 12.

Foto: Profimedia.cz

Brněnské trhy patří k vyhlášeným. Patří jim hned čtyři náměstí a dokonce i VýstavištěFoto: Profimedia.cz

Praha: Poklidné trhy na náměstí Míru

V Praze můžete zajít na vánoční trhy na mnoho míst. Někteří si mohou udělat dokonce svou vlastní stezku, která povede rozzářeným centrem přes Václavské až na Staroměstské náměstí. Tradiční svařák si lze dát i na Pražském hradě. Své neopakovatelné kouzlo mají ale trhy na náměstí Míru, kterým dělá kulisu kostel sv. Ludmily a také krásná secesní budova Divadla na Vinohradech. Tradiční je nejen sortiment jídla, nápojů a zboží ve stáncích, ale i doba konání trhů, která je už léta stejná: 20. 11.– 24. 12.

Otevřeno je od 11 do 19 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Malebné trhy téměř v centru Prahy se nachází přímo před dominantou náměstí Míru, kostelem sv. LudmilyFoto: Profimedia.cz

Opava: Betlém, tvořivé dílny i kultura

Vánoční trhy v Opavě budou probíhat v termínu 27. 11. – 23. 12. na Dolním náměstí. Můžete se těšit na skvělý punč, nabídku místních prodejců, historické městečko a kolotoč, lití olova, ale i spoustu kultury. Bohatý doprovodný program začíná už s rozsvícením vánočního stromu v neděli 27. 11., a pokud dorazíte jakýkoliv den mezi 16 a 19 hodinou, můžete se pobavit – ať se skupinou Kern, Turbo, Poutníci, Mňága a Žďorp, nebo s místními pěveckými soubory Opavské Věnečky a Fidorky.

Stánky mají otevřeno každý den od 10 do 18 hodin.

Foto: opava-city.cz

Dříve byly v Opavě vánoční trhy na obou náměstích, charakteristický je pro ně i bohatý kulturní programFoto: opava-city.cz

Plzeň: Ponocný i živý betlém

Adventní trhy se každým rokem konají na náměstí Republiky. Letos si na ně můžete zajít od 23. 11. do 23. 12. Přivítá vás vůně svařeného vína, staročeských trdelníků i perníčků, děti jistě nadchne oslík s ovečkami v živém betlémě nebo program plný vánočních koled. Stromek se poprvé rozsvítí 27. 11. a na trhy můžete přijít i 5. 12. na Mikulášskou nadílku. Samozřejmostí je i kulturní program, a to každý den po 16 hodině. Vystoupí například Standa Hložek, Leona Machálková nebo Děda Mládek Illegal Band. Každý den můžete na trzích potkat i plzeňského ponocného – a to v 17 a 18 hodin.

Na trhy můžete dorazit od 10 do 20 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Počkejte, až se lehce setmí, a užijte si vánoční romantiku se vším všudyFoto: Profimedia.cz

Ostrava: Kluziště, řemesla i vyhlídkové kolo

Od 26. 11. do 23. 12. můžete zajít na trhy v Ostravě. Ostravské Vánoce se konají na 5 scénách a přinesou bohatý kulturní i doprovodný program včetně vánočního kluziště a vyhlídkového kola – nově i s bezbariérovou kabinou. Za hlavní centrum dění lze označit Masarykovo náměstí, kam můžete zajít za kulturou, ale i dobrým jídlem a pitím nebo možností nakoupit dárky. Na náměstí Dr. Edvarda Beneše se můžete jít klouzat, s dětmi se vypravte i na Jiráskovo nebo Prokešovo náměstí, která budou patřit tvorbě a umění. Řemeslnou scénu najdete v Husově sadu.

Na trhy se můžete vypravit vždy od 10 do 20 hodin.

Foto: Profimedia.cz

V Ostravě můžete bruslit, obdivovat řemesla a využít vyhlídkového kola Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám