Hlavní obsah

Jak vzdělaní jsou členové královské rodiny? Někteří vybraně, jiní do školy ani nechodili

Foto: Pool, Gettyimages.com

Foto: Pool, Gettyimages.com

Reklama

Pokud jde o královskou rodinu, je to s jejím vzděláním malinko komplikovanější. Ačkoli se na její vybrané vychování dbalo a dbá s největší pečlivostí, se školami to bylo zejména v minulosti o něco horší. Ale i v tomto se svět mění k lepšímu.

Článek

Myslíte si, že narodit se do královské rodiny znamená automaticky přístup k těm nejlepším školám? Zdaleka to tak být nemusí. Například královna Alžběta II. měla jen velmi omezené vzdělání. A ve chvíli, kdy jako mladá usedla na trůn a začala plnit panovnické povinnosti, jí to na sebevědomí nepřidalo. I proto svým dětem poskytla mnohem lepší vzdělání a poslala je do těch správných škol. Prvním, kdo získal v královské rodině vysokoškolské vzdělání, se tak stal její nejstarší syn, král Karel III.

V současné době jsou členové královské rodiny vzděláváni ve veřejných školách, na univerzitách i ve vojenských ústavech. Kdo patří v královské rodině k nejchytřejším a jak jsou na tom děti následníka trůnu prince Williama a jeho ženy Kate Middleton?

Děti Williama a Kate

Na vzdělání svých dětí kladou velký důraz. Všechny jejich tři děti chodí do Lambrook School, což je elitní soukromá škola, kam mohou chodit děti od 3 do 13 let. Je jen 15 minut jízdy od jejich skromného domu Adelaide Cottage v Queen's Windsor Estate, kam se v roce 2022 přestěhovali ze svého londýnského sídla.

Lambrook School si klade za cíl vychovat své žáky tak, aby byli co nejlépe připravení do života. Rodiče dětí si mohou vybrat ze široké škály předmětů, George, Charlotte a Louis tak chodí na lekce francouzštiny, náboženství, technologie a designu. Od páté třídy pak budou mít povinnou latinu. Od tohoto věku je zde také povinná sobotní škola. Lambrook nabízí každý týden i taneční lekce spolu se 420 individuálními hudebními lekcemi, od stepu až po hru na dudy. To vše za více než půl milionu korun školného ročně za každé dítě.

Britský tisk ale v poslední době spekuluje, že v rodině následníka trůnu probíhá tvrdý boj o další vzdělávání desetiletého prince George. Zatímco jeho otec, princ William, by si přál, aby nastoupil na školu Eton, kam chodil i on, Kate je zatím tvrdě proti a chce, aby George zůstal co nejdéle v klidu doma. Údajně ale tento boj prohrává a prince vzdělání na elitní internátní škole zřejmě nemine.

Princ William mohl studovat v klidu

Starší syn Charlese a Diany, princ William, se nepřipravoval na školu doma, ale chodil do školky a byl i prvním, kdo porušil rodinnou tradici a nešel na střední školu v Gordonstounu (jako jeho děda, otec i strýcové) – jeho rodiče zvolili Eton. Aby mohl studovat v klidu, dohodla se královská rodina s bulvárními médii, že ho nebudou pronásledovat výměnou za pravidelné informace o něm.

Po dokončení střední školy si vzal rok volna, jako většina mladých Britů, a zúčastnil se vojenského výcviku v Belize, pracoval na farmě, navštívil Afriku a učil děti v Chile. Když se rozhodl studovat na University of St Andrews, vzrostl na škole okamžitě počet přihlášených mladých dívek. Jedné z nich se to nakonec i vyplatilo – William se na univerzitě poznal s Kate Middleton a v roce 2011 se vzali.

Karel III. si prožil ve škole peklo

Princ Charles byl první, kdo nebyl vzděláván doma, ale že by na roky ve škole vzpomínal s láskou? Ve třinácti letech jej rodiče, královna Alžběta II. a princ Philip, poslali do skotského Gordonstounu. A to i přes přímluvy babičky, aby zvolili raději britskou elitní školu Eton. Alma mater jeho otce je totiž proslulá drilem a drsným přístupem. Citlivý a křehký Charles tu také velmi trpěl – byl osamělý, nedokázal zapadnout a proslulé orientační běhy v náročném terénu pro něj byly utrpením. Měl tu být i šikanován a na pobyt zde určitě nevzpomíná v nejlepším.

V šestnácti letech nastoupil na Trinity College v Cambridge, studoval historii, archeologii a antropologii a v roce 1970 promoval – bylo to poprvé v historii, kdy britský monarcha nebo dědic trůnu získal vysokoškolské vzdělání.

Královně vzdělání chybělo

Setkávala se s politiky i filmovými hvězdami, mluvila plynně francouzsky, ale o maturitě nebo akademických titulech si mohla nechat jenom zdát. Královna byla přirozeně inteligentní a měla skvělou paměť, ale ve škole si to nikdy neověřila. V dětství byly se sestrou Margaret vyučovány doma.

Když její strýc Edvard VIII. v roce 1936 abdikoval a králem se stal její otec Jiří VI., bylo třeba se začít připravovat na to, že sama jednou usedne na trůn. Královnou se stala ve svých pouhých pětadvaceti letech. A rozčarovaně zjistila, že při oficiálních akcích se dokáže fundovaně bavit jen o koních a psech. Pravdou je, že její otec učení nenáviděl a pro matku byla důležitější zábava. To se samozřejmě s postupem času zlepšilo a královna si své obzory dostatečně rozšířila během svého dlouhého života.

Diana na učení moc nebyla

Naopak Charlesova první manželka princezna Diana nebyla zrovna nadšená a bystrá studentka. Do devíti let byla vyučována doma a ze škol později nenosila nijak závratná hodnocení. Exkluzivní West Heath Girls' School v Kentu nedokončila a její výsledky byly mizerné. Zkusila štěstí na soukromé škole ve Švýcarsku, ale ani tu nedodělala. Možná neměla hlavu na učení, ale měla dobré srdce a talent na zpěv, sport a tanec. Své uplatnění našla jako učitelka v mateřské školce, což ji velice bavilo.

Princezna Eugenie, nejchytřejší z rodiny?

Mladší dcera prince Andrewa, třetího potomka královny Alžběty II. a prince Philipa, a jeho bývalé ženy Sarah, princezna Eugenie, navštěvovala Marlborough College, kde se skvělými výsledky studovala umění a anglickou literaturu. V roce 2012 pak dokončila na Newcastle University svá studia anglické literatury a historie umění. A měla nejlepší známky z celé královské rodiny.

Reklama

Načítám