Hlavní obsah

Proti nudě: Světová premiéra, šití bot a knihy do uší!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

I když jsou opatření proti epidemii stále tady, a ještě se zpřísňují, nemusíte se ve volném čase jen nudit doma. Naopak, můžete se něco naučit a zajít na světovou premiéru!

Článek

Možná máte před sebou volnější týden, kdy mají děti prázdniny, a který byste tradičně strávili s rodinou na horách. Co ale dělat v době, kdy je hlavním tématem epidemie a strach z virů a kdy se bez respirátoru neobejdete? Třeba se zabavíte díky některému z našich tipů.

Světová premiéra: hra napsaná robotem!

Málokdy se povede být svědkem světové premiéry. Vy máte tu možnost právě dnes večer, tedy v pátek 26. února! Stačí si udělat čas od 19:00, kdy ve Švandově divadle začíná hra AI: Když robot píše hru. Jde o první dílo umělé inteligence a má být připomínkou 100. výročí prvního uvedení hry R.U.R. Karla Čapka. Protože jsou divadla zatím zavřená, můžete vše sledovat v online přenosu na webu Theaitre.

Při přípravě tohoto unikátního projektu spolupracovalo divadlo s Ústavem formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty UK, studenty DAMU a zástupci platformy prg.ai. Text hry psala umělá inteligence v angličtině, do češtiny ho převáděl strojový překlad. Z výsledného souboru dialogů pak ve Švandově divadle vybrali ty nejlepší a seřadili je tak, aby vyprávěly ucelený příběh. Popisuje putování robota, který připomíná Malého prince postmoderní doby.

Hra se stane součástí stálého repertoáru divadla a po každé repríze bude následovat debata s odborníky na umělou inteligenci a divadelními tvůrci.

Foto: Švandovo divadlo

Můžete být u premiéry první divadelní hry, kterou napsala umělá inteligenceFoto: Švandovo divadlo

Mezi orchideje

Také máte doma několik orchidejí a propadli jste jejich kráse natolik, že hltáte každou novou informaci, osvědčenou radu a zajímavost, která se jich týká? Pak byste si možná rádi poslechli přednášku botanika Jana Ponerta z Botanické zahrady Praha. Online ji můžete sledovat 4. března od 17:30 přes počítač. Den předem se můžete na přednášku přihlásit a zaplatit 100 Kč vstupné na stránkách Botanické zahrady Praha.

Zaplacením 100 Kč získáte nejen možnost vstupu na přednášku a podpoříte provoz zahrady v této nelehké době, ale hned po jejím otevření máte možnost navštívit venkovní expozice.

Foto: svf74, Shutterstock.com

Podle feng-šuej symbolizuje orchidej plodnost a prosperituFoto: svf74, Shutterstock.com

Naučte se nebát nebo šít boty

Už vás nebaví pilovat staré koníčky a rádi byste se pustili do něčeho nového? Proč se nenaučit šít boty, hrát na flétnu, malovat mandaly nebo se vyznat ve hvězdách? Tohle všechno se můžete naučit v online kurzech, které jsou dobrou možností odpočívat aktivně. A jestli jste duše spíše praktická, můžete se poohlédnout po nějaké online rekvalifikaci či kurzu, který zlepší vaše pracovní dovednosti. Bonusem je, že dřív draze placené kurzy lze pořídit zdarma. Zadejte do vyhledávače „online kurzy zdarma“ a můžete si vybírat. Zkuste třeba stránky Kurzy pro radost nebo Kurzy online zdarma.

Foto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Využijte volnější dny a naučte se něco, na co není v běžném fofru čas Foto: 279photo Studio, Shutterstock.com

Poslechněte si knížku

Máte za celý týden vykoukané oči z počítače, ale i tak byste si rádi přečetli nějakou pěknou knížku? Odpovědí jsou stále populárnější audioknihy. A že jich máte na výběr nespočet – od těch, které najdete na internetu, až po ty, které si můžete koupit v online knihkupectvích. Máme pro vás tři tipy.

Foto: Archiv firem

Vybrali jsme audioknihy, které by mohly potěšit všechny členy rodinyFoto: Archiv firem

  • Víš, kde bydlí zvířata? - Pro celou rodinu je určená audiokniha od Petera Wohllebena. Najdete ji v nabídce nakladatelství Kazda a vyjde na 238 Kč. Známý lesník vám poví hodně zajímavého o zvířatech a vezme to od mušky po vlka.
  • Božena Němcová: Korespondence 1844–1862 - Po úspěchu televizní minisérie už není Božena Němcová jen postava z povinné četby. Pokud byste ji chtěli poznávat dál, můžete k tomu využít tuto audioknihu. Interprety jsou Aňa Geislerová a Igor Orozovič. Audioknihu vydal Supraphon a v e-shopu Kosmas vyjde na 238 Kč.
  • Myšlenky za volantem - Audiokniha Marka Ebena představuje soubor sloupků a fejetonů, které vycházely časopisecky v letech 2014–2020 a namluvil je sám autor. V recenzích čtenářů je často oceňován humor, nadhled a také noblesa, kterou Marek Eben představuje. Vydal ji Témbr a například v e-shopu Knihy Dobrovský ji pořídíte za 312 Kč.

Vařte s humorem

Relaxujete u vaření nebo při prohlížení receptů? Obojí vám usnadní a zpříjemní novinka Adéla ještě nevečeřela, na které spolupracovala komička Adéla Elbel a šéfkuchař Ondřej Slanina, známý z dvojice Kluci v akci. Kuchařka je určena pro pokročilé, ale i začátečníky. Hodí se tedy pro chvíle, kdy máte na přípravu jídla dost času a chcete si s ním vyhrát, stejně jako v situaci, kdy přiběhnete z práce a chcete udělat rodině večeři fofrem. Skvělé je, že kniha pracuje s kořením, kterého není nikdy dost – a to je humor. Kuchařku s 31 recepty najdete v nabídce nakladatelství EV public relations a na Zboží ji najdete od 340 Kč.

Foto: Nakladatelství EV public relations

Komix a kuchařka vjednom? Tahle kombinace vás bude bavit Foto: Nakladatelství EV public relations

Reklama

Načítám