Hlavní obsah

Proti nudě: Otužování na Lipně, on-line detektivka a Lupin

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden se chýlí ke konci, což se ale bohužel nedá říct o koronavirové pandemii. Vládní omezení jsou tedy stále aktuální a možnosti trávení volného času omezené. My pro vás máme i přesto mnoho tipů, jak se zabavit sami i s dětmi.

Článek

Děti dostanou brzy pololetní vysvědčení, a ač byste jindy plánovali, kam vyrazíte o prodlouženém víkendu, teď to těšení tak intenzivní není. Pololetní prázdniny tolik nelákají, protože se mnozí žáci do školy v posledních měsících beztak nepodívali, a žádné velké cestování není možné. To ale neznamená, že si nemůžete udělat skvělý výlet, menší děti potěšit zábavným domácím vyráběním a s většími se pustit do detektivní soutěže.

Robot má 100 let výročí

U některých výrazů se ví poměrně přesně, kdy vznikly. Jedním z nich je slovo „robot“: poprvé se objevilo v divadelní hře R.U.R., kterou napsal Karel Čapek (1890–1938) a premiéru měla v lednu 1921. K této příležitosti odstartuje v pátek 22. ledna ze Švandova divadla v Praze inovační on-line maraton Robothon 2021. Tématem bude řešení současných problémů pomocí umělé inteligence. Účastníci se zaměří na dezinformace, péči o osamělé, vzdělávání, zdraví či budoucnost umění. Soutěžit budou týmy nadšenců do umělé inteligence, robotiky a programování, ale i psychologové, sociologové, umělci a vizionáři z řad talentovaných studentů z celého Česka. A na konci února se můžete těšit na on-line divadelní hru psanou robotem!

K 100. výročí slova robot vznikla i kniha povídek slavných spisovatelů.

Foto: Archiv Švandova divadla

Zjistí nejchytřejší mozky Česka, jak pomocí umělé inteligence vyřešit osamělost? Foto: Archiv Švandova divadla

Otužování a bruslení na Lipně

Během jarního lockdownu většina lidí třídila šatník a pekla chleba. Nyní se všichni otužují. A je to dobře, protože tak rozhodně podpoří imunitu víc než bochníkem k snídani. Na Lipně můžete na pláži Windy Point v Černé v Pošumaví hupsnout do ledové vody a dopřát si minuty pořádného chladu. Anebo si raději zabruslíte a zahrajete lední hokej? Lední plochy jsou na víkend nachystané a brusle vám půjčí. Organizátoři respektují vládní opatření, takže je pro každého místa dost. A navíc tu čeká občerstvení v podobě polévky nebo palačinky se skořicí. Jestliže se nedostanete na Lipno, nezoufejte. Otužovat se lze v podstatě kdekoli, s bruslením si ale dejte pozor, zda je plocha, na kterou se chystáte, dostatečně zamrzlá. 

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Ať už půjdete do plavek, nebo nazujete brusle, na Lipně si to užijeteFoto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Staňte se detektivy on-line

Možnosti zábavy a setkávání jsou omezené, ale on-line jde vyřešit téměř všechno. I záludný zločin. Zúčastněte se 27. ledna soutěže detektivů, kterou pořádá Endorfin, specialista na únikovky. Přijdete se svým týmem záhadě na kloub? Zkouknete video z místa činu, poslechnete si výslechy podezřelých i svědků, získáte materiály k případu a seznámíte se s důkazy. Pomocnou ruku nabídnou i soudní lékaři a forenzní analytici. Hra má tři kola a na závěr by měl váš vyšetřovací tým odhalit pachatele. Nepotřebujete státnice z kriminalistiky, stačí trocha logiky, špetka intuice a kapka štěstíčka! Za celý tým zaplatíte tisícovku a vítězové si odnesou univerzální voucher na únikovou hru.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Staňte se Sherlockem a odhalte zločin. Zvládnete to i on-line!Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Věci, na které nastal čas

Petra Soukupová (38) je jedna z nejčtenějších českých autorek a na konci roku jí vyšla nová kniha. Alice a Richard jsou spolu sedmnáct let, mají dceru Lolu a syna Káju, žijí spíš vedle sebe než spolu a víc si ubližují, než se mají rádi. Jednotlivé kapitoly nastíní vývoj a úpadek vztahu z pohledu dospělých i dětí. Možná vám jejich příběh nastaví zrcadlo, možná si oddychnete, že vy jste dokázali o lásku nepřijít. Není to veselé čtení, ale rozhodně je to silný literární zážitek.

Foto: Nakladatelství Host

Věci, na které nastal čas, Petra Soukupová, nakladatelství Host, 368 stranFoto: Nakladatelství Host

Lupin krade jako gentleman

Ať člověk dělá, co chce, stejně nakonec Netflixu podlehne. Vaší pozornosti by neměl uniknout francouzský seriál Lupin, v němž se hlavní role lupiče gentlemana ujal Omar Sy (43). Ano, je to ten z Nedotknutelných (2011). Assane Diop se jako malý kluk přestěhuje ze Senegalu do Francie, kde je jeho otec obviněn z krádeže drahocenného klenotu. Po 25 letech se syn vydává na cestu za pomstou. Jestli máte rádi heist žánr, tedy plánování a provedení velkých loupeží, budete nadšení. K tomu sympatický hrdina a jeho pohnutá minulost...

Foto: Profimedia.cz

Assane Diop mění obleky i masky a vždy je o krok napřed. Francouzský herec Omar Sy je perfektní moderní lupič gentleman inspirovaný Arsènem LupinemFoto: Profimedia.cz

Potěšte děti slizem

Chcete udělat radost menším dětem a odměnit je, že tak statečně zvládají ztížené podmínky? Kupte jim továrnu na sliz. Vám velkým to může zpočátku připadat jako trochu nechutná zábava, ale nakonec se k výrobě prazvláštní hmoty přidáte také. Sliz se může třpytit, může v nádobce prdět a vůbec si s ním užijete legraci. A ač se podle barev zdá, že je to spíš zábava pro holky, vězte, že ve frontě budou stát i kluci. Anebo jim kupte továrnu v klučičích barvách, ať se doma neperou.

Foto: mall.cz

Továrnu na sliz najdete v holčičí i v klučicí barevné variantěFoto: mall.cz

Ale klidně zkuste upéct i chleba. Máme recept na jednoduchý kváskový chléb i na podmáslový chleba bez kynutí.

Načítám