Hlavní obsah

Jaká jsou nejzdravější koření a čím tělu prospívají?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koření dochutí jídlo, přidá mu příjemné aroma a podpoří vaše zdraví. Hodí se to vždycky a v současné situaci obzvlášť. Kterých pět druhů dokáže skvěle povzbudit imunitu?

Článek

Kurkuma, černý pepř, oregano, hořčicová semínka a skořice. Pětice koření, která zvýrazní pokrmy, zalahodí chuťovým pohárkům a posílí fungování organismu. Tyto vybrané druhy jsou bohaté na antioxidanty mající protizánětlivé vlastnosti a podporující imunitu (20 receptů na posílení imunity). Přidejte je do jídla každý den a bojujte s jejich pomocí nejen proti zrádnému koronaviru, ale celkově proti nemocem.

1. Kurkuma

Číslo jedna patří kurkumě, která je zlatem mezi kořením. A to nejen kvůli výrazné žluté barvě, ale především díky kurkuminu. Tato látka má skvělé antioxidační vlastnosti a pomáhá léčit záněty i otoky ve svalech a kloubech. Kromě toho pomáhá omezit hromadění tuků v orgánech. Některé studie dokonce naznačují, že může zpomalit šíření určitých druhů rakoviny, jako třeba jater nebo srdce, nebo je dokonce úplně zastavit.

Foto: Santhosh Varghese, Shutterstock.com

Zlatavě žlutá kurkuma má silné antioxidační vlastnosti a pomáhá omezit hromadění tuků v orgánechFoto: Santhosh Varghese, Shutterstock.com

2. Černý pepř

Rádi si jídlo dochucujete černým pepřem? Pak prospíváte zdraví víc, než tušíte. „Podporuje metabolismus, trávení a činnost mozku, také snižuje zácpu a plynatost a usnadňuje vykašlávání,“ říká koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.

Vůbec nejlepší je pro organismus kombinace černého pepře a kurkumy. Slupka černého pepře totiž obsahuje alkaloid piperin, který snižuje cholesterol, zpomaluje růst nádorů a zabraňuje poškození buněk volnými radikály, a navíc zvyšuje účinnost mnoha dalších rostlinných sloučenin jako třeba právě kurkuminu. „Kurkumin sám o sobě není dobře vstřebatelný a potřebuje pomocníka – kromě pepře je to i tuk,“ doplňuje doktorka biochemie Michaela Bebová.

3. Oregano

Patříte mezi milovníky nasládlé kořenité chuti oregana? Máme pro vás dobrou zprávu. V jeho drobných lístcích se ve vysokých koncentracích nacházejí rostlinné éterické oleje, které tiší trávicí potíže, posilují imunitní systém a mírní mnoho kožních problémů, jakou jsou různé vyrážky a podobné nepříjemnosti (víte, s čím vším pomůže olej eukalyptový?).

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Koření krásně voní, dochutí jídlo a podpoří imunitu nejen v boji s koronaviremFoto: Golubovy, Shutterstock.com

4. Hořčicová semínka

Hořčice je známá spíše jako omáčka podávaná k mnoha druhům teplých i studených jídel. Vyrábí se ale z drobných žlutých, černých nebo hnědých semen, která jsou přímo nabita významnými zdravotními benefity. Obsahují bílkoviny, vápník, vitaminy A a E, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a mají dezinfekční vlastnosti, které prospívají celému trávicímu traktu. Podobně jako kurkumin v kurkumě i složky nacházející se v hořčičných semínkách v těle působí protizánětlivě.

5. Skořice

Kdo by neměl rád voňavě nasládlou skořici známou především jako součást nejrůznějších kaší a dezertů? Má ale mnohem více předností. Je bohatá na vlákninu, mangan, železo, vápník a řadu bioaktivních látek, pro něž je od nepaměti hojně využívána v přírodní medicíně jako prostředek na obranu před viry a infekcemi.

Skořice je také oceňována za protizánětlivé účinky, pro něž bývá užívána k léčbě namožených svalů. A snažíte-li se zhubnout a omezit příjem cukru, pak právě ona dodá oblíbeným pokrmům žádoucí sladký nádech (víte, která sladidla vám mohou ublížit?). Pokud ale chcete z popisovaných benefitů opravdu těžit, dávejte si pozor, po jakém druhu při výběru sáhnete. „Vsaďte na takzvanou pravou, tedy cejlonskou skořici,“ radí doktorka Michaela Bebová.

Reklama

Načítám