Hlavní obsah

Proti zánětům, na hubnutí i na detox! Speciální nápoj si doma vyrobíte skoro zadarmo

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemná ovocná osvěžující příchuť, žádná „chemie“ a blahodárné účinky na zdraví… Seznamte se s infuzovanou vodou. Její příprava je jednoduchá, efekt dokonalý. Stačí večer nakrájet ovoce či zeleninu a nechat přes noc pracovat ve vodě...

Článek

Pitný režim je často zmiňovaným tématem. Kolik toho máte za den vypít a že snad nejlepším osvěžením, jaké můžete svému tělu dopřát, je obyčejná voda, jste jistě četli nesčetněkrát… Víte, jak si doplňování tekutin zpříjemnit a navíc dodat organismu cenné látky? Připravte si výborné, opravdu ovocné vody sami doma.

Dejte si infuzovanou vodu

Už jste slyšeli o infuzované vodě? Je to nápoj na bázi vody, do které se vylouhovaly chutě a cenné látky z ovoce, zeleniny či bylinek („infuzování“ je vlastně louhování). Jak na to? Připravte si svoje oblíbené ovoce, zeleninu, bylinky či jejich kombinaci. Omyjte je, dle potřeby vypeckujte či oloupejte, pokrájejte na malé kousky a vložte do velké skleněné lahve, karafy či džbánu. Ovoce, jako jsou třeba citrusy, před vložením do nádoby lehce rozmačkejte.

Zalijte vodou, přidejte led a dobře promíchejte. Poté uložte do chladničky a nechte nejlépe do druhého dne louhovat. Jste-li nedočkaví, můžete samozřejmě začít popíjet hned – ovoce vodu ochutí velmi rychle. Přes noc se však všechny chutě a vůně lépe propojí a výsledkem je dokonale osvěžující nápoj, který pomáhá detoxikovat organismus. Kdybyste prahli po sladší chuti, můžete místo vody použít vodu z mladého kokosu, případně tu kokosovou nařeďte kohoutkovou.

Foto: steffyguaqueta, Shutterstock.com

Sami si vyberete, jakými aromaty a chutěmi svůj nápoj obohatíteFoto: steffyguaqueta, Shutterstock.com

Osvěžení i lepší imunita

Co si do vody nakrájet? Záleží na vás. Pro inspiraci vám přinášíme několik tipů podle účinků konkrétních ochucených vod. Přísady navíc můžete z vody vyndat a sníst samostatně – v tom případě je lepší, když ovoce nestráví ve vodě příliš mnoho hodin, jinak už bude hodně rozmočené.

Jestliže například přidáte okurku, obohatíte vodu o hořčík a draslík. Tato zelenina navíc neobsahuje téměř žádné kalorie a dokáže z těla dostat přebytečnou vodu. Mezi skvělé zeleninové „příchutě“ patří také meloun, celer, plod fenyklu či mrkev.

Chcete-li se pořádně osvěžit, zvolte pomeranč, citron, grep či mandarinky. Do vody se tak dostane nejen občerstvující citrusová chuť i vůně, ale i vysoký obsah vitaminu C – antioxidantu, který stimuluje obnovu buněk a obranyschopnost.

Foto: Boriskina Olga, Shutterstock.com

Ovoce si vybírejte podle sezony i nálady a zapojte přitom fantaziiFoto: Boriskina Olga, Shutterstock.com

Na hubnutí i celkové zklidnění

Jestli máte rádi čerstvé bylinky, pak zvolte mátu – podporuje činnost žlučníku a k tomu dodá vodě nádhernou vůni. Meduňka zas napomáhá k celkovému zklidnění. Přihodit ale můžete třeba i rozmarýn či tymián.

Potřebujete zhubnout nějaké to kilo? Nakrájejte si do vody půlku chilli papričky. Obsažený kapsaicin umí zrychlit látkovou výměnu. Na tu a také celkově na trávení je výborný i zázvor. Dokáže zlepšit zažívání, utišit bolest břicha, pomáhá při nevolnostech i při průjmu. Navíc má protizánětlivé účinky. Výborný je v kombinaci s citronem.

Voda, do které jste nakrájeli jablka, švestky, broskve, nektarinky či hroznové víno, uleví žaludku a prospěje zažívání. Jahody či maliny nápoj obohatí o vitaminy a současně ji i jemně osladí a příjemně ochutí. V sezoně pak vyzkoušejte borůvky či ostružiny – dodají energii. Nakrájejte si i ananas, který má detoxikační účinky a podporuje prokrvování celého těla, stejně jako hruška, banán či kiwi.

Tip: Voda s nakrájeným ovocem je velmi efektní dekorací každé prostřené tabule. Když tedy čekáte hosty nebo jen chcete ozvláštnit stůl při rodinném nedělním obědě, neváhejte a krájejte…

Dáváte si ovoce do vody?

Reklama

Související témata:

Načítám