Hlavní obsah

První byt pro mladou ženu: Chytře a stylově zařízené 2+kk

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Aktualizováno

Když si koupíte byt v novém developerském projektu, můžete počítat se dvěma věcmi. Bude to za výhodnou cenu, ale nebude to dokonalé. Jenže mladá pořizovatelka bytu šla na věc fikaně. Ještě v době, kdy se do interiéru dalo výrazněji zasáhnout, si na pomoc přizvala zkušenou architektku.

Článek

Byty v nových developerských projektech často mívají tak trochu pachuť sériové výroby. Nebývají dokonalé už jen vzhledem k tomu, že si je lidé mnohdy kupují v době, kdy dům ještě nestojí. Pak jim nezbývá než zbožně doufat, že se výsledek bude alespoň trochu podobat lákavým vizualizacím.

Mladá žena si nedávno pořizovala byt a přizvala si na pomoc designérku Kristinu Proškovou. Ta musela mimo jiné vyřešit rozložení 2+kk o velikosti 60 metrů čtverečních tak, aby byt odpovídal věku, potřebám i vkusu mladé ženy.

3 podmínky: stůl pro čtyři, sušička a žlutá

Designérka Kristina Prošková dostala od majitelky jednoduché zadání. Nechala jí volnu ruku, avšak trvala na třech podmínkách. Zaprvé měl být v bytě dostatečně velký stůl, alespoň pro čtyři osoby. Zadruhé chtěla sušičku na prádlo. Třetí podmínkou byla barevná střídmost.

Konkrétně chtěla volit jednoduchý styl bez přesycenosti výraznými barvami. Byt tak měl být vyveden v monochronních odstínech bílé a šedé, avšak se žlutou, jakožto výraznou, doplňkovou barvou interiéru. Právě zářivá žlutá se tak stává klíčovým akcentem, který v malých dávkách prostupuje celým interiérem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tři žluté židle, jedna bíláFoto: Archiv Institutu bytového designu

Hra s osvětlením

Co se osvětlení bytu týká, na první pohled zajímavá stylizace vznikla jako reakce na počáteční příkoří. V první řadě šlo o fakt, že nad varnou deskou nebyl odtah na digestoř. Vyřešila to recirkulační digestoř se samostatným osvětlením, která v prostoru působí trochu jako designové svítidlo.

Pro důkladné a praktické osvětlení hlavního prostoru se designérce nabídly dvě možnosti. Buď naplánovat rozsáhlé, a tedy drahé rozvody elektřiny, anebo využít jeden stávající a z něho vést světla přiznanými kabely do několika míst a svěsit je ze stropu. S majitelkou se dohodly na druhé variantě, díky čemuž vznikl další osobitý prvek bytu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Osvětlení vychází z jednoho boduFoto: Archiv Institutu bytového designu

Chytré úložné prostory

Jedna z věcí, která dělá byt opravdu praktickým, jsou úložné prostory. Jsou-li dobře vyřešeny, dá se příjemně žít i v garsonce, pokud ne, má člověk problém i v třípodlažním mezonetu. V tomto případě se úložné prostory vešly do předsíně, hlavního obytného prostoru i koupelny. Dokonce i kuchyň nabízí víc skříněk, než je na potraviny nutné, takže v těch hůře dostupných u stropu mohou být i sezonní předměty – a vlastně to nepůsobí nijak divně.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Úložné prostory jsou v bytě vyřešeny formou multifunkčního nábytkuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Odůvodněný minimalismus

Interiér startovacího bytu je záměrně čistý a nekomplikovaný. Při realizaci totiž designérka počítala s tím, že si majitelka prostory přirozeně zabydlí. Třeba na bílou desku odloží časopis, kousek dál dá knihu, jistě tu a tam dostane pestrobarevné květiny, na kuchyňský ostrůvek postaví barevný hrnek na kávu nebo na židli položí kabelku. Zkrátka běžným životem se nový byt zakrátko zabydlí a „zasytí“ spontánně sám.

Jestli máte rádi čisté jednoduché linie, mohl by se vám líbit také minimalistický byt v malebné čtvrti Nového Města pražského.

Reklama

Načítám