Hlavní obsah

Byt v Tatrách prošel krásnou proměnou: Nyní působí jako dům

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Hory, kolo, běh a úchvatné scenerie. Mladá slovenská rodina jezdila do milovaných Tater pravidelně a bylo jasné, že se sem jednou přestěhují. Byt, který si pořídili, musel projít kompletní rekonstrukcí. Díky propojení vnitřních a vnějších prostor dnes působí jejich příbytek jako rodinný dům.

Článek

Milují hory, kolo, běh a další venkovní aktivity, pro které jim Vysoké Tatry nabízejí bezkonkurenční podmínky. A tak bylo jen otázkou času, kdy se mladá slovenská rodina se dvěma malými dětmi rozhodne v oblíbené lokalitě usídlit.

Z armádního cvičiště oblíbený cíl výletů

Volba padla na Tatranské Zruby – osadu, která vznikla ve dvacátých letech minulého století jako výcvikový tábor armádních horských jednotek. Později zde začaly růst hotely a restaurace a místo se stalo populární destinací pro dovolenou a rekreaci.

Ačkoli si mnozí bydlení na horách spojí s domkem, chatou či domem, z různých důvodů musela rodina volit byt. Byl prostorný, jenže velkorysá podlahová plocha nebyla jaksepatří využita a bylo třeba bydlení zrekonstruovat od podlahy. Majitelé se proto s řadou konkrétních požadavků obrátili na architekta Michala Semana.

Byt, který vypadá jako dům

Zadání bylo jasné. Skalní milovníci hor chtěli vytvořit moderní, útulný prostor s industriálním dotekem, který odkazuje na technické památky a přírodní charakteristiky Tater. Co se týče volby materiálů, byli majitelé i architekt na jedné vlně – základ měly tvořit přírodní materiály a materiály ve své přirozené podstatě.

Interiér bytu se rozprostírá na 129 m², terasa, vytvořená z nepovedené přístavby, nabízí 28 m². Plochu bytu teď tvoří dva části: denní (obývací pokoj, jídelna, kuchyň, chodba, hala) a noční (dětský pokoj, pokoj pro hosty, ložnice, koupelna, toaleta). Díky chytrému propojení vnitřních prostor s nemalou terasou byt na první pohled působí jako klasický rodinný domek.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt vytváří harmonii mezi přírodními materiály a ryze industriálními prvky a motivy

Chodba, která už není úplně zbytečná

Původní interiér byl rozdělen dvěma hrubými nosnými zdmi a zvláštní byla dlouhá nudná chodba napříč celým bytem. Nosné otvory se ale podařilo šikovně zvětšit a docílit tak jednoty mezi kuchyní a obývacím pokojem. Chodba se díky tomu stala součástí obytného prostoru, který ústí do jídelny před terasou, kde je nádherný výhled na Tatry.

Peřiňák jako multifunkční prvek

V pokojích se využil prvek, který se kdysi používal v československých interiérech, a to peřiňák v záhlaví postele. V tomto bytě slouží pro dva účely – jako noční stolek a úložný prostor pro pracovní stůl. Zároveň vytváří jakýsi tepelný izolant mezi postelí a obvodovou zdí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z jídelny je vstup na terasu s výhledem na hory

Dřevo, beton a barvy Tater

Obývacímu pokoji dominuje cihlová stěna v kontrastu s betonem na protější zdi, čímž odkazuje na stavební materiály celé stavby. Avšak nosným prvkem celého bytu je dřevo. Světlou podlahu doplňuje dubový nábytek v jemném, jakoby uzeném tónu. Spojení čistých jemných linií nábytku s drsností betonových a cihlových zdí vytváří dokonalý kontrast a harmonii.

Akcentem je zelená a modrá barva, ať už v podobě doplňků, nebo celých stěn, přičemž na stěnu v ložnici, kde se nachází volně stojící vana, můžete klidně otočit sprchu (nátěr je voděodolný). Bílá barva připodobňující první podzimní sníh v Tatrách se nachází u podlahy a bílé jsou rovněž dveře. Na jemném šedém podkladu stěn tak příjemně modelují prostor, který se vzájemně prolíná.

Jak by se vám líbilo žít uprostřed hor? Takhle vypadá krásné bydlení v Lužických horách.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama