Hlavní obsah

Ptačí krmítka. Jaká zvolit a co je do nich vhodné nasypat?

Foto: Alla Maistrenko; Shutterstock.com

Foto: Alla Maistrenko; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sice ještě není úplná zima, ptáci to však už teď mají venku s obživou celkem složité. Přitom čím chladněji je, tím víc potřebují jíst, aby dokázali přežít. Pokud jim pomůžete, přijmou to s vděkem.

Článek

Mnoho ptačích druhů, které se u nás vyskytují, odlétá už během podzimu do oblastí s příznivějším klimatem a větším výskytem potravy. Čížci, drozdi, konipásci, pěnkavy, sýkorky, stehlíci, červenky, vrabci a mnozí další u nás ovšem zůstávají a statečně se perou s počasím i hladem.

Hmyz se schoval pod zem a do škvír a v dnešní průmyslové a zemědělsky využívané krajině se jen těžko najde dost semínek a bobulí. Pokud ptáčkům zejména v tuhé zimě se sněhovou pokrývkou připravíte něco na zub, pomůžete jim překonat nejtěžší období roku.

Odměnou vám kromě dobrého pocitu může být i každodenní pohled na hemžení kolem krmítka. Začít s krmením můžete už teď, s klesajícími teplotami přidávejte na množství.

Jaké krmítko zvolit a kam s ním?

Krmítka se v dnešní době stávají běžnou součástí zahrad, balkonů i okenních parapetů a občas je lidé dokonce dávají i do veřejných parků. Je ale dobré vědět, jaká krmítka používat a kam je umístit, aby na nich byli ptáci v bezpečí a mohli se nerušeně nakrmit.

Nejoblíbenější jsou dlouhodobě krmítka dřevěná. Ptáci je také mají nejraději, protože dřevo je příjemný a neklouzavý materiál. Dobré je, když je krmítko větších rozměrů, aby se na ně vešlo víc ptáčků najednou.

Střecha musí trochu přesahovat, aby byla potrava uvnitř chráněná před deštěm a zatékáním, a kolem podlážky by měla být ohrádka, aby vítr potravu zbytečně nerozfoukal. Další možností jsou závěsná krmítka z květináče, popřípadě půlky kokosového ořechu, do kterých připravíte lojovou směs a zavěsíte na strom.

Kam s krmítkem? Zásadní je, aby se hodující opeřenci sami nestali potravou například pro kuny nebo toulavé kočky. Ideálně ho tedy umístěte alespoň jeden a půl metru nad zem a alespoň dva metry od nejbližšího stromu. Pokud ho věšíte na větev, vyberte si nějakou koncovou a tenkou, aby neunesla váhu kočky.

Foto: LensTravel; Shutterstock.com

Foto: LensTravel; Shutterstock.com

Co ptáčkům nasypat?

Ptáci v zimě potřebují především výživnou stravu, aby dokázali udržet teplo. Proto jsou pro ně vhodná jakákoli semena, například slunečnicová, dýňová, konopná, proso, sezam nebo mák.

Zejména slunečnicová semínka jsou velmi tučná a poskytují ptáčkům dostatek energie. Ze stejného důvodu jsou pro ptáky výborné i různé drcené ořechy. V přírodě můžete nasbírat různé bobule, například jeřabiny, plody černého bezu, rakytníku, hlohu a další.

Do závěsných krmítek z květináčů nebo kokosových skořápek můžete ptáčkům vyrobit výživnou směs, když opatrně rozpustíte lůj a smícháte ho se směsí semínek. Lojovou směs nalejte do květináče či kokosové skořápky a nechte ztuhnout. Můžete do ní také namočit šišku z borovice, ze které si ptáčci budou s požitkem potravu vyzobávat.

Z potravin, které konzumují lidé, můžete do krmítka nasypat například ovesné vločky, rozdrobenou housku (bez soli!), strouhanou mrkev, trochu neochuceného tvarohu, lůj nebo na malé kostičky nakrájené nesolené maso. Rozhodně ale na krmítko nehrňte ve velkém svůj kuchyňský odpad, trávení ptáků je křehké a v krajním případě byste je mohli i zabít. Nic soleného, kořeněného, uzeného nebo zkaženého do krmítka nepatří.

Pokud si chcete být jisti, že servírujete opeřencům tu správnou potravu, můžete zakoupit speciální sypkou směs nebo praktické lojové koule k zavěšení.

A co dál? Můžete se jen těšit na to, až se u vašeho krmítka ptáčci začnou slétat a hodovat.

Načítám