Hlavní obsah

Ptáme se kadeřníků: Jak zabránit vymývání barvy?

Foto: thinkstock

Udržte si na svých vlasech barvu co nejdéle. S našimi tipy to půjde hravě!Foto: thinkstock

Reklama

Když odcházíte z kadeřnického salonu, vypadá vaše barva luxusně. Ale můžete o ní říci totéž za dva týdny? Pokud nesouhlasně kroutíte hlavou, budou se vám naše tipy hodit. Už žádné vybledlé odstíny!

Článek

Nenechte si zkazit nadšení z nové barvy tím, že o ni do chvíle přijdete! Na to, jak si udržet zářivý odstín co nejdéle, jsme se zeptali zkušených kadeřnic. Všechno je to ve správné péči a výběru vhodných produktů.

Střídání stráží!

Investice, která se vám rozhodně vyplatí, je výměna přípravků za speciálně určené pro barvené vlasy. „Podobné výrobky totiž dokážou uzavřít strukturu vlasu, čímž se zamezí vymývání pigmentu,“ vysvětluje kadeřnice Katka Šimánková z pražského salonu Hair-Face-Body a dodává: „S výběrem produktů by vám měl pomoci sám kadeřník, který vlasy barví a zároveň zná jejich typ a potřeby.“ Rozhodně nedoporučujeme sázet na běžně prodejné šampony na barvené vlasy z drogerie – nefungují!

Nevynechávejte ani kondicionéry nebo masky. „Vlasové masky se postarají zároveň i o hloubkovou výživu vlasů. Masku speciálně určenou pro barvené vlasy doporučuji použít alespoň jednou týdně,“ říká kadeřnice Aneta Krejžíková ze salonu Toni.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): výživný kondicionér Colour Stay (label. m, 400 Kč) a šampon Colour Stay s UV faktorem (label. m, 350 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): šampon Delicate Color (L´Oréal Professionnel, 269 Kč) a maska Renu Hair Mask (Nu Skin, 807 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): šampon Colour Maintenance (Philip Martin´s, 330 Kč), bezoplachový krém pro ochranu vlasů (Philip Martin´s, 390 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): bezoplachová maska Essensity Colour Leave-in Mask (Schwarzkopf, 380 Kč) a kondicionér Bed Head Colour Goddess (Tigi, 410 Kč)Foto: archiv firem

Pozor na sulfáty

Čemu byste se měly za každou cenu vyhnout? Podle kadeřnice Anety Krejžíkové to jsou šampony s obsahem sulfátů. „Ty z vlasů barvu vyžírají – a to doslova,“ říká kadeřnice. Sodík lauryl sulfát najdete pod zkratkou SLS, jedná se o umělou látku, která je zodpovědná za bohatou pěnu. Ta ale není zárukou lépe umytých vlasů. Neděste se proto toho, že váš šampon na barvené vlasy příliš nepění. „Šampony bez sulfátů na přírodní bázi jsou určitě vhodnější, barvu podporují a dodávají dlouhotrvající lesk,“ vysvětluje Aneta.

Přípravky pro zvýraznění barvy

Máte-li ve vlasech výraznější barvu, která se rychle vymývá a bledne, vsaďte na přípravky pro zvýraznění barvy. „K udržení syté a krásné barvy jsou ideální. Já osobně zbožňuji řadu Alchemic od Davines. K dostání jsou šampony i masky v nejrůznějších odstínech,“ říká Michaela Čiháková z M Studia Pardubice. Vybrat si můžete z šamponů i masek pro zvýraznění zlatých, červených i tmavších odstínů.

Přípravky s pigmenty nabízí i značka Philip Martin´s. Platinové blondýnky, které by si chtěly uchovat studenější odstín, ocení speciální šampony na stažení nádechu žluté. Osvědčený je například šampon Silver od L´Oreal Professionnel. Teplejší odstíny naopak podpoří Warm Blonde od Toni.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): šampon pro oživení barvy vlasů Alchemic (Davines, 291 Kč) a kondicionér Alchemic (Davines, 426 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): šampon pro neutralizaci žlutých nádechů Silver (L´Oréal Professionnel, 245 Kč) a kondicionér pro zvýraznění teplých odstínů Warm Blonde (Toni&Guy, 210 Kč)Foto: archiv firem

Pravidlo 24 hodin

Co se týče častého mytí vlasů, některé dámy se mu bohužel nevyhnou. „Pokud ale přijdete od kadeřnice a máte čerstvě nabarvené vlasy, vydržte s mytím minimálně 24 hodin. Vlas se musí uzavřít, aby pigment dobře držel,“ říká kadeřnice Katka Šimánková.

S barvami z drogerie opatrně

Jakkoli bychom nechtěli házet všechny barvy do jednoho pytle, u krabičkových barev se vám může snadno stát, že se odstín rychle vymyje. „Barvy z drogerie bych nedoporučovala, na vlasech nedrží tak dobře jako profesionální barvy,“ radí kadeřnice Aneta Krejžíková.

A co, když se opravdu se ke kadeřníkovi nedostanete? „Pokud si přece jen barvíte vlasy doma nebo střídáte barvení u kadeřníka a doma, nechte si alespoň od profesionála vysvětlit, jak správně postupovat. Chystáte-li se vlasy obarvit, protože nestíháte kadeřníka, použijte raději jen barvicí šampon nebo pěnu. Pro jistotu ale volte o trochu světlejší odstín,“ radí kadeřnice Katka Šimánková.

Máte své osvědčené triky nebo produkty k udržení krásné barvy? Napište nám!

Reklama

Načítám