Hlavní obsah

Pupínky, zarudlá kůže, zarůstající chloupky: Dejte stop podráždění po holení!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Holení může nepříjemně podráždit pokožku. A my víme, jak se tomu můžete vyhnout!Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holení je dnes pro mnohé ženy součástí běžné hygieny. K boji s nežádoucím porostem ovšem často patří i zarudlá a podrážděná pokožka s pupínky. Dá se jí vůbec předejít?

Článek

Třísla i nohy sice máte po zásahu žiletky svůdně hladké, ale kůže svědí, je šupinatá, sem tam se objeví zanícený zarostlý chloupek a oblast bikin hyzdí jeden červený pupínek vedle druhého. Vážně se bez toho holení neobejde?

„Jsou to časté projevy v případě depilace žiletkou či odstraňování chloupků depilátory a epilátory. Důležité je, aby byly břity správně ostré. Tupé totiž chloupky špatně odřezávají, dráždí zbytečně kůži, která má potom tendenci zanítit se,“ popisuje MUDr. Petra Samková, primářka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Důležitá je i správná technika holení. Ideální je pokožku předem napařit v horké vaně nebo alespoň horkou sprchou. „Chloupky pak změknou, folikuly se otevřou. Jestliže má někdo sklony k zanícení, je lepší holit se ve směru růstu chloupků,“ dodává odbornice.

V případě holení žiletkou je nutné kůži předem zvláčnit, ideálně za pomoci holicího gelu či pěny. Epilátory se většinou používají nasucho. Máte-li po odstranění chloupků pocit, že je kůže podrážděná, použijte dezinfekci a následně kůže ošetřete hydratačním přípravkem bez parfemace.

Foto: archiv firem

Holení žiletkou nasucho zbytečně dráždí, použijte speciální pěnu nebo gel. Na foto (zleva): Gillette Satin Care Olay s bambuckým máslem, Gilette, 155 Kč. Průsvitný gel na holení Silk Beauty, Oriflame, 209 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Pokožku důkladně hydratujte. Na foto (zleva): Bikiny krém s olivovým olejem a esenciálními oleji z levandule, měsíčku a tea tree pro péči po depilaci, BioAroma, 375 Kč. Konopný výživný gel pro regeneraci přesušené nebo šupinaté pokožky, Ryor, 204 KčFoto: archiv firem

Dezinfekce může pomoci předcházet zanícení, jen pak nezapomeňte kůži dostatečně zvláčnit. „Dnes se používají velmi moderní holicí břitvy, tedy by nemělo dojít k poranění pokožky. Dezinfekční přípravky často obsahují alkohol, který pokožku vysuší a bohužel i podráždí. Pokud k poranění pokožky dojde, dezinfikovala bych pokožku lokálně, pouze v místě poranění,“ radí Jana Štěpánková, obchodní ředitelka společnosti Ryor.

Pokožka je holením zatížená, proto při následné péči pozor na přípravky s alkoholem a parfemací. Neparfemované tělové mléko, mastnější tělové máslo nebo přírodní olej jsou spolehlivou volbou. „Pomůže i panthenol, měsíček, heřmánek, levandule, makadamový olej, arganový nebo růžový olej, bambucké máslo,“ vyjmenovává přírodní pomocníky Petra Samková.

Foto: archiv firem

Kůži po holení nezapomeňte vydezinfikovat a ošetřit balzámem. Na foto (zleva): Balzám po holení Sensitive Homme, Yves Rocher, 199 Kč. Zvláčňující krém po holení se zklidňujícím provitaminem B5 a aloe vera, Balea, 60 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Pravidelně hydratujte pokožku nejen v oblasti holení. Na foto (zleva): Tělové mléko do sprchy Cocoa Indulging, Nivea, 120 Kč. Tělové mléko Berry Blossom s praktickou dávkovací pumpičkou, Eos, 199 KčFoto: archiv firem

Zajímavou alternativou jsou takzvané zpomalovače růstu chloupků. „Ty pokožku jednak zklidní po holení, zabrání zarůstání chloupků, zpomalí jejich růst, a navíc je při pravidelné aplikaci chloupek jemnější a světlejší,“ popisuje Jana Štěpánková.

Foto: archiv firem

Pečujte o oholenou pleť přípravky, které výrazně zpomalují opětovný růst chloupků. Na foto (zleva): Zpomalovač růstu chloupků oslabující vlasovou cibulku chloupku, Ryor, 139 Kč. Krém po depilaci na tvrdé chloupky, Reference France, 895 KčFoto: archiv firem

Častou komplikací jsou i zarůstající chloupky. „Chloupek nenajde cestu ven, roste těsně pod povrchem, kde se někdy zanítí,“ vysvětluje vznik bolestivých vřídků Petra Samková.

Účinnou prevencí může být peeling, kdy se z kůže pravidelně odstraňují odumřelé kožní buňky a chloupek se lépe dostane nad povrch. Další metodou je ošetření kůže po holení antibakteriálním roztokem, který zamezuje případnému zánětu. Nebo přejděte na jinou metodu odstraňování. Třeba na laserovou epilaci, která vypaluje vlasový váček, tedy zanícení nezpůsobuje,“ vysvětluje dále Petra Samková.

„Pokud již chloupek zaroste, doporučuji napařit pokožku, chloupek vytrhnout pinzetou a následně použít lokálně dezinfekci,“ dodává Jana Štěpánková.

Foto: Archiv firem

Proti zarůstajícím chloupkům bojujte předem, peelingem. Na foto (zleva): Přírodní peeling Coffee Coconut s kokosovým a mandlovým olejem, Mark Scrub, 459 Kč. Harmonizující tělový peeling, belgická čokoláda, Dermacol, 79 KčFoto: Archiv firem

Oholenou pokožku se snažte nedráždit. Slunění těsně po holení, ať už venku či v soláriu, čerstvě oholené pokožce nesvědčí, stejně jako chlorovaná voda v bazénu.

Také drsnější materiály, jako džínovina nebo neprodyšná syntetika, mohou pokožku dráždit. Pozor i na některé kosmetické přípravky – na čerstvě oholenou pokožku by neměl přijít parfém, zatížit ji mohou i některé antiperspiranty a deodoranty, zejména s obsahem alkoholu.

Foto: archiv firem

Používejte zjemňující deodoranty a antiperspiranty obohacené o hydratační složky. Na foto (zleva): Tuhý antiperspirant Double Effect Violet Senses umožňuje důkladnější holení blíže u kořínků, Nivea, 88 Kč. Antiperspirant Dove Original neobsahuje alkohol, zato má ve složení čtvrtinu hydratačního krému, Dove, 87 KčFoto: archiv firem

Co nejvíc komplikuje holení vám? Které přípravky vám s péčí o oholenou pokožku pomáhají nejlépe?

Reklama

Načítám