Hlavní obsah

Kapesné: Kdy začít, jak často ho dětem dávat, jak jim mluvit do utrácení a platit za domácí práce?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O finanční gramotnost dětí by se měla postarat nejen škola, s hodnotou věcí a rozpočtem by je měli seznámit i rodiče. Pokud zatím nemáte pravidla nastavená, může být začátek školního roku dobrou příležitostí.

Článek

Jakmile začnou děti chodit do školy, mohou vás více častovat požadavky na nějaký malý obnos. Rády by si koupily nějakou dobrotu ve školním bufetu, láká je barevná propiska, kterou viděly u spolužačky, nebo chtějí s partou vyrazit do nákupáku a nechtějí se cítit izolovány tím, že nedostávají kapesné. Možná je na čase začít jim dávat pravidelně peníze, ale i poučit je o vašem rodinném rozpočtu.

Učte už předškoláky

Děti by měly finanční hodnotu věcí poznat co nejdříve. Už předškoláci, ač ještě neumí počítat, chápou, že je něco drahé a že nemohou mít vše, co vidí v obchodě. Měly by vědět, odkud se finance berou a že získat je není snadné. Ještě jim nemusíte dávat kapesné, ale nechte je občas zaplatit v obchodě za nějakou drobnost, ať si osahají peníze. Poučná pro ně může být i hra na obchod nebo různé on-line hry a aplikace.

Foto: Ekaterina Ru, Shutterstock.com

Učte děti hospodařit s penězi co nejdříve, nejlépe formou hryFoto: Ekaterina Ru, Shutterstock.com

Začněte kapesným na týden

Čerstvým školákům už můžete svěřit pravomoc zacházet s vlastními penězi. „Pokud po vás děti začnou chtít skoro každý den nějakou sumu peněz na drobné nákupy, je správný čas jim začít dávat kapesné,“ radí Miroslav Zborovský, finanční ombudsman z Home Creditu. Kdybyste jim dávali finance pokaždé, když si řeknou, nebudou mít představu, kolik za svá přání celkově vydají. Dáte-li jim ale omezený obnos, budou se muset naučit rozhodovat, za co ho utratí. „Ze začátku je lepší začít s menší částkou na kratší časový interval,“ radí Miroslav Zborovský. Pro malé děti je snazší rozložit si částku do několika dní, než do horizontu dlouhého měsíce.

Nechte je poučit se z chyb

Utratilo dítě týdenní kapesné hned první den? U začátečníků je to pochopitelné, v klidu si spolu sedněte a vysvětlete, jak si má peníze příště lépe rozložit. Děti nad deset let by se už ale měly přiučit plánování. „V tomto věku plaťte kapesné na měsíční bázi a vysvětlete jim, že pokud vše utratí na začátku, budou muset měsíc čekat. Tím si zvyknou nežít od výplaty k výplatě, ale také si nějaké peníze dávat stranou na neplánované situace,“ vysvětluje Miroslav Zborovský.

Dopřejte jim volnost

I když máte dojem, že kapesné utratí jen za sladkosti, hry a hlouposti, snažte se nechat jim volnost. Můžete s nimi probrat, proč některý nákup považujete za zbytečný, rozhodnutí se ale snažte nechat na nich. Pokud už dítě dostává vyšší kapesné, můžete si stanovit finanční limit, nad který se vás musí před nákupem dovolit.

Foto: Dmytro Gilitukha, Shutterstock.com

Děti by měly vědět, že ne všechno si mohou dovolitFoto: Dmytro Gilitukha, Shutterstock.com

Neodměňujte běžné povinnosti

Vedle kapesného děti nejspíš přijdou k penězům i jinak, třeba jako dárek od prarodičů. Snažte se jim vysvětlit, že větší částky je lepší si spořit na něco hodnotnějšího. Motivujte je tím, že když na vysněný skateboard nebo lepší telefon našetří určitý obnos, zbytek jim přidáte. Pokud by si chtěly přivydělat i průběžně, můžete je odměňovat za nějaké mimořádné úkoly. „Rozhodně byste jim ale neměli dávat peníze za běžné domácí práce nebo za to, že budou hodní,“ radí gestorka finančního vzdělávání ČBA Lucie Nápravová. „Nemělo by to tedy být za uklizený pokojík nebo vyklizení myčky, což dělají běžně. Odměňte je ale třeba za hlídání mladšího sourozence nebo pomoc při generálním úklidu.“

Sdílejte s nimi rodinný rozpočet

Děsí vás současné zdražování a počítáte každou korunu? Děti nejsou hloupé a vaše finanční obavy vnímají. Mluvte s nimi otevřeně, naznačte, že je vše dražší, že potřebujete šetřit. Spíše pochopí, proč jim koupíte jen levnější, neznačkové věci, možná budou i opatrnější, aby je neztrácely.

S náctiletými můžete už otevřeně mluvit o tom, kolik vyděláváte a kolik měsíčně za co vydáte. „Dětem se může zdát, že berete velkou částku, ale pak jsou často překvapené, kolik měsíčně utratíte,“ prozrazuje finanční ombudsman. Jednodušeji se pak vysvětluje, proč nezbyly peníze třeba na zahraniční dovolenou.

Reklama

Načítám