Hlavní obsah

Zdražili vám poplatek za popelnici? Může za to drahý benzin, elektřina i ekologie!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někde neplatí vůbec, jinde to obyvatele vyjde na tisíce ročně. Řeč je o poplatcích za popelnice, oficiálně za svoz komunálního odpadu. Kde šly ceny nahoru a kdo může doufat ve výhodnější sazbu?

Článek

Začátek roku přinesl velké změny a mnohdy i zdražení. V některých oblastech České republiky to platí i pro ceny za svoz komunálního odpadu. Proč k tomu došlo a jak k tomu přijdete, že vy musíte za popelnice platit, kdežto třeba v sousedním městě to nestojí ani korunu?

Co zvyšuje ceny za popelnice?

Mohli jste to slyšet už mnohokrát v souvislosti se zvýšením cen mnoha komodit, ale platí to i pro svoz komunálního odpadu. I na jeho růstu se podepsala dražší paliva, ale i ceny energií. Navíc začal v roce 2021 platit nový zákon o odpadech, který zdražuje poplatek za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky až do roku 2029. Právě cena má být důvodem, proč by měly domácnosti maximálně třídit, a cílem je, aby se na skládce neocitlo nic, co lze energeticky využít, biologicky rozložit nebo recyklovat. Proto lze počítat s tím, že tento poplatek bude růst i v dalších letech.

Poplatek za popelnice, tedy svoz komunálního odpadu, stanovuje obec či město a jde do jejich rozpočtu. Ovšem spíš platí, že ani nepokryje skutečné náklady a obec nebo město tuto službu dotuje.

Protože je stanovení výše poplatků v kompetenci obce, může klidně dojít k tomu, že místní radní usoudí, že je výhodnější lidem tuto službu nabídnout zdarma, protože mají zkušenost, že pokud nějaké poplatky jsou, vznikají častěji černé skládky. Na vesnicích pak nižším poplatkem bojují proti tomu, aby lidé odpad nepálili v kamnech a nezamořovali okolí škodlivými zplodinami.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Cílem zdražování poplatků za svoz komunálního odpadu je i to, aby se co nejvíc lidí naučilo třídit a do smíšeného odpadu neházeli nic, co lze dál využítFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Kde se měnila cena za svoz odpadu?

  • Plzeň – z 1 932 Kč na 2 782 Kč
  • Ostrava – ze 498 Kč na 720 Kč
  • Opava – z 660 Kč na 900 Kč
  • Havířov – ze 672 Kč na 1 092 Kč
  • Děčín – ze 750 Kč na 1 000 Kč
  • Hradec Králové – ze 600 Kč na 800 Kč
  • Kladno – z 0 Kč na 780 Kč
  • Most – z 0 Kč na 840 Kč
  • Karviná – z 500 Kč na 0 Kč
  • Ústí nad Labem – ze 750 Kč na 720 Kč

Poplatky za svoz komunálního odpadu mohou být vázány na osobu, popelnici a její objem, ale i na to, jak často jsou sváženy (interval na vesnici bývá třeba jednou za týden nebo jen v sudé či liché týdny). Vychází také z možností firem, které svoz odpadu zajišťují.

Kdo za popelnici platit nemusí?

Každá obec či město si určuje pravidla, která říkají i to, kdo je od placení poplatku osvobozen – většinou to jsou děti do tří let věku, někde až do sedmi. Někde se nemusí platit za třetí nebo čtvrté dítě mladší patnácti let.

Většinou mají úlevy i senioři nad 70 let, kteří buď platí snížené sazby, nebo neplatí vůbec. Neplatí děti v dětských domovech, senioři v domovech důchodců nebo v domovech pro pacienty se zdravotním postižením.

V některých městech nemusí platit ti, kteří zde žijí přechodně, jinde platí až ti, již na adrese bydlí víc než tři měsíce. Protože to má každé město a vesnice jiné, měli byste se na tyto údaje vždy zeptat, abyste něco nezanedbali.

Dokdy poplatky zaplatit?

Podmínky, stejně jako termín splácení poplatků za popelnice, jsou všude jiné. Většinou se platí na rok, ale někde i jednou za půl roku a podle toho se liší i datum, dokdy musíte peníze poslat. Opět je dobré se zeptat v místě, kde poplatky platíte.

Jak vysoké jsou poplatky po republice?

Co město nebo obec, to různá výše poplatku. V uvedených větších městech se s cenami od loňska hýbalo – ať nahoru, nebo spíš výjimečně dolů. Ovšem na menších obcích bývají poplatky mnohem vyšší než ve městech. Svoz z obcí je náročnější na práci i náklady na palivo. Ovšem vesnice mívají v ceně za tuto službu například i svoz bioodpadu ze zahrad a podobně.

Načítám