Hlavní obsah

Co se starým mobilem? Nepatří do popelnice ani šuplíku!

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen loni se na světě prodalo 1,35 miliardy mobilních telefonů. Také vás napadá, kam přišly ty staré? Bohužel většinou tam, kam nepatří. Víte, co byste se starým mobilem měli udělat?

Článek

Jak to máte vy? Používáte mobil, dokud funguje, nebo ho s každým novým modelem měníte? Průměrná doba používání je podle statistik tři a půl roku, u mladých uživatelů pouze dva roky. Co tedy s těmi, které vyřazujete?

Do popelnice mobil nepatří

Vyhodit mobil do směsného odpadu, tedy poslat na skládku nebo do spalovny, je to nejhorší řešení ze všech. „Mobilní telefony obsahují kromě materiálů, které se dají velmi dobře dále využít a recyklovat, i mnoho pro přírodu nebezpečných látek. Ty se mohou na skládce uvolňovat do půdy nebo ve spalovnách do ovzduší,“ říká Milan Ruttner, který má v O2 na starosti projekty v rámci udržitelnosti.

Do šuplíku také ne

Možná patříte mezi ty, kteří si staré telefony ukládají doma do šuplíku - třeba pro případ, že se nový rozbije a budou potřebovat na chvíli náhradu. Ale mít mobil v šuplíku není ekologické ani ekonomické. Místo aby suroviny z něj dál sloužily, nečinně leží.

Čekáte, že odložený telefon za pár let výhodně prodáte jako retro kousek? Je to možné, ale spíš výjimečné. Sběratelé asi nebudou mít o osahaný a používaný přístroj zájem nebo za něj moc nedají.

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Za starou relikvii nejspíš moc peněz nedostanete.Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Mobil patří do červeného kontejneru a na sběrný dvůr

Pokud chcete telefon vyhodit, pak je správným místem červený kontejner na elektroodpad nebo sběrný dvůr. Obojí znamená, že bude rozebrán a získají se z něj všechny znovu použitelné materiály a ty ostatní budou ekologicky zlikvidovány. A z mobilu se dá znovu využít až 90 % materiálů!

Podle společnosti Asekol, která se zabývá sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, se z něj získá asi 60 g plastů, 19 g mědi, asi 14 gramů hliníku, 10 gramů manganu, gram niklu a lithia, 0,24 g stříbra a 0,04 g zlata. A to jsme jmenovali jen ty základní, v mobilu je kolem padesáti druhů kovů a opravdu důkladnou recyklací lze získat jedenáct z nich.

Darujte nebo prodejte

Jestliže telefonu nic moc není, jen jeví známky opotřebení, můžete ho nabídnout k prodeji nebo se poohlédnout po místě, kde telefony shromažďují na charitativní účely - většinou pak směřují k sociálně slabším, dětem do dětských domovů a podobně. Opotřebené telefony zřejmě neprodáte za horentní cenu, ale i to, že ještě budou sloužit, je cenné.

Starý mobil dejte operátorovi

Dalším místem, kde váš starý telefon využijí, jsou výrobci a operátoři. Prodejci či výrobci mohou při nákupu nového přístroje nabídnou odkup nebo likvidaci starého. Získané suroviny jdou pak zpět do výroby. Podobně to je i u operátorů, ti za odevzdání staršího modelu nabídnou slevu na nový model či příslušenství k němu. Mobil můžete zanést do jakékoli prodejny O2 i T-Mobil - ten se spojil se společností Remobil, která se na recyklaci mobilů specializuje, a své prodejny změnil na sběrná místa.

„Takto získané telefony diagnostikujeme, případně smažeme veškerá data a následně rozebereme na náhradní díly a zbytek zrecyklujeme. Na těchto aktivitách spolupracujeme s chráněnými dílnami Horizont a S-firma, kteří zaměstnávají handicapované,“ říká Miloš Polák, zakladatel projektu Remobil.

Do prodejen T-Mobile lze přinést i další nepotřebná elektrozařízení – tablety, chytré hodinky, routery a drobnou elektroniku, baterie, ale i kabely a nabíječky. S jejich bezpečnou a ekologickou likvidací pomůže také společnost Asekol, která má zpětný odběr elektrozařízení na starosti.

Foto: Irina Barilo, Shutterstock.com

Starý mobil můžete odnést prodejci a dostanete slevu na nový.Foto: Irina Barilo, Shutterstock.com

Jak využít starý mobil

Nejekologičtějším řešením je používat mobil tak dlouho, jak jen to jde. Některé smartphony lze využít jako server, wifi hotspot nebo jako budík, hudební přehrávač, domácí herní minikonzoli či ovládání na televizi. Lze z něj lehce udělat i domácí kameru s přístupem na dálku nebo centrum chytré domácnosti.

Budoucnost mobilů

V příštích letech už by mělo být vše jinak. Někteří výrobci vyvíjejí přístroje, kterým by šlo nejen aktualizovat software, ale také by bylo možné opravovat a vyměňovat jednotlivé součásti - ty by byly ke koupi přímo na stránkách výrobce, včetně potřebných návodů na opravu. Dalším krokem by měla být nová pravidla recyklace baterií a také sjednocení nabíječek.

Související témata:
Sběrný dvůr

Načítám