Hlavní obsah

Radost v čase korony: bylinky se odmění chutí i zdravím

Foto: Pixabay.com

K pěstování bylinek stačí málo, třeba jen trochu místa na okenním parapetuFoto: Pixabay.com

Česko přešlo na domácí režim. Nařízená karanténa nám však otevírá nové možnosti. Nyní je ideální čas vyzdobit, provonět, oživit si svoje hnízdečko a třeba objevit kouzlo nového koníčku – domácího pěstování. Záliby, která rychle přeroste ve vášeň. Za malou péči totiž vrací hodně.

Článek

Pěstování bylinek či domácí zeleniny nevyžaduje mnoho. Základ je jednoduchý: světlo, voda, půda. Stačí tedy hezké místečko na okenním parapetu, a pokud máte balkon či terasu, není co řešit.

Kouzla našich babiček

Dbát na své zdraví je obzvláště v dnešních dnech potřeba a právě bylinky jsou řešením celé řady zdravotních neduhů. Trápí vás špatný spánek? Zkuste meduňku. Kašlete? Sáhněte po heřmánku. Nejde o žádnou novinku, blahodárné účinky bylinek znaly už naše babičky.

Bylinky čarují i v kuchyni. Doma vypěstovaná bazalka dá těstovinám zcela nový rozměr, chléb s pomazánkou posypaný pažitkou je zase poctou božskému minimalismu.

Foto: Pixabay.com

Bylinkové čaje jsou lékem na celou řadu neduhůFoto: Pixabay.com

Houby a kořeny

Co ale naše babičky nejspíš neznaly, je jednoduchý způsob, jakým příroda tajně prospívá životu rostlin. Jde o unikátní podzemní spojenectví hub a kořenů. Říká se mu mykorhizní symbióza a tvoří jej kořenový systém rostlin s rozsáhlou sítí podzemních mykorhizních hub.

Foto: Symbiom, s.r.o.

Rozdíl v klasickém pěstování a při pomoci mykorhizních hubFoto: Symbiom, s.r.o.

Mykorhizní houby jsou vlastně mikroskopická vlákna, která se napojují na kořeny rostlin a dotují je živinami. Všechno, co rostlina potřebuje z půdy, avšak nedokáže si sama naplno načerpat, zajistí právě mykorhizní houby. A výsledek? Díky dobré výživě je rostlinka daleko zdravější, odolnější a silnější.

Dobré a ještě lepší

Největší odměna za mykorhizu se však skrývá uvnitř. Rostliny obsahují výrazně vyšší množství antioxidantů, vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Spojenectví mykorhizních hub a kořenů pod zemí tak svědčí nejen rostlině samotné, ale i našemu zdraví.

Foto: Pixabay.com

Lepší chuť poznáte na první ochutnání. Vyšší obsah vitaminů zase prospěje zdravíFoto: Pixabay.com

Od květin po bylinky

Mykorhizní houby existují už od pradávna. Naše schopnosti dopřát je rostlinám, které pěstujeme doma či na zahrádkách, jsou ale záležitostí posledních dekád. Špičkou v oboru je česká firma Symbiom. Díky ní lze komplexní houbovou péči naordinovat zelenině, bylinkám, balkonovým rostlinám, ale i stromům nebo trávníkům.

Aplikace při výsadbě – SymbivitVideo: Symbiom, s.r.o.

Pořízení není nákladné, aplikace je jednoduchá. Rostliny se vám odmění většími a chutnějšími plody, vyšším obsahem zdraví prospěšných látek a pronikavým aroma.

Koronavirus nás sice stále drží doma, není však důvod, proč si tento pobyt nezpříjemnit zálibou, která dělá radost na pohled, a k tomu chutná, voní a pomáhá.

Více se dozvíte zde: https://www.symbiom.cz/

Reklama

Načítám