Hlavní obsah

Rámeček na sponky a čelenky pro malé slečny: Vyrobte ho!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli máte v rodině alespoň jednu malou slečnu s dlouhými vlasy, asi řešíte, že se gumičky, sponky a čelenky povalují všude možně. Vyrobte z rámečku jednoduchý držák, který bude zároveň i zdobit pokojíček.

Článek

Dnešní tvoření vám nezabere více než patnáct minut, ovšem předtím se vydejte na nákup. Základem budou rámečky. Podle typu interiéru a nábytku vyberte jeden nebo rovnou dva. Pro první typ držáku je nezbytné, aby byl dřevěný nebo překližkový.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pak se vydejte do obchůdku pro kutily nebo do galanterie. Zvolte jednu nebo dvě barevnosti stuhy, které spolu ladí. Pro dřevěný model budete potřebovat zhruba pět výšek rámečku (v našem případě něco kolem metru) jedné stuhy. Myslete i na rezervu a případné omyly při stříhání.

Porozhlédněte se po malých růžičkách vyrobených ze stuhy. Budete jich potřebovat šest až deset, prodávají se v sadách. Zároveň přikupte větší látkovou květinu v příbuzné barvě pro dekoraci. V papírnictví pořiďte ozdobné připínáčky.

Univerzální model

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nejprve si rozpalte tavnou pistoli a připravte dřevěný rám. Vyjměte z něj vnitřní držák fotografie i s plastovou nebo skleněnou přední plochou. Stuhu si odměřte podle výšky rámu a nastříhejte čtyři až pět pruhů, podle toho, kolik se vám jich dovnitř na šířku vejde. Nahoře i dole přidejte vždy půl centimetru na přilepení. Konce stuhy opalte jemně nad plamenem (svíčka nebo zapalovač), aby se netřepily.

Rozložte si proužky stejnoměrně vedle sebe a naznačte tužkou, kam přesně je budete lepit. Tavnou pistolí naneste lepidlo na rám a přitiskněte stuhu. Udělejte to se všemi pruhy na vrchní straně, nechte lepidlo zatuhnout a pokračujte spodní stranou. Dejte si záležet, aby byla stuha napnutá a nikde se nevlnila. To je klíčové pro výsledný efekt.

Na špičku kancelářských připínáčků tavnou pistolí přilepte malé růžičky. Pozor na popálení lepidlem! Po dokonalém zatuhnutí je symetricky napíchejte po obvodu rámu. Budou sloužit na pověšení gumiček a jiných visacích propriet, takže je nedávejte příliš k sobě.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nakonec do některého z rohů přilepte ozdobnou květinu! Zaklapněte sponky, pověste gumičky, náramky, do spodní části i čelenky a romantický držák může putovat na zeď.

Čelenková verze

Podle velikosti čelenkové sbírky a spodní hrany rámečku si promyslete, jestli budou stačit dvě nebo tři nosné stuhy. Na každé z nich jsou tři „patra“ pro zavěšení, přičemž do každého se vejdou dvě až tři čelenky. V našem případě jsme prostřední základnu využili pro sponky.

V prvé řadě si určete délku základních stuh (my jsme zvolili 40 centimetrů). Vrchní konec ustřihněte kolmo a zatavte nad plamenem. Spodní můžete ozdobit nebo zastřihnout do inverzní špičky a opět zatavit.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Teď přijde důležitý okamžik: tenčí stužku, která bude tvořit oka pro zavěšení, si rukama naaranžujte na nosný pruh a poznačte si místa spojů. Ta pak zevnitř stuhy slepte tavnou pistolí. Konec ozdobně zastřihněte a začistěte okraje.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Blížíte se do finále. Ještě vrchní stuhu přilepte z lícové strany v místě, kde se bude očko dotýkat základny, aby se zpevnil spoj.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Prostřední pruh určený na sponky jen ozdobte výraznější stužkou, kterou po celé délce přilepte. Nacvakejte sponky, zavěste čelenky a můžete zavolat děti, aby se kochaly nádherou a hlavně užívaly novou ozdobu stěny. Na té mohou ostatně viset i další vlastnoručně vyrobené dekorace, ať už rámečky ze starých cédéček  nebo rámečky z plat od vajíček

Reklama

Načítám