Hlavní obsah

Rebelka Meghan. V čem porušila tradice královských porodů?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Svět se raduje z novorozeného syna prince Harryho a vévodkyně ze Sussexu Meghan, ale Buckinghamský palác takových radostných chvilek už zažil nespočet. Připomeňte si ty nejslavnější. Jak třeba přišel na svět princ Charles? Porody těchto dam prostě sledoval celý svět!

Článek

Když přijde na svět nový človíček, je to pro novopečené rodiče a jejich nejbližší obrovská událost. V případě, že se narodí nový princ či princezna, je to událost pro celý svět. Připomeňte si nejvýznamnější královské porody od královny Alžběty II. až po nejnovější novopečenou maminku Meghan – vévodkyni ze Sussexu.

Jak dámy rodily, v jakých modelech své potomky představily světu, která z nich nedá dopustit na tradice, a která si s nimi naopak hlavu neláme?

Královna Alžběta II.

Foto: Profimedia.cz

Takhle světu představila svého prvorozeného syna Charlese královna Alžběta II. Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.  (93) přivedla na svět celkem čtyři děti, tři syny a jednu dceru. Asi největší událostí byl ale porod jejího nejstaršího potomka prince Charlese (70). Byl totiž prvorozený, navíc chlapec, tedy jasný následník trůnu. V době, kdy ho Alžběta II. přivedla na svět, ještě ale královnou nebyla. Bylo jí 22 let a na trůn usedla až v roce 1953.

Rodila přímo v Buckinghamském paláci, a to celých 30 hodin, přičemž nakonec musela podstoupit císařský řez. Její muž, princ Philip (97), čekal v jiné části královské rezidence. Jakmile přišel jeho syn na svět, běžel prý za královnou. Když se probrala z anestezie, obdaroval ji velkým pugétem červených růží a karafiátů. A také zavtipkoval, protože prohlásil, že malý Charles trochu připomíná švestkový pudink.

A ještě jedna zajímavost se k Charlesovu příchodu na svět vztahuje. Byl to první královský porod, u nějž nebyl osobně přítomen ministr vnitra, který byl do té doby u všech porodů, a ověřoval narození královských dětí.

Diana, princezna z Walesu

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana porodila princi Charlesovi dva syny, prince Williama (vlevo) a prince Harryho (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Diana, princezna z Walesu (zemřela v roce 1997) se snažila veškeré královské tradice dodržovat, přesto při porodu svých dětí jednu zvyklost porušila. Stejně jako princezna Anne, dcera Alžběty II., nerodila v Buckinghamském paláci. Své syny, prince Williama (36) a prince Harryho (34), přivedla na svět v nemocnici.

Ve svém životopise uvedla, že u Williama musel být porod uměle vyvolán, protože už dál nedokázala psychicky snášet tlak, který na ni vyvíjel tisk. Při porodu u ní byl po celou dobu princ Charles a první, kdo ji v nemocnici navštívil, byla samozřejmě královna Alžběta II.

Harry se naopak narodil o týden dřív před plánovaným termínem. Porod trval devět hodin, ale prvních šest hodin prý bylo pohodových a Diana si četla. I v tomto případě byl princ Charles po jejím boku.

Kate, vévodkyně z Cambridge

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate se snažila ve všem dostát tradicím, u všech svých tří dětí (vlevo s princem Georgem, uprostřed s princeznou Charlotte, vpravo s princem Louisem) snad neporušila jedinou královskou zvyklostFoto: Profimedia.cz

Princ William a jeho žena vévodkyně Kate (37) jsou velkými zastánci královských tradic a výjimku neudělali ani v případě porodů. Kate rodila ve stejné porodnici jako Diana, jako první se informace o narození dětí vždy objevila nejdřív na zlaté tabuli a před porodnicí čekal městský vyvolávač, který zprávu rozkřikoval do davu.

Kate předstupovala před novináře a přihlížejícím davům ukazovala novorozené miminko (zabalené v tradiční dečce značky G. H. Hurt & Son) vždy jen pár hodin po porodu. V těchto chvílích si Kate dávala velmi záležet i na tom, co má na sobě. Vždy šlo o šaty od návrhářky Jenny Packham a v případě narození chlapců výrazně připomínaly modely, v nichž opouštěla porodnici princezna Diana. Spekuluje se, že tímto gestem vévodkyně Kate vzdala hold matce svého muže.

Meghan, vévodkyně ze Sussexu

Foto: Profimedia.cz

První chvíle představení královského syna Archieho proběhlo na zámku Windsor. Jeho jméno jsme ještě nevěděli...Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

... V tuto chvíli bylo oznámeno jméno novorozeného syna prince Harryho a vévodkyně Meghan. Nejnovější královský přírůstek je malý Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Na snímku se nad ním rozplývá prababička královna Alžběta II., pradědeček princ Philipe a Meghanina matka, teď už také babička, Doria RaglandFoto: Profimedia.cz

O Harrym a jeho ženě Meghan (37) se ví, že si s tradicemi až tak hlavu nelámou. A stejně to dopadlo i v případě narození jejich prvního potomka, malého Archie Harrisona, který přišel na svět v pondělí.

I Meghan rodila v nemocnici, ale v jiné než Kate či Diana. Bez ohledu na zvyklosti, zprávu o narození syna zveřejnil nadšený princ Harry na sociální síti, aniž by čekal na nějaké oficiality. Už předem bylo jasné, že ani zvyklost ukázat novorozené miminko jen pár hodin po porodu pár nedodrží. Ještě před porodem Harry s Meghan veřejně prohlásili, že si své dítě chtějí nejdřív užít v nejužším rodinném kruhu, takže na veřejnosti se ukázali až včera. Tradici dodrželi alespoň v případě dečky, v níž byl jejich synek zabalený, jde o stejnou značku, kterou používala Diana a Kate.

A zdá se, že i jako maminka Meghan dostála své pověsti módní „rebelky“. Včera se ukázala v bílých šatech od návrhářky Wales Bonner. Bílá barva je v královské rodině typická pro křty, nikoli pro chvíle po porodu, už to je podle některých zahraničních expertů ukázka odvahy. Netradiční je ale i střih šatů, kterým díky vázání Meghan upozornila na své poporodní bříško. Kate i Diana volily volné šaty, kterým ho spíš maskovaly.

A když jsme u těch porodů a dětí, podívejte se na levobočky slavných. Komu z celebrit nemanželské dítě rozbilo manželství a kdo dlouho zapíral?

Reklama

Načítám