Článek
Fazolové placky s quinoou a batáty patří mezi pokrmy, které spolehlivě zasytí. S trochou nadsázky bychom mohli říci, že jde vlastně o takové mexické bramboráky. Jestli máte rádi zajímavá a trochu netradiční jídla, pak je rozhodně vyzkoušejte! Ocení je i vegetariáni.
Postup
01.
Quinou (český název je merlík) důkladně propláchněte a v mírně osolené vodě uvařte podle návodu do změknutí - většinou to trvá tak 15 minut. Přebytečnou vodu slijte a quinou nechte vychladnout.
02.
V misce smíchejte majonézu se zakysanou smetanou, kečupem, šťávou z citronu (máte-li, pak lze dát i šťávu z limety) a lehce osolte. Dip dejte prozatím do lednice.
03.
Batáty a mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Fazole sceďte a propláchněte, pak je nahrubo rozmačkejte pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory.
Vše smíchejte ve velké míse s vychladlou quinoou. Ochuťte solí, pepřem, mletou paprikou, kajenským pepřem, kmínem, kari kořením a nasekaným koriandrem.
04.
Rozšlehejte vejce a vmíchejte do směsi, pak postupně vmíchejte strouhanku. Směs by měla být vláčná, avšak dostatečně pevná, aby držela pohromadě. Dejte ji alespoň na 20 minut odpočinout do lednice, placky se pak budou lépe tvarovat.
05.
Ze směsi v rukách postupně vytvarujte 8 placek o průměru 10 až 12 cm, vysokých asi 1 cm. Ve větší pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a placky smažte postupně z každé strany 3 až 4 minuty dozlatova. Podle potřeby dolijte do pánve v průběhu olej.
Placky dejte po usmažení na chvíli na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte s lehkým salátkem a vychlazeným dipem, ozdobeným chilli olejem a čerstvým koriandrem.