Hlavní obsah

Superpotraviny za pár korun? Pohanka, merlík nebo laskavec

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Reklama

Není pravda, že superpotraviny musejí být drahé a dovážené odněkud z exotických pralesů. Představíme vám druhy, které stojí pár korun, nebo je dokonce ze zahrady vyhazujete jako plevel. Neuvěřitelně obohatí jídelníček a jejich příprava je přitom opravdu snadná.

Článek

Hledáte potraviny, které by nejen dobře chutnaly, posílily imunitu, dodaly důležité živiny, ale i omladily a pomohly s hubnutím? Sáhněte po pseudoobilovinách. Mezi nejznámější patří pohanka, merlík a laskavec.

Co jsou pseudoobiloviny

Pohanka, merlík (quinoa) a laskavec (amarant) sice nepatří botanicky mezi obiloviny (pšenice, ječmen, oves, rýže nebo ječmen), ale mají velmi podobné použití a výživové hodnoty – proto se jim říká pseudoobiloviny. Jejich základní charakteristikou je, že neobsahují lepek a kromě sacharidů dodají tělu i významné množství hodnotných rostlinných bílkovin a esenciálních mastných kyselin.

Díky vyššímu obsahu vlákniny a bílkovin mají nižší glykemický index, tudíž zasytí na delší dobu, pomáhají udržet správnou hladinu cukru v krvi a podpoří hubnutí. Jsou významným zdrojem vápníku, železa, hořčíku a draslíku, vitaminů B, E a kyseliny listové. Obsahují antioxidanty a látky, které podporují imunitu a zpomalují stárnutí.

Pohanka

Nejznámější pseudoobilovinou je pohanka. Nabízí mimo jiné osm esenciálních aminokyselin, řadu vitaminů a minerálů a až 12 % vlákniny. „Díky rutinu a řadě flavonoidů zpevňuje cévy a zlepšuje propustnost kapilár,“ upozorňuje bylinkářka Jarmila Podhorná. Zrna stačí propláchnout, vařit cca 15 minut a pak nechat asi půl hodiny dojít pod pokličkou. Používejte jako přílohu, základ nákypů, salátů, kaší či pomazánek. Z pohankové mouky lze připravovat dezerty, palačinky i chleba. Koupíte ji i ve formě krup, lámanky, vloček nebo extrudovaných chlebíčků. Kilogram pohanky vyjde přibližně na 20 Kč.

Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Pohanka je výtečná jako příloha i jako základ salátů nebo kašíFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Laskavec čili amarant

Drobná semena laskavce si zamilujete pro oříškovou chuť. Kromě vitaminů a minerálů obsahuje lysin, esenciální aminokyselinu nezbytnou při stavbě kostí, svalů a šlach – a působí také jako prevence oparu. Olej ze semen amarantu obsahuje skvalen, který svými antioxidačními a chemoprotektivními schopnosti pomáhá v boji s rakovinou. Této důležité látky obsahuje amarantový olej dokonce dvakrát víc (8 g ve 100 g) než žraločí játra, která jsou právě kvůli skvalenu tak vyhledávaná.

„Amarant je výborně stravitelný, hodí se pro diabetiky, vegany, ale i pro ty, kteří se cítí vyčerpaní nebo jsou v rekonvalescenci,“ říká Martin Fuchs ze společnosti Extrudo Bečice. Koupit ho můžete v podobě mouky, vloček, popcornu, extrudovaných výrobků i volných semen – 500 g vyjde asi na 45 Kč. Semena se vaří alespoň 30 minut v dostatečném množství slané vody (poměr 1 : 6). I po uvaření je slupka tužší, „chroupne“ asi jako kaviár. Vařením se z něj uvolňuje škrob, což můžete využít třeba při zdravém zahušťování polévky – dávají se asi čtyři lžíce amarantu na litr.

Foto: Elvira Koneva, Shutterstock.com

Drobná semínka laskavce se hodí k zahušťování pokrmů, ale hodí se i do salátů a teplých jídelFoto: Elvira Koneva, Shutterstock.com

Merlík čili quinoa

Také quinoa čili merlík čínský nabízí mnoho důležitých živin, mimo jiné i vitamin E pro zářivou pleť a antioxidanty proti předčasnému stárnutí. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, ale roste i u nás, a to merlík bílý nebo všedobr – jejich semena se dají využít jako quinoa, mladé listy se upravovaly jako špenát.

Quinou koupíte ve formě mouky, vloček i semen – mohou být červená, bílá i černá, podle typu, a 500 g vyjde asi na 60 Kč. „Před vařením quinou dobře propláchněte teplou vodou, abyste ji zbavili hořkosti. Po zhruba 15 minutách vaření je měkká a lze ji použít jako přílohu do salátů, do rizota, placiček nebo karbanátků, ale mohou být i základem sladké kaše nebo zavářkou,“ radí specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Foto: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock.com

Quinoa může mít různou barvu semen podle druhu. Užití v kuchyni je ale obdobnéFoto: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám