Hlavní obsah

Dejte šanci batátům. Překvapí vás!

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste velké oranžové brambory v obchodě zatím obcházeli obloukem, přesvědčíme vás, že je na čase to změnit. Batáty obohatí váš jídelníček a uděláte i něco pro své zdraví. Na talíři navíc vypadají velmi efektně!

Článek

Batáty se označují termínem sladké brambory a můžete s nimi v kuchyni doslova kouzlit. Dají se totiž připravit naslano i nasladko.

Skvělá chuť rozhodně není jejich jediným benefitem. Můžete jimi doplnit také některé důležité látky, které vaše tělo potřebuje. Jak napovídá jasně oranžová barva, jde o zásobárnu betakorotenu.

Betakaroten a batáty

Betakaroten prospívá hned dvakrát, za prvé svou antioxidační aktivitou, která chrání tělo před volnými radikály, stárnutím a rozvojem nemocí (kde ještě najdete přírodní antioxidanty). A za druhé se z něj vytváří vitamin A a ten mimo jiné chrání vaši pokožku, zrak a imunitu. A protože áčko je rozpustné v tucích, nezapomeňte batát při konzumaci doplnit například kapkou olivového oleje. Maximum betakarotenu z něj dostanete v případě, že ho budete jíst se slupkou.

Dalším hojně zastoupeným vitaminem je céčko, o jehož účincích na imunitní systém asi nemá cenu dlouze hovořit. Nechybí v nich ani vitaminy E, B6 a B5. Z minerálů je to zejména draslík, hořčík a mangan (jak poznáte, že vám chybí draslík).

„Tepelná úprava má samozřejmě vliv na úbytek vitaminů, zejména těch rozpustných ve vodě, jako je C a B. Betakaroten má ovšem tu výhodu, že je díky tepelné úpravě pro organismus lépe vstřebatelný, a tím i lépe využitelný,“ říká výživová poradkyně Miriam Holendová z poradny Výživa 100 %.

Foto: photka, Shutterstock.com

Z betakarotenu vzniká důležitý vitamin AFoto: photka, Shutterstock.com

Brambory versus batáty

A jak jsou na tom batáty ve srovnání s bramborami? Co se týče obsahu betakarotenu, potažmo vitaminu A, batáty brambory jednoznačně válcují. V o něco větším množství je v nich zastoupený také vitamin C.

Navíc v nich nevznikají toxické látky, jako je solanin v bramborách, protože neklíčí. Ani v bramborách sice většinou nevznikne takové množství, aby došlo k otravě, ale jeden nikdy neví. O vlivu menších dávek tohoto a dalších toxinů na lidské zdraví se toho mnoho neví. Ale ani brambor se neděste. Množství solaninu v nich snižuje důkladné oloupání a odstranění klíčků a při vaření se značná část uvolňuje do vody.  

Další výhodou oranžových hlíz je nižší glykemický index a více vlákniny, takže zasytí na delší dobu (potraviny, které mají nízký glykemický index). Ve 100 gramech brambor jsou vlákniny asi 2,2 gramy, zatímco v batátech 3 gramy.

Měli byste tedy klasické bílé brambory odteď beze zbytku nahradit batáty? Rozhodně ne. Váš jídelníček by měl být co nejpestřejší. I brambory obsahují prospěšné látky. Také mají o něco méně kalorií. 100 g syrových batátů má zhruba 130 kcal, stejné množství brambor zhruba 90 kcal. A navíc za ně zaplatíte méně peněz.

Naslano i nasladko

Batáty vynikají svou variabilitou. „Pokud dbáte na pestrý jídelníček, což je jedno z nejzásadnějších pravidel výživy, zkuste zařadit i batáty. Můj oblíbený recept na přílohu je nakrájet na stejně velké kousky batáty, brambory, dýni hokaido, mrkev, šalotku na čtvrtiny, a to vše dát na plech vyložený pečicím papírem, pokapat troškou olivového oleje, přidat česnek a dát péct při 180 °C na 20 až 30 minut,“ prozrazuje svůj oblíbený recept výživová poradkyně Veronika Mlčochová z poradny Nutrifit.

Kromě pečených či vařených batátů, pyré nebo placek na způsob bramboráků existují i poněkud netradiční způsoby, jak si tuto surovinu naservírovat.

Foto: Irina Rostokina, Shutterstock.com

K batátům se skvěle hodí i další pečená zelenina, jako je řepa, celer či dýněFoto: Irina Rostokina, Shutterstock.com

Smoothie a toasty

Přidat klasické brambory do smoothie by asi nikoho nenapadlo, s batáty se ovšem díky jejich sladké chuti dá kouzlit o dost víc. Zkuste netradiční úpravu batátu ve formě smoothie podle výživové poradkyně Miriam Holendové.

Váš jídelníček mohou obohatit také batátové toasty. Oranžové hlízy v tomto receptu nahrazují chléb. Obložit je můžete podle své fantazie nebo se inspirovat u nás!

A jak máte nejraději batáty vy?

Reklama

Načítám