Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Je to sice trochu čuňačinka, ale na smažák dostane chuť jednou za čas skoro každý. Proč si ho neudělat ještě dnes? Usmažte si naprostou klasiku a dejte si ji s hranolky, brambory nebo v housce a přeneste se do vypraženého ráje.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 300 g sýru eidam
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 150 g hladké mouky
    1
  • 150 g strouhanky
    1
  • 200 ml oleje na smažení
    Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
    Článek

    Smažený sýr by měl po rozkrojení krásně vytéct, ale občas se tak stane už na pánvi. Pokud tomu chcete zabránit, kupte sýr s nižším podílem tuku nebo ho obalte dvakrát. Více už v samotném receptu.

    Postup

    01.

    Pokud jste koupili sýr v celku, podélně ho rozkrojte na dva stejně široké plátky. Vejce rozšlehejte vidličkou se špetkou soli a pepře. Na pánvi rozehřejte olej ve výšce asi půl centimetru.

    02.

    Plátky sýra lehce namočte ve studené vodě, aby na nich dobře držela mouka, a obalte je postupně v hladké mouce, vajíčku a mírně osolené strouhance. Aby vám sýr na pánvi nevytekl, ještě jednou ho obalte ve vejci a strouhance.

    03.

    Sýr smažte na pánvi, dokud není zlatavý. Jestli ho máte raději pevnější, smažte zprudka. Pokud jste milovníci tekutější varianty, smažte pozvolna.

    Energetická hodnota celkem pro 1 porci
    Energie7 875 kJ
    Bílkoviny63,3 g
    Tuky128,75 g
    Sacharidy114,05 g
    Sůl4,65 g
    SAFA26,97 g
    Vláknina4,5 g
    Cukry6,29 g

    Načítám