Hlavní obsah
Foto: Matjes Days

Foto: Matjes Days

Chcete vyzkoušet něco nového a nečekaně lahodného? Připravte si tento skvělý recept na klubové sendviče s matjesy, avokádem a červenou řepou. Kombinace chutí vás nadchne a překvapí svou svěžestí a vyvážeností. Tento recept je ideální pro lehký oběd nebo večeři a určitě si ho zamilují i vaši blízcí.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 3 ks uzeného sledě
    4
  • 12 plátků celozrnného chleba
    1
  • 6 lžiček olivového oleje
Avokádová pomazánka a dokončení
  • 1 ks avokáda
  • 1,5 lžíce šťávy z citronu
  • 1 ks vařené červené řepy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 50 g čerstvé rukoly
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Víte, co jsou vlastně matjesy? Matjesy, tradiční nizozemská specialita, jsou mladé sledě naložené ve slaném nálevu. Díky tomuto procesu jsou matjesy jemné, lahodné a méně slané než běžně nakládané sledě.

Postup

01.

Rozdělte matjes na 2 půlky a nakrájejte je šikmo na cca 4 cm kousky. Plátky chleba opečte s trochou olivového oleje na kontaktním grilu nebo pánvi. Uvařenou červenou řepu (očištěnou a oloupanou) nakrájejte na velmi tenké plátky a pokapejte trochou citronové šťávy.

02.

Poté rozmačkejte avokádo, přidejte nasekanou pažitku a 1 lžíci citronové šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

02.

Opečené plátky chleba potřete avokádovou směsí. Na polovinu z nich nandejte rukolu, nakrájené matjesy a plátky řepy. Naplněné krajíce chleba přiklopte prázdnými, nandejte na talíře a našikmo rozkrojte na poloviny.

Holandský panenský sleď - matjes - patří k nejzdravějším rybám, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a další vitaminy. Chcete je ochutnat v jiné podobě než jen jako klasiku z plechovky? Využijte ve dnech 14. - 16. června v restauracích po celé Praze a blízkém okolí akci 1+1 porce zdarma.

Načítám