Hlavní obsah

Levný zázrak z českých zahrádek? Sníží tlak, omladí a pomůže

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Reklama

Potřebujete se před zimou pořádně nadopovat vitaminy, minerály a podpořit imunitu? A jako vedlejší efekt mít hezčí pleť? Stačí, když se vypravíte do obchodu pro červenou řepu!

Článek

Červená řepa je levná a dostupná zelenina, která obsahuje spoustu minerálů a vitaminů a skvěle se hodí k zavařování, přípravě salátů, ale třeba i do boršče nebo do smoothie (co do něj naopak nikdy nedávat). Je pravda, že její chuť většinou lidé milují, nebo nesnášejí. Proč byste měli jíst řepu častěji, nebo se překonat a jíst jí alespoň občas?

Proč je červená řepa zdravá?

Věční dietáři se do ní pouští kvůli tomu, že je nízkokalorická. Těhotné ženy pro vysoký obsah kyseliny listové, podporující zdravý vývoj mozku dítěte. Lidé s vysokým tlakem potěší její schopnost ho snížit a ochránit kardiovaskulární soustavu. Jestli máte potíže s trávením, oceníte její schopnost povzbudit tvorbu žluči a udržovat zdravá játra. Je-li vaším problémem zácpa,  můžete využít její lehce projímavé účinky. A rozhodně si ji dopřávejte v době, kdy máte v těle zánět, protože ten rychleji odezní.

Kdo by neměl jíst červenou řepu

I když má spoustu pozitivních účinků, měli by ji kvůli vyššímu obsahu sacharidů konzumovat s mírou diabetici. Pozor by si na ni měli dát i lidé s nízkým tlakem. A její projímavé účinky zase rozhodně neocení ti, kteří trpí na průjmy.

Červená řepa proti stresu a únavě

Čeká vás „den blbec“? Dopřejte si pořádnou porci červené řepy. Díky vitaminu C a E, draslíku, hořčíku, železu, jódu, manganu, zinku a antioxidantům vám doslova nakopne imunitu, zlepší náladu a restartuje organismus. V tomto případě se hodí, že obsahuje sacharidy, protože ty se postarají o doplnění energie.

Červená řepa detoxikuje

Tato zelenina na sebe váže toxiny a odvádí je z těla. Výrazně se tak podílí i na očistě střev. Stejně tak zbavuje organismus přebytečné vody a tím brání vzniku otoků (co zkusit víkendový detox?).

Foto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Červenou řepu koupíte skoro v každém obchodě, ale lze si ji i vypěstovat na zahrádceFoto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Chcete omládnout? Jezte řepu!

Červená řepa je i elixírem mládí – jednak pro vysoký obsah vitaminu C, ale také kyseliny listové. Pokud budete jíst červenou řepu každý den, bude vaše pokožka pružnější, pevnější a zároveň budete mít i lesklé vlasy a kvalitní nehty.

Jak upravit červenou řepu?

„Syrová řepa je skvělá do salátů. Uvařit ji můžete v polévce, nebo upéct s trochou olivového oleje a bylinkami a použít jako přílohu. Jestli vám její chuť až tak nevyhovuje, rozmixujte ji do pomazánky nebo zeleninových placiček,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá Pětka. V jakékoli úpravě ji můžete kombinovat s ořechy, křenem, jablky, sušenými švestkami nebo vařenými bramborami. Vyzkoušejte třeba salát z pečené řepy nebo bramborový salát s červenou řepou.

Jestliže se nechcete s řepou „špinit“, protože při loupání nebo krájení spolehlivě obarví nejen vaše ruce, ale i všechno kolem, můžete ji koupit zavařenou v nálevu nebo vakuovanou. „Velmi oblíbená je řepa předvařená, která je připravená k rychlému využití v kuchyni. Čerstvou i předpřipravenou řepu můžete koupit i v bio kvalitě,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert.

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Řepu můžete jíst jako salát, ale lze ji přidat i do polévekFoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Jak vypěstovat řepu?

Červenou řepu můžete pěstovat na zahrádce. Na přípravu máte dost času, protože se vysévá až koncem března nebo začátkem dubna pro letní sklizeň a v květnu na uskladnění. Řepa je nenáročná na půdu a zvládne dokonce i tu jílovitou. „V případě sucha potřebuje zalévat, aby její bulvy nebyly malé a dřevnaté. Řepu je nutné sklidit do prvních mrazíků a tak, aby nepřerostla,“ radí Jakub Hlůže z Agro Liblice. Pokud budete úrodu řepy skladovat, stačí nepoškozené bulvy zahrnout do pilin a dát do krabice nebo přepravky do sklepa.

Reklama

Načítám