Článek
Na dobré věci se musí počkat a to platí i u receptu na cuketové matjesy. Překonejte touhu je ochutnat hned po naložení a vydržte alespoň pět dní. Až po této době se chutě krásně propojí a nálev ztratí na slanosti.
Postup
01.
Dvě větší cukety oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na 0,5 cm tlustá půlkolečka. Mladé cukety (jsou menší, takže jich bude potřeba víc) můžete nakrájet stejným způsobem, ale stačí je jen omýt. Cibule oloupejte a nasekejte na tenká půlkolečka. Vše dejte do velké mísy.
02.
Zeleninu zasypte solí, přidejte pepř, nové koření a bobkové listy. Směs zalijte vinným nebo jablečným octem a olejem a vše důkladně promíchejte.
TIP: Do nálevu se skvěle hodí i hořčičné semínko a najemno nasekané chilli papričky. Milovníci pikantních jídel také mohou přidat lžičku mletého pepře.
03.
Takto připravené cuketové matjesy můžete ihned nandat do uzavíratelných sklenic, zavíčkovat a nechat uležet 5-7 dní v lednici. Po této době přejeme dobrou chuť!
Druhá varianta je, že cuketovou směs v míse překryjete potravinářskou fólií a prvních 24 hodin skladujete na temném chladném místě. Až poté matjesy nandáte do sklenic. Toto rozležení má dvě výhody, zelenina změkne a lépe se s ní manipuluje a chutě se začnou propojovat rychleji.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní