Hlavní obsah
3,6
(12)
Foto: zannaz, Shutterstock.com

Foto: zannaz, Shutterstock.com

Stále hledáte nové recepty z cuket a už nevíte co? Zkuste nakládané cukety à la matjesy. Tento snadný recept ohromí i milovníky rybího originálu a možná zachutná i zapřisáhlým odpůrcům cuket.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
  • 2 ks cukety
  • 8 ks cibule
  • 2,5 lžíce soli
  • 25 kuliček celého černého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 4 listy bobkového listu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 200 ml oleje
Článek

Na dobré věci se musí počkat a to platí i u receptu na cuketové matjesy. Překonejte touhu je ochutnat hned po naložení a vydržte alespoň pět dní. Až po této době se chutě krásně propojí a nálev ztratí na slanosti.

Postup

01.

Dvě větší cukety oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na 0,5 cm tlustá půlkolečka. Mladé cukety (jsou menší, takže jich bude potřeba víc) můžete nakrájet stejným způsobem, ale stačí je jen omýt. Cibule oloupejte a nasekejte na tenká půlkolečka. Vše dejte do velké mísy.

02.

Zeleninu zasypte solí, přidejte pepř, nové koření a bobkové listy. Směs zalijte vinným nebo jablečným octem a olejem a vše důkladně promíchejte.

TIP: Do nálevu se skvěle hodí i hořčičné semínko a najemno nasekané chilli papričky. Milovníci pikantních jídel také mohou přidat lžičku mletého pepře.

03.

Takto připravené cuketové matjesy můžete ihned nandat do uzavíratelných sklenic, zavíčkovat a nechat uležet 5-7 dní v lednici. Po této době přejeme dobrou chuť!

Druhá varianta je, že cuketovou směs v míse překryjete potravinářskou fólií a prvních 24 hodin skladujete na temném chladném místě. Až poté matjesy nandáte do sklenic. Toto rozležení má dvě výhody, zelenina změkne a lépe se s ní manipuluje a chutě se začnou propojovat rychleji.

Načítám