Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Portugalci maso milují a umějí ho připravit. Bifana je tradiční portugalský sendvič naplněný tenkými plátky vepřového dušeného v omáčce z bílého vína s česnekem a kořením. Podává se v měkkých houskách navlhčených masovou šťávou a s pořádnou dávkou hořčice. Nic dalšího není potřeba.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 400 g vepřové kotlety bez kosti
Na marinádu
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 stroužky česneku
Na dokončení
  • 2 lžíce sádla
  • 4 ks housky
  • 2 lžíce hořčice
Článek

Jednoduché a prosté jídlo, které si na nic nehraje: je to zkrátka kus měkkého vepřového v housce s hořčicí. V Portugalsku je tento sendvič tak populární, že se pod jménem Mc Bifana objevil dokonce i v nabídce McDonald’s. Množství vína v receptu se nelekejte, smísí se s masovou šťávou a kořením a vytvoří lahodnou navinulou omáčku.

Postup

01.

Vepřovou kotletu nakrájejte na tenké plátky silné asi 0,5 cm. Jemně je naklepejte z obou stran, osolte, opepřete a vydatně potřete mletou červenou paprikou. V míse promíchejte suroviny na marinádu (česnek nakrájejte na tenké plátky), vložte do ní připravené maso a ujistěte se, že je dobře ponořené. Mísu přikryjte fólií a nechte marinovat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

02.

Ve větší pánvi rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Až bude horké, vložte do něj opatrně okapané plátky masa, marinádu zatím nechte bokem. Smažte je z jedné strany asi 5–8 minut dohněda, poté je obraťte a do pánve vlijte marinádu včetně česneku a bobkového listu.

03.

Stáhněte teplotu a maso krátce poduste, až se omáčka částečně zredukuje a plátky masa změknou (mělo by stačit 10–15 minut), maso občas obraťte. Mezitím rozřízněte housku, a pokud chcete, řezné strany nasucho opečte (není to ale nutné, neopečená houska dokáže absorbovat víc lahodné omáčky).

Tip: V Portugalsku se na bifanu nejčastěji používá pečivo papo seco, křupavá, ale nadýchaná bílá bulka podobná klasické housce.

04.

Nakonec obě strany housky pokapejte omáčkou, vložte do ní plátky masa a přidejte hořčici. Podávejte ideálně se sklenicí studeného piva.

Tip: V Portugalsku se do bifany někdy přidává trocha osmažené cibule, i bez ní je ale skvělá.

Chybí vám v jídle alespoň trocha křupavé zeleniny? Přidejte k sendviči misku klasického zelného salátu Coleslaw nebo hanáckého salátu z červeného zelí.

Načítám