Hlavní obsah
3,7
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jídla z jednoho hrnce jsou obvykle sytá a hřejivá, proto se dobře hodí do chladnějšího období. Navíc je můžete připravit den dva dopředu a uchovat v lednici, rozležení jim prospěje a vy budete mít pojistku pro dny, kdy nestíháte nebo se vám nechce vařit.  

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 700 g vepřového masa
  • 2 ks cibule
  • 80 g slaniny
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka bílé fazole sterilované
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 list bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Připravte si k ruce všechny suroviny: vepřové maso (na dušení se nejvíc hodí plec nebo i libovější kýta) nakrájejte na větší kostky, cibuli najemno, kořenovou zeleninu a slaninu na stejně velké kostičky.

02.

V hlubším kastrolu se silnějším dnem rozpalte olej na vyšší teplotu. Kostky masa osolte, opepřete a nechte v rozpáleném tuku zatáhnout a mírně zhnědnout. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.

Tip: Když máte víc masa (nebo menší hrnec), opečte ho raději nadvakrát, jinak pustí šťávu a bude se spíš dusit než opékat.

03.

Do uvolněného hrnce vsypejte kostky slaniny a nechte ji chvíli pustit tuk. Podle toho, jak byla slanina tučná, přidejte ještě trochu oleje a ke slanině vsypejte cibuli. Cibuli krátce opečte dosklovata, přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete, stáhněte plamen a společně restujte asi 10-15 minut, až se zelenina rozvoní a začne měknout.

04.

Do hrnce vraťte maso a vlijte plechovku drcených rajčat. Promíchejte a přilijte tolik vody (nebo vývaru), aby bylo maso ponořené zhruba do dvou třetin. Do hrnce vložte koření, přiklopte a zvolna duste asi 45–50 minut, až maso změkne a všechny chutě se propojí. Občas promíchejte a případně dolijte ještě trochu vody. Asi 10 minut před koncem vaření přidejte do hrnce prolisovaný česnek.

Tip: Takhle připravené jídlo je voňavé a jemné a bude chutnat i dětem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte spolu s česnekem dvě lžíce sladké chilli omáčky, omáčku perfektně nakopne.

05.

Fazole sceďte, propláchněte a nechte dobře okapat. Opatrně je vmíchejte do omáčky, už jenom krátce prohřejte a podávejte.

Jako příloha k tomuto jídlu postačí i kousek dobrého chleba, hodit se bude i nejlepší bramborová kaše nebo ho můžete podávat na způsob burrita, tedy zavinuté do jednoduché domácí tortilly.

Reklama

Načítám