Hlavní obsah
4,0
(9)
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pšeničné tortilly využijete na mnoho způsobů: můžete je naplnit téměř čímkoliv, zapékat nebo třeba s trochou česnekového oleje opéct dokřupava a podávat jako rychlý snack k různým dipům a pomazánkám.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Budete potřebovat
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 80 ml oleje
  • 250 ml vody
Článek

Ceny těch kupovaných se sice liší, ale i za ty opravdu nejlevnější zaplatíte minimálně 90 korun za kilo a ve složení najdete spoustu aditiv a palmového tuku. Pět základních surovin na stejné množství doma dělaných vás bude stát 20 korun.

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva a dobře je promíchejte metličkou. Uprostřed udělejte důlek, přilejte olej s vodou a důkladně propracujte, až se těsto spojí do kompaktní koule.

02.

Těsto vyklopte na lehce pomoučenou desku a důkladně hněťte alespoň pět minut, až bude vláčné, hladké a hezky elastické.

03.

Těsto rozdělte na 12 stejně velkých částí, z každé uválejte kouličku, lehce ji poválejte v mouce a trochu zploštěte dlaní. Pod utěrkou je pak nechte odpočívat alespoň 15 minut.

04.

Nasucho rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vyšší teplotu. Odpočinuté kousky těsta postupně rozválejte na tenké placky (hojně podsypávejte moukou). Až bude pánev horká, vložte do ní připravenou placku a pečte necelou minutu, až na povrchu naskáčou vzduchové bubliny. Obraťte ji a opečte i z druhé strany, potrvá to opravdu krátce. Tortilly by měly být vláčné s několika hnědými skvrnami. Než do pánve vložíte další placku, vytřete ji suchým ubrouskem a odstraňte případné zbytky mouky.

Tip: Na přípravě tortill je nejsložitější správné načasování, jsou hotové opravdu rychle a vy v mezičase dokážete rozválet další, jenom když jste opravdu zruční. K přípravě si přizvěte pomocníka, bude tak ideálně rychlí. Pokud se rozhodnete rozválet je všechny předem, neskládejte je na sebe, jinak se slepí.

05.

Upečené tortilly skládejte na sebe a přikryjte ubrouskem, ať neosychají. Nejlepší jsou ihned, dobře zabalené vydrží v lednici i pár dní. Trochu ztvrdnou, můžete je pak ale lehce navlhčit a ohřát v mikrovlnné troubě. Skvělé jsou i potřené trochou česnekového oleje, nakrájené na trojúhelníčky a krátce opečené v troubě.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Čím vším je můžete naplnit? Ke snídani třeba omeletou, k obědu hummusem z červené řepy a když si chcete dopřát něco sytějšího na výlet, zvolte tortillu s marinovaným kuřecím řízkem.

Reklama

Související témata:

Načítám