Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tarhoňa nebo jiný druh drobných těstovin (např. orzo) má velkou výhodu, že se dá připravit jednoduše v jedné pánvi přímo v omáčce. Tento recept kombinuje oblíbenou těstovinu s jemným lososem, citronovou omáčkou a svěžím zeleným hráškem.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1 lžíce másla
  • 500 g lososa
  • 3 špetky soli
  • 3 špetky pepře
  • 1 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g tarhoni
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička provensálské bylinky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 hrst zeleného hrášku
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
Článek

Při přípravě užijte větší hlubokou pánev s nepřilnavým povrchem. Hrášek můžete nahradit baby špenátem nebo sezonním zeleným chřestem.

Postup

01.

Na pánvi na másle nebo ghí opečte osolené a opepřené porce lososa. Když jsou hotové, dejte je stranou na talíř.

02.

Na výpeku orestujte najemno nasekanou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Asi po třech minutách do pánve přidejte i tarhoňu a zamíchejte. Dál přidejte citronovou šťávu a kůru a zalijte horkým vývarem. Přiveďte k varu a za občasného míchání zvolna vařte, dokud není tarhoňa téměř měkká.

03.

Teď do pánve přilijte smetanu, nasypejte provensálské bylinky, chilli vločky, dle chuti sůl a čerstvě namletý pepř. Znovu provařte a nakonec omáčku zahustěte strouhaným parmazánem.

04.

Do horkého jídla zamíchejte zelený hrášek a dejte prohřát lososa. Při servírování každou porci posypejte nasekanou zelenou petrželkou.

>>>Lososový koláč: jednoduchý recept z toastového chleba. Nemusíte dělat těsto a výsledek je luxusní

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 524,8 kJ
Bílkoviny50,25 g
Tuky37,1 g
Sacharidy70,82 g
Sůl2,88 g
SAFA17,85 g
Vláknina4,9 g
Cukry8,56 g

Načítám