Hlavní obsah

Tarhoňa se slaninou a vejcem

Hodnocení:
(73)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Tarhoňa, těstovina ve tvaru malých kuliček, je nejčastěji používaná ve slovenské a maďarské kuchyni. U nás doma si ji oblíbila především dcera, pohodlně se jí a lze ji připravit na nespočet způsobů jako přílohu nebo samostatný chod. Dnes si ukážeme opravdu bleskovou a jednoduchou variantu, jak na tuto sympatickou těstovinu.

Ingredience pro:
1 porci
  • 100 g tarhoni
  • 50 g slaniny v celku
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 špetka chilli vloček
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve dejte vařit tarhoňu do osolené vroucí vody. Když je měkká, slijte ji přes cedník a vraťte do hrnce. Do horké zamíchejte půl lžičky másla, aby se kuličky neslepily. 

Krok 2: Mezitím si nakrájejte na kostičky slaninu a tu na pánvi orestujte. Když je dozlatova, vyjměte ji a na výpeku osmažte vejce jako volské oko. Osolte ho a opepřete čerstvě namletým pepřem. 

Víte, jak poznáte stáří vajec?

Krok 3: Tarhoňu dejte na talíř, přidejte orestovanou slaninu a nakonec volské oko. Vše zasypte nasekanou čerstvou pažitkou a chilli vločkami. 

Tip: Pěstujte čerstvé bylinky za oknem.

Foto: Svatava Vašková

Tarhoňa jsou drobné těstoviny, které po uvaření vypadají jako malé kuličky

Tento jednoduchý recept můžete podávat jako nápaditou večeři nebo vydatnou snídani

Máte rádi slovenskou kuchyni? Zkuste halušky, lokše nebo fašírky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
9. 3. 2021

Reklama

Sdílejte článek