Hlavní obsah
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

I takto může vypadat zdravá „asijská miska“ bez složitostí. Vyvážená kombinace živin i chutí vás bude bavit. Příprava je jednoduchá a nezabere moc času.

15 min.
Příprava
13 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Teriyaki omáčka
  • 140 ml vody
  • 40 g sójové omáčky tamari
    6
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 10 g kokosového cukru
  • 5 g medu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
Na lososa
  • 60 g vlasových rýžových nudlí
  • 180 g filetů z lososa s kůží
    4
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžíce oleje
  • 30 g fazolek
  • 150 g okurky
  • 1 lžička sezamových semínek
    11
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Omáčku teriyaki (terijaki) už nejspíš znáte. Aby ne, zná ji celý svět. Obliba této japonské speciality se rozšířila daleko za břehy asijského kontinentu a svou skvělou chutí doplňuje maso i ryby, nudle, smaženou rýži i další pokrmy v asijském stylu. Sice lze koupit v obchodě, ale velice snadno ji připravíte doma. Doporučujeme k tomu použít omáčku tamari anebo sójovou omáčku se sníženým obsahem soli. Kokosový cukr můžete nahradit třtinovým.

Postup

01.

Začněte přípravou teriyaki omáčky. V menší pánvi nebo rendlíku smíchejte 100 ml vody, tamari omáčku, kokosový cukr, med, najemno nasekaný nebo prolisovaný malý stroužek česneku, citronovou šťávu a mletý zázvor. Nechte přivést k varu.

02.

Než se začne směs vařit, rozmíchejte vedle kukuřičný škrob se 40 ml vody a poté vlijte do probublávající tekutiny v pánvičce, promíchejte a za občasného míchání nechte vařit 3 minuty. Po uvaření přelijte do čisté uzavíratelné skleničky. Omáčku pravděpodobně nespotřebujete celou, a proto ji poté uchovejte v lednici, kde vydrží 2–3 týdny.

03.

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu a poté sceďte a přendejte do studené vody.

04.

Filet lososa překrojte napůl: menší kousky ryby se budou lépe a rychleji grilovat a i manipulace s nimi bude snazší. Každý kousek ryby pokapejte citronem a nechte chvíli (stačí 2–3 minuty) odležet. Poté rybu ze všech stran osolte.

05.

Gril potřete olejem – řepkovým, olivovým nebo avokádovým. Na rozpálený gril položte kousky ryby (napřed kůží dolů) a z obou stran opékejte 3 až 5 minut. Doba grilování se odvíjí od výkonu grilu i velikosti porcí. Po ogrilování by maso nemělo být na dotek příliš měkké, ale ani tuhé. Rybu potřete teriyaki omáčkou.

06.

Mražené fazolky edamame krátce blanšírujte a nechte okapat v cedníku. Okurku nakrájejte na půlkolečka.

07.

Rýžové nudle sceďte a cedníkem dobře zatřeste, abyste je zbavili co nejvíce vody. Nudle vložte do misky nebo hlubokého talíře. Přidejte fazolky a okurku, kousky lososa a posypejte sezamem. Omáčkou přelívejte pokrm i během konzumace, skvěle ho dochutí. K dekoraci můžete použít sušené chilli nitě.

Máte chuť i na další dobroty, kde losos hraje jednu z hlavních rolí? Vyzkoušejte pečené lososové karbanátky s hráškovým pyré, těstoviny orzo s brokolicí a lososem anebo si jeho lahodnou chuť užijte v rybím tacos.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 641,69 kJ
Bílkoviny40,97 g
Tuky40,09 g
Sacharidy84,92 g
Sůl7,97 g
SAFA2,98 g
Vláknina6,77 g
Cukry19,93 g

Načítám