Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

I takto může vypadat zdravá „asijská miska“ bez složitostí. Vyvážená kombinace živin i chutí vás bude bavit. Příprava je jednoduchá a nezabere moc času.

15 min.
Příprava
13 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Teriyaki omáčka
  • 140 ml vody
  • 40 g sójové omáčky tamari
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 10 g kokosového cukru
  • 5 g medu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
Na lososa
  • 60 g vlasových rýžových nudlí
  • 180 g filetů z lososa s kůží
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžíce oleje
  • 30 g fazolek
  • 150 g okurky
  • 1 lžička sezamových semínek
Článek

Omáčku teriyaki (terijaki) už nejspíš znáte. Aby ne, zná ji celý svět. Obliba této japonské speciality se rozšířila daleko za břehy asijského kontinentu a svou skvělou chutí doplňuje maso i ryby, nudle, smaženou rýži i další pokrmy v asijském stylu. Sice lze koupit v obchodě, ale velice snadno ji připravíte doma. Doporučujeme k tomu použít omáčku tamari anebo sójovou omáčku se sníženým obsahem soli. Kokosový cukr můžete nahradit třtinovým.

Postup

01.

Začněte přípravou teriyaki omáčky. V menší pánvi nebo rendlíku smíchejte 100 ml vody, tamari omáčku, kokosový cukr, med, najemno nasekaný nebo prolisovaný malý stroužek česneku, citronovou šťávu a mletý zázvor. Nechte přivést k varu.

02.

Než se začne směs vařit, rozmíchejte vedle kukuřičný škrob se 40 ml vody a poté vlijte do probublávající tekutiny v pánvičce, promíchejte a za občasného míchání nechte vařit 3 minuty. Po uvaření přelijte do čisté uzavíratelné skleničky. Omáčku pravděpodobně nespotřebujete celou, a proto ji poté uchovejte v lednici, kde vydrží 2–3 týdny.

03.

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu a poté sceďte a přendejte do studené vody.

04.

Filet lososa překrojte napůl: menší kousky ryby se budou lépe a rychleji grilovat a i manipulace s nimi bude snazší. Každý kousek ryby pokapejte citronem a nechte chvíli (stačí 2–3 minuty) odležet. Poté rybu ze všech stran osolte.

05.

Gril potřete olejem – řepkovým, olivovým nebo avokádovým. Na rozpálený gril položte kousky ryby (napřed kůží dolů) a z obou stran opékejte 3 až 5 minut. Doba grilování se odvíjí od výkonu grilu i velikosti porcí. Po ogrilování by maso nemělo být na dotek příliš měkké, ale ani tuhé. Rybu potřete teriyaki omáčkou.

06.

Mražené fazolky edamame krátce blanšírujte a nechte okapat v cedníku. Okurku nakrájejte na půlkolečka.

07.

Rýžové nudle sceďte a cedníkem dobře zatřeste, abyste je zbavili co nejvíce vody. Nudle vložte do misky nebo hlubokého talíře. Přidejte fazolky a okurku, kousky lososa a posypejte sezamem. Omáčkou přelívejte pokrm i během konzumace, skvěle ho dochutí. K dekoraci můžete použít sušené chilli nitě.

Máte chuť i na další dobroty, kde losos hraje jednu z hlavních rolí? Vyzkoušejte pečené lososové karbanátky s hráškovým pyré, těstoviny orzo s brokolicí a lososem anebo si jeho lahodnou chuť užijte v rybím tacos.

Načítám