Hlavní obsah
3,5
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle recept patří mezi klenoty italské kuchyně, i když se s ním u nás nesetkáte příliš často. Možná za to může trochu neobvyklé spojení masa a ryb. Silný přeliv z tuňákové majonézy s ančovičkami je výrazný a jemným plátkům vařeného masa dodá nečekaný chuťový akcent, zvláště když má jídlo dostatek času se rozležet.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 900 g telecí kýty
  • 1 ks mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 ks cibule
  • 3 snítky hladkolisté petržele
  • 1 ks bobkového listu
Na omáčku
  • 200 g tuňáka v oleji
  • 5 filátek ančoviček
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 lžíce naložených kapar
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 hrnku majonézy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na dokončení
  • 1 lžíce naložených kapar
Článek

Originální recept se připravuje z libového telecího masa. To se nejdřív vcelku vloží do vařící neosolené vody a ve vývaru se nechá i vystydnout, je pak nádherně šťavnaté. Je ale také dost drahé, takže ho můžete nahradit vepřovou panenkou nebo krůtími prsíčky. Budou rovněž vynikající a popravdě: Italové to tak dělají také často.

Postup

01.

Oloupejte zeleninu, vložte ji do hrnce velkého tak, aby se do něj později tak akorát vešlo i maso, a přidejte tolik vody, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte bobkový list a přiveďte k varu.

02.

Až se začne voda vařit, vložte do ní maso, stáhněte plamen na minimum a pod částečně odklopenou pokličkou zvolna vařte podle velikosti masa asi 90 minut (krůtímu postačí i necelá hodina). Odstavte a maso nechte zcela vychladnout ve vývaru.

Tip: Vývar nakonec přeceďte, rozdělte do mělkých nádob a uložte do mrazničky. Budete tak mít po ruce základ na různé polévky, omáčky či rizota.

03.

Tuňáka z konzervy sceďte a vložte společně s ančovičkami, kapary, olivovým olejem a citronovou šťávou do mixéru. Rozmixujte na hladkou omáčku a tu pak ještě smíchejte s majonézou (jak na domácí majonézu). Ochutnejte a případně dosolte a přidejte špetku pepře.

04.

Vychladlé maso vyndejte z vývaru a nakrájejte ho na opravdu tenké plátky. Na dno servírovací mísy rozetřete trochu tuňákové majonézy, rozložte na ni plátky masa v jedné vrstvě a přidejte další vrstvu omáčky. Maso takhle ukládejte až do jeho spotřebování, zbytek omáčky si nechte na vrchní vrstvu.

05.

Hotový pokrm dobře zakryjte fólií a nechte v chladu rozležet alespoň půl dne, klidně ale 24 hodin. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty, odstraňte fólii, povrch omáčky upravte a dozdobte kapary. Jídlo je skvělé jako součást studeného bufetu na večírku, ale i jako osvěžující luxusní večeře.

Italská kuchyně je plná různých zajímavých překvapení: znáte mozzarellu v kočáře? Jídlo z kousku sýra a toastového chleba připomíná náš smažák.

Související témata:
Telecí maso

Načítám