Hlavní obsah
4,3
(12)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mozzarella in carrozza, česky mozzarella v kočáře, je domácký italský recept, který připomíná náš smažák. Chvíli jsem se na něj dívala s nedůvěrou, sýru je v něm jenom kousek a zbytek tvoří toastový chléb. A víte co? Nejpřísnější kritici, moje děti, mi stěží nechaly kousek na ochutnání.

25 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
16 trojúhelníčků
Budete potřebovat
  • 250 g mozzarelly
  • 16 plátků bílého toastového chleba
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 špetka soli
  • 250 ml oleje
Článek

Křupavé kousky vypadají opravdu lákavě a jemná mozzarella uprostřed se krásně táhne. Když přidáte misku domácího kečupu (nebo domácí tatarky), pochopíte, proč to ti Italové dělají. A navíc budete na šestnáct trojúhelníčků „smažáku“ potřebovat jenom dva balíčky mozzarelly a toastový chleba.

Postup

01.

Mozzarellu vyjměte z nálevu, nechte pořádně okapat a nakrájejte ji na tenčí plátky, silné asi 0,5 cm. Rozložte je na kuchyňský ubrousek, druhým je přikryjte a dobře osušte.

02.

Osušenou mozzarellu poté vkládejte mezi dva plátky toastového chleba. Až budou chleby naplněné, dobře je přitlačte k sobě (ideálně po nich přejděte válečkem), ostrým nožem odkrojte okraje a každý ještě rozřízněte na dva trojúhelníčky.

Tip: Mozzarella v kočáře bude naprosto dokonalá, pokud použijete domácí toastový chléb.

03.

V hlubokém talíři rozšlehejte vejce se špetkou soli a do druhého talíře si připravte strouhanku. Plněný chléb pak obalte: nejdřív ho ze všech stran omočte ve vajíčku (pracujte rychle, aby se nerozmočil) a poté ve strouhance. Strouhanku dobře přitiskněte. Obalené chleby odkládejte na tác a až budou všechny připravené, nechte je před smažením alespoň půl hodiny vychladit v lednici.

Tip: Znáte japonskou strouhanku panko? Používá se stejně jako běžná strouhanka, má ale zvláštní nadýchanou strukturu, díky které jsou smažená jídla ještě křupavější.

04.

Vychlazené chleby obalte stejným způsobem ještě jednou: vrstva strouhanky bude krásně křupavá a mozzarella při smažení nevyteče. Znovu je vložte na půl hodiny do lednice a vychlaďte.

05.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte tolik oleje, aby dosahoval alespoň do poloviny výšky připravených chlebů, a až bude horký, postupně osmažte vychlazené kousky dozlatova, postačí jim 2-3 minuty z každé strany. Na kuchyňském ubrousku nechte chvíli odsát přebytečný tuk a podávejte horké.

Smažák trochu připomínají i bezlepkové sýrové vafle (obejdou se i bez smažení) a ještě zdravější verzi připravíte z květáku: znáte smažák z květáku?

Načítám