Hlavní obsah

Silná a černá? Co zkusit trochu jinou kávu: aromatickou a jemnou jako vánek? Přinášíme tipy

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Rychlá „nakopávací“ káva je v pracovním týdnu téměř nezbytností, co ale trochu experimentovat a poznat nepoznané. Počasí nahrává tomu vychutnat si svůj šálek obřadně a bez spěchu. Zkusíte trochu experimentovat?

Článek

Ochucené kávy jsou stále populárnější a existují dvě hlavní možnosti, jak si je připravit. Buď použijete už aromatizovaná zrna, která se po upražení smíchají s přírodním (nebo někdy bohužel umělým) aromatickým olejem, nebo kávu dochutíte až při přípravě, nejčastěji pomocí sirupů, které ji zároveň osladí. Vůně by ale vždy měla pouze doplnit chuť kávy, ne ji přebít.

Na našem Facebooku právě probíhá soutěž o kávovou sadu

Jasní favorité

Žebříčkům nejoblíbenějších příchutí kávy pravidelně vévodí vanilka, karamel, a to i slaný, lískový oříšek, ale také nugát nebo čokoláda. Své příznivce má také kokos, skořice a perníček, který ve vánočním období téměř nemá konkurenci. Správně připravená ochucená káva může být vymazleným dezertem, který nabudí vaše smysly. Nemělo by však jít o přeslazené převoněné cosi, z čeho vás bude tak akorát bolet hlava a tlačit žaludek. Zkušení baristé věnují přípravě takových nápojů péči a zacházejí s aroma obezřetně. Samozřejmě dbají i na výsledný vzhled, který se leckdy blíží uměleckému dílu, nad nímž objektiv mobilu plesá…

S kapkou alkoholu

Kávu lze dochutit také šťopičkou něčeho ostřejšího. Mnozí se této kombinace obávají, ale opět by mělo jít o dochucení s mírou, kde jdou kofein a alkohol ruku v ruce a navzájem se nepřebíjí. Důraz má být kladen i na kvalitu surovin. Pravá irská káva by tedy měla obsahovat kvalitní whisky, třtinový cukr a pomyslnou třešinku na dortu má tvořit čerstvě našlehaná smetana. Někdy se káva přátelí i s rumem, likéry, martini, ginem i v jeho ochucené podobě (spíše v létě) nebo dokonce vodkou.

Foto: Rybalchenko Nadezhda, Shutterstock.com

Irská káva jedině s kvalitní whiskyFoto: Rybalchenko Nadezhda, Shutterstock.com

Domácí příprava

Ochucené kávové nápoje, za které by se nemuseli stydět ani v trendy kavárně si můžete připravit také doma. Kupodivu stačí trochu lepší domácí kávovar, zmiňované kvalitní suroviny, odvaha nebát se zkusit něco nového a touha dopřát si výjimečný nápoj, případně chuť oslnit nebo potěšit blízké. Tipy najdete v níže uvedených receptech inspirovaných Delonghi.

Náš tajný tip: okraj skleničky můžete pro efekt otřít citronem a poté obalit například v kokosu, či cukru. Nebo můžete vnitřek skleničky potřít namátkou mascarpone, které vytvoří sametově smetanový vizuální efekt. Pokud nechcete používat sirupy, můžete sáhnout po skořici, vanilce, vanilkovém extraktu, či perníkovém koření - fantazii se meze nekladou.

Pistáciové cappuccino

  • káva
  • polotučné mléko
  • pistáciový sirup
  • šlehačka – na dochucení
  • nasekané pistácie – podle chuti

Postup

Nejprve do sklenice nalijte pistáciový sirup dle libosti - raději méně a případně přidávat. Pak umístěte sklenici pod dávkovač kávy a připravte cappuccino. Ozdobte šlehačkou. Navrch dejte nasekané pistácie.

Mátovo-čokoládové cappuccino

  • káva
  • mléko
  • hořká čokoláda
  • extrakt z máty peprné
  • mátová čokoláda – na ozdobu

Nejdříve hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Poté do rozpuštěné hořké čokolády přidejte extrakt z máty peprné. Umístěte sklenici pod dávkovač kávy a připravte cappuccino. Do nápoje nalijte hořkou čokoládu. Nakonec ozdobte strouhanou mátovou čokoládou.

Perníkové cappuccino

  • káva
  • sirup s příchutí perníčku
  • mléko
  • kakaový prášek – podle chuti
  • pomerančová kůra
  • cukrářský piškot – na ozdobu

Postup

Nejprve na dno sklenice nalijte sirup s příchutí perníčku. Pak umístěte sklenici pod dávkovač kávy a připravte cappuccino. Posypte kakaovým práškem. Doplňte chuť trochou pomerančové kůry. Nakonec ozdobte rozdrobeným piškot

Ovesné latté s lesními plody

  • ovesný nápoj
  • směs čerstvých lesních plodů – jahody, borůvky, maliny, ostružiny a další – 2 polévkové lžíce
  • cukr

Postup

Nejprve do sklenice přidejte lesní plody a cukr. Pak jemně promíchejte. Umístěte sklenici pod dávkovač a připravte latté. Nakonec ozdobte čerstvými lesními plody.

Související témata:

Načítám